• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čelnici FIFA tražili mito?

"Sandej tajms" tvrdi da su Rejnald Temari i Amos Adamu, članovi IO FIFA, tražili novac u zamjenu za glas oko dodjele domaćinstva Mundijala.

 Čelnici FIFA tražili mito? Izvor: MONDO

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) otvorila je istragu nakon što je britanski list "Sandej tajms" objavio da je jedan od njenih zvaničnika tražio pare kako bi podržao američku kandidaturu za organizaciju Svjetskog prevenstva 2018. godine.

Prema istraživanju lista, Amos Adamu (na fotografiji), nigerijski član Izvršnog odbora FIFA i predsjednik Zapadnoafričke fudbalske unije, zatražio je 800.000 dolara da podrži jednu kandidaturu.

Novinari "Sandej tajmsa", koji su se predstavili kao lobisti za konzorcijum američkih kompanija, snimili su Adamua kada nudi "garanciju" glasanja za američku kandidaturu za domaćina prevenstva 2018. godine u zamjenu za gotovinu.


Novac koji je tražio Adamu bio je namijenjen za plaćanje četiri fudbalska terena u Nigeriji, ali uz uslov da mu se to lično isplati.

"Ako želite da investirate onda znači da želite i glas",
rekao je Adamu lažnim lobistima, dodajući da isplata mora da bude u dvije rate, jedan dio sada odmah, a drugi nakon glasanja 2. decembra.

List takođe izdvaja Rejnalda Temarija, potpredsjednika FIFA i predsjednika Fudbalske federacije Okeanije, koji je zatražio tri miliona novozelandskih dolara odnosno oko 1,6 miliona evra za gradnju sportske akademije.

Prema pisanju lista, on se navodno hvalio da su mu lobisti za dvije kandidature već ponudili novac za njegov glas.

FIFA je zatražila pristup materijalima lista "Sandej tajms" i najavila istragu.

"FIFA i Etički komitet FIFE pažljivo su pratili proces kandidatura za organizaciju svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine i tako će i nastaviti",
navodi se u saopštenju.

Tokom procesa kandidature za domaćina Mundijala strogo su zabranjeni bilo kakvi sporazumi prema propisima FIFA. Međutim, list navodi da je šest visokih zvaničnika reklo novinarima da se samo plaćanjem mita mogu nadati uspješnom ishodu kandidature.

SAD ove sedmice povukle su svoju kandidaturu za 2018. godinu kako bi se mogle apsolutno koncentrisati na prvenstvo 2022. godine.

List navodi da je Adamu rekao da je već ugovorio sa nekim da podrži kandidaturu za 2022. godinu, o kojoj se takođe glasa 2. decembra.

Engleskoj se kao kandidatu daju najviše šanse za organizaciju SP 2018. godine, ali suočava se sa velikom konkurencijom Rusije, Španije-Portugala i Holandije-Belgije.

List navodi da su sve komisije za kandidaturu ovih zemalja odbacile bilo kakve nepravilnosti.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC