• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Italijanska policija: Srbi nisu odradili posao

Stav Ministarstva unutrašnjih poslova Italije oko "slučaja Đenova" je da Srbija nije uradila ono što je bila njena odgovornost.

 Italijanska policija: Srbi nisu odradili posao Izvor: MONDO

Podsekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Italije, Alfredo Mantovano, izjavio je da Srbija nije učinila ono što je bila njena odgovornost zbog čega je obezbjeđivanje javnog reda na utakmici Italija - Srbija bilo otežano, prenijela je agencija Ansa.

"Sistem funkcioniše ako svako sprovodi svoju ulogu do kraja, a, kako se ispostavilo, italijanskim vlastima nisu bile stavljene na raspolaganje informacije o srpskim navijačima", rekao je Mantovano predstavljajući odborima Senata izvještaj Vlade o događajima u Đenovi.

On je pozitivno ocijenio ponašanje italijanske policije koja je "mudro procjenila situaciju", dodavši da su tome "doprinijeli odgovornim ponašanjem i italijanski navijači".

Šef policije Antonio Manganeli je obavijestio odbore da je "loša kontrola" bila razlog prisustva velikog broja nasilnih navijača sa bakljama i sličnim opasnim predmetima na stadionu u Đenovi.

"Ali, to se desilo jer Srbija nije Italiji dostavila odgovarajuće informacije o navijačima na vrijeme", rekao je Manganeli.

On je objasnio da operacija policije i kontrola navijača počinje još prije njehovog polaska: "Ako se igra utakmica Roma - Bari, u Bariju počinju operacije, od informacija o tome ko dolazi, kojom rutom će se kretati, kojim sredstvom će putovati. Autobusi sa navijačima kontrolišu se na naplatnim rampama, u usputnim rastoranima i pretresaju se prije dolaska u grad domaćin utakmice".

Lokalne policije određuju svoje službenike da ih nadziru i kontrolišu, a zatim postoji i kontrola na samom stadionu, dodao je on.

Manganeli je podsjetio da su Srbija i Italija pristupile mreži "Footbal information point", u kojoj svaka zemlja ima obavezu da ispuni formular povodom međunarodnih fudbalskih utakmica.

"Radi se o formularu u kojem ima svih informacija o navijačima koji će krenuti iz gostujuće zemlje, kojim sredstvima, i slično. Srpska stranica je i dalje prazna, nisu nam bile obezbjeđene te informacije", rekao je on.

Manganeli je objasnio da je Srbija uputila dva telegrama - u prvom, 8. oktobra, bilo je navedeno gdje će boraviti reprezentacija i broj telefona zvaničnika zaduženog za bezbjednost Aleksandra Boškovića, dok je u drugom, poslatom 10. oktobra, pisalo da 100 navijača kreće u Đenovu, podijeljeni u dvije grupe, autobusima i minibusima.

"Sutradan, 11. oktobra su nam poslali obavještenje da je FSS prodao 1.200 karata. Tada smo kontaktirali službenika zaduženog za bezbjednost srpske reprezentacije koji nam je rekao da nema druge informacije. On nam je posle rekao i da ne dolazi dva, već devet autobusa, dok ih je zapravo bilo 18, a stigli su nekoliko dana prije utakmice", rekao je šef policije.

Zbog toga, kako je objasnio, nije sprovedena odgovarajuća kontrola.

Ponovio je da izbor stadiona nije bio odgovarajući, zbog mjesta na kojem se nalazi jer je mala mogućnost kontrole navijača. Zato je 2.000 nasilnih navijača "koji su želeli da unište grad" pušteno na tribine bez odgovarajuće kontrole.

"Smatrali smo da je manje zlo da ih držimo na mjestu koje omogućava policiji da ih okruži na izlasku, što je još opasnije nego ulazak", rekao je.

"Postojao je i pokušaj napada na srpsku delegaciju koju smo čuvali, a takođe i na srpsku reprezentaciju, koju smo vratili u zemlju bezbjedno: to su bili veoma nasilni i ozbiljni pokušaji napada, koje je policija spriječila", dodao je on.

Podsjetivši koliko je navijača uhašeno i protjerano, Manganeli je ocijenio da je policija obavila odličan posao.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC