• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Vječiti derbi" već počeo, "driblaju" se Uprave

Iz Partizana poručuju da neće biti derbija, ukoliko ne dobiju pismene garancije za bezbjednost svih članova kluba. U Crvenoj zvezdi se čude i pitaju: "Šta to znači?"

 "Vječiti derbi" već počeo, "driblaju" se Uprave Izvor: MONDO

Vječiti derbi između Crvene zvezde i Partizana, 139. po redu, već je počeo.

Doduše, van terena…

Iako bi meč između dva najbolja srpska tima trebalo da bude odigran 23. oktobra, "trebalo" jer MUP Srbije tek treba da uradi i objavi bezbjednosnu procenu, koja možda otkaže svetkovinu, uprave crveno i crno-bijelih već su počele da se driblaju.

Poslije svega što se dogodilo u Đenovi, kada su navijači Crvene zvezde pokušali fizički da se obračunaju sa golmanom Partizana Vladimirom Stojkovićem, iz Humske traže pismene garancije od strane Crvene zvezde, FSS i MUP da im na "Marakani" neće faliti "dlaka sa glave" tog, 23. oktobra.

Iz Ljutice Bogdana čude se na ovakve zahtjeve i poručuju da toga nikada ranije nije bilo, ali ponovo, iz Partizana podsjećaju da ranije nije bilo ni fizičkih obračuna sa fudbalerima drugog tima, kao ni prijetnji da će završiti u kovčegu sa upaljenom svijećom.



Stav crno-bijelih ostaje čvrst - ili garancije ili ništa od derbija.

"Rekli smo šta smo imali: Želimo pismene garancije za bezbjednost najprije fudbalera i stručnog štaba, ali i svih predstavnika Partizana na derbiju. Da li je to nešto novo ili ne, to je već čisto filozofiranje u koje se nećemo upuštati", kaže generalni sekretar crno-bijelih Darko Grubor u izjavi koju prenose "Večernje novosti".

"Ono što zasigurno jeste novitet u srpskom fudbalu, to je fizički napad na našeg golmana Vladimira Stojkovića u Đenovi i zbog toga bezbjednost svih aktera derbija mora da bude na višem nivou nego ikad".


Poslije završenog uklanjanja stolica sa južne tribine, u Crvenoj zvezdi nastavljaju da rade na pripremi derbija, ne bi li utakmica protekla bez incidenata. Kao što su najavili, u Ljutice Bogdana radiće zajedno sa policijom, žandarmerijom, vatrogascima, čak i specijalnim jedinicama.

Nažalost, umjesto rutine, klubovi su došli u situaciju da praznik fudbala organizuju ujedno sprečavajući mali građanski rat. Tako i ovaj 139. derbi vjerovatno će oboriti rekord ne po broju navijača, nego broju policajaca i redara.

Na "Marakani" još ne znaju šta u Partizanu podrazumijevaju pod pismene garancije, i zato ne žele da se igraju gluvih telefona preko medija, već čekaju ponedeljak i prvi sastanak sa predstavnicima iz Humske. Organizator mora da garantuje gostima i službenim licima bezbjednost od ulaska na stadion, u prostorijama, svlačionicama, restriktivnom prostoru, na terenu tako da u Zvezdi ne znaju koju još vrstu garancija traži Partizan, pišu Novosti.



U ponedeljak, crveno-bijeli će se sastati sa komesarima za bezbjednost Partizana i Zajednice superligaša, predstavnicima policije i vatrogasaca, a biće prisutan i predstavnik FSS. Procjena MUP Srbije trebalo bi da se stigne u utorak ili srijedu i umnogome će zavisiti od koraka koji budu preduzeti.

Za sada planirano je sljedeće:

- Smanjenje kapaciteta stadiona na oko 30.000 gledalaca;
- Skinute stolice sa tribine gdje će biti gostujući navijači;
- Napravljene dvije tampon zone na južnoj tribini, prema "istoku" i "zapadu", u kojima će biti smještena policija;
- Meč će biti pomjeren u dnevni termin, od 13 časova;
- Navijačke grupe Crvene zvezde i Partizana biće razdvojene i oko stadiona;
- Broj policijskih snaga i drugih organa reda biće četvorostruko veći nego obično i iznosiće oko 5.000 ljudi, što je do sada nezabilježeno na sportskim događajima;
- Poslije provjere stadiona, koja će biti obavljena sa psima i uređajima za detekciju metala i eksplozivnih naprava, "Marakana" će biti hermetički zatvorena 24 časa.


U Ljutice Bogdana nadaju se da će na ovaj način uspjeti da spriječe nemire prije, za vrijeme i poslije utakmice i da će ona biti odigrana.

"Odluku od MUP očekujemo u ponedeljak ili utorak. Cijela Evropa će pratiti šta se u subotu dešava u Beogradu na derbiju, moramo da pazimo kakvu ćemo sliku poslati u svijet. Neki novi problemi i incidenti imali bi ozbiljne posljedice po srpski fudbal", tvrdi Grubor.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC