• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Video tehnologija sve izvjesnija u fudbalu!

FAB ponovo pokrenula raspravu o uvođenju video tenologije na gol-linijama. Usvojeni principi, traže se najbolja tehnološka rješenja.

 Video tehnologija sve izvjesnija u fudbalu! Izvor: MONDO

FIFA polako popušta!

Iako se činilo da Svjetska fudbalska federacija neće odustati od svoje namjere da fudbal veže za tehnologiju koje se već uvekoliko primjenjuju u nekim sportovima (tenis, američki fudbal, hokej, košarka...), pritisci koji su uslijedili poslije Mundijala u Južnoj Africi sve više imaju efekta.

Međunarodni odbor fudbalskih asocijacija (IFAB) pristao je na sastanku, koji je u srijedu održan u Velsu, da još jednom otvori diskusiju o uvođenju video tehnologije na gol-linijama.

Članovi IFAB dogovorili su se da tokom rasprave moraju da se poštuju sljedeći principi: tehnologija bi se isključivo koristila na gol-linijama i samo u slučajevima kada je potrebno da se utvrdi da li je postignut gol ili nije; sistem mora da bude precizan; reakcija, odnosno signalizacija sistema mora da bude brza i potvrđena u roku od jedne sekunde; signalizacija da li je postignut gol mora da dobije potvrdu od zvaničnika utakmice.

Kompanije imaju rok da do kraja novembra 2010. prezentuju svoja tehnološka rješenja čelnicima IFAB, koji će sa određenim brojem izabranih preduzeća, prije godišnje Skupštine IFAB (od 4. do 6. marta) izvršiti testiranja.

IFAB je na sastanku u julu ove godine takođe usvojio eksperiment sa osam sudija, koji se trenutno sprovode takmičenja pod pokroviteljstvom UEFA i fudbalskih saveza Francuske, Maroka i Katara. Na posljednjem sastanku dogovoreno je da se eksperimenti 2011. prošire na Obalu Slonovače, Meksiko i Brazil. Ispitivanja u okviru Azijskog kupa su već završena, a esperimetnalna faza trajaće do završetka sezone 2011/2012.

IFAB čine fudbalske federacije Engleske, Škotske, Velsa i Sjeverne Irske, kao i FIFA. Britanske članice imaju po jedan glas, dok FIFA ima četiri glasa. Za promjenu pravila potrebno je šest glasova.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC