• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Huligani ne idu u zatvor zbog moći klubova?

Kriminolog Zlatko Nikolić tvrdi da se huliganima "gleda kroz prste" za nedjela koja naprave između ostalog i zbog toga što u upravama klubova sjede moćni ljudi.

 Huligani ne idu u zatvor zbog moći klubova? Izvor: MONDO

Kriminolog, naučni saradnik Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Zlatko Nikolić izjavio je da su domaći zakoni koji sankcionišu nasilje na sportskim i drugim manifestacijama rigorozniji i od engleskih, ali da se ne primjenjuju, jer predviđaju kažnjavanje i klubova.

"Ne primhenjuju se samo zbog jednog jedinog razloga, što sankcionišu i organizatore - klubove, a klubovi su moćni ili moćniji od zakona. Ako pogledamo spisak ko sve shedi u upravama klubova, onda je pitanje kako ćete kažnjavati i te ljude", rekao je Nikolić.

On je ukazao da su u upravama klubova možda neki samo počasno, ali da se, u svakom slučaju, to mora raščistiti "da bi se slobodnih i čistih ruku, otvorenog srca išlo i na same prestupnike".

Nikolić je dodao da je razlika između zakonodavstva Srbije i takozvanog "engleskog modela" minimalna, jer je i taj model korišćen pri izradi domaćih propisa.

Snimanje huliganskih grupa ili divljanja na stadionima ima za zadatak ne samo da se procesuiraju izgrednici ili grupa, nego i izreknu zabrane prisustva sportskim priredbama, dodao je.

"Englezi su to eliminisali tako što su im zabranili čak i da napuste Englesku, a kamoli da budu na svojim stadionima. Pošto tvrde da su vatreni navijači, jedino ih boli i plaši to - zabrana prisustvovanja utakmicama", rekao je Nikolić.

On je objasnio da se te zabrane mogu sprovesti na više načina, kao što je obaveza javljanja u policijsku stanicu prije odigravanja utakmice, korišćenje novih tehničkih mogućnosti sa elektronskim ogrlicama i narukvicama za praćenje, zabrana prilaska stadionu na 100 ili 500 metara i dodao da očekuje da se te mjere primijene u Srbiji.

Nikolić je ocijenio da bi kazna vođama izgrednika iz Đenove, zabrana prisutva utakmicama na duži period, imala efekta, jer se tada ni navijači iz drugih grupa ne bi usudili nešto slično da ponove, pošto bi znali da "će dobiti isto".

On je ponovio da je suštinski problem u tome što se postojeći zakoni ne primjenjuju.

(Tanjug/MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC