• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"VJEČITI": Budimo navijači, a ne huligani!

Na sastanku u Palati Srbija odlučeno da se Crvena zvezda i Partizan sastanu u subotu. "Vječiti" apeluju na fer navijanje.

 "VJEČITI": Budimo navijači, a ne huligani! Izvor: MONDO

Utakmice Crvene zvezde i Partizana uvijek su bile "više od igre", ali su uvijek bile i praznik srpskog fudbala.

Ipak, pred 139. susret najvećih srpskih klubova tenzije su dosegle neslućene razmjere, a sve poslije napada na golmana crno-bijelih Vladimira Stojkovića u Đenovi, potom nereda u Beogradu tokom Parade ponosa i incidenata na meču Italija - Srbija.

Kako bi se sačuvao taj epitet najvažnijeg fudbalskog duela srpskog fudbala, predstavnici Zvezde, Partizana, Fudbalskog saveza Srbije, Zajednice superligaša i policije u četvrtak su održali sastanak na kojem su se dogovorili da DERBI BUDE ODIGRAN U SUBOTU (početak) u 13 časova, a potom je u zajedničkom saopštenju navedeno i da su državni organi spremni da spriječe i preduprijede bilo kakve nerede.

Fudbalski klubovi Crvena zvezda, Partizan, FSS i Zajednica supeligaša uputili su zajednički apel javnosti uoči 139. susreta "vječitih rivala" u kojem su pozvali navijače oba kluba da se ponašaju fer i sportski, da ne upotrebljavaju zabranjena navijačka sredstva i da "dokažu da nisu huligani".

Takođe, od aktera utakmice očekuju se da daju korektne izjave prije i poslije meča.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

"Svjesni smo povećanog rizika koji ovaj duel vječitih rivala nosi sa sobom u odnosu na sve dosadašnje utakmice. Upravo zbog skorašnjih dešavanja dobili smo uvjerenja od državnih organa da su spremni da učine sve u okviru svojih mogućnosti i ovlašćenja da preduprijede nerede i kršenje zakona. Sa posebnom pažnjom pristupiće se neposrednoj zaštiti aktera derbija, službenih lica i svih ostalih učesnika derbija.

Zajednica Superlige kao organizator takmičenja i FK Crvena zvezda kao organizator utakmice spremni su da, uz saradnju MUP-a i FK Partizan na adekvatan način organizuju utakmicu uz potpunu bezbjednost i u skladu sa propisima.

Interes srpskog fudbala i društva u cjelini je da se meč odigra u sportskoj atmosferi, bez incidenata i da se otkloni ružna slika stvorena posljednjih dana u javnosti.

Apeluje se na navijače oba kluba da sportskim i korektnim navijanjem, bez bilo kakvih incidenata i upotrebe zabranjenih navijačkih sredstava, dokažu da nisu huligani i da najznačajnija utakmica srpskog fudbala, dešavanja prije i poslije nje, mogu da proteknu u uzornoj atmosferi i predstavljaju istinski sportski spektakl.

Takođe, apel upućujemo sadašnjim i nekadašnjim akterima derbija, kao i svim sportskim radnicima, da u zvaničnim izjavama budu umereni i korektni, uz poštovanje rivala.

Shodno tome izjavljujemo:

- Mi se odlučno distanciramo od svih koji diskredituju svakog pravog fudbalskog navijača.
- Mi ćemo se svim snagama boriti za vraćanje i očuvanje ugleda i dobrog imena sportskih klubova i srpskog sporta.
- Mi ćemo učiniti svaki napor i koristiti sva dostupna i legitimna sredstva kako bi se osiguralo da se događaji poput nedavnih iz Đenove, više nikad ne ponove.
- Mi koji smo pravi sportisti i navijači, koji dijelimo ideje sporta i vjerujemo u svoje klubove, nećemo dozvoliti da nekolicina vandala uzurpira sport, a samim tim i nanese štetu ne samo imidžu klubova, nego i srpskoj državi u cjelini.
- Mi ćemo se pobrinuti da sportisti ne odrastaju okruženi nasiljem i mržnjom, i da se vaspitaju u duhu pravih sportskih vrijednosti i steknu pravilan građanski stav.
- Mi nećemo dozvoliti da ljude, koji vjeruju u klubove i podržavaju ih u njihovoj sportskoj borbi, bilo ko i bilo kada koristi u svrhu dostizanja svojih nesportskih ciljeva.

Radi dostizanja zacrtanih ciljeva, pozivamo na:

- Ujedinjenje napora države, klubova, navijača i celokupnog društva u borbi protiv nasilja u sportu.
- Preduzimanje svih neophodnih mera kako bi se sportski događaji odvijali u duhu fer pleja.
- Organizovanje aktivnosti usmerenih na prepoznavanje i odstranjivanje huligana među navijačima, koji svoje radnje prikrivaju imenima klubova.
- Saradnju građana Srbije i svih javnih, društvenih i državnih organizacija, koji se zalažu za iskorjenjenje nasilja u sportu, na stadionima, na tribinama i ulicama naše države.

Vjerujemo da će se oni, kojima je stalo do srpskog fudbala i sporta, pridružiti ovoj poruci. Nas je mnogo, i zajedno ćemo pobijediti nasilje!”

Beograd, 21. oktobar 2010.

FK Crvena zvezda
FK Partizan
Zajednica Jelen Superlige
Fudbalski Savez Srbije

Do 13 sati pred blagajnama Zvezdinog stadiona već je bilo oko dve hiljade ljudi, koji su iščekivali odluku iz Palate Srbija. Kada je saopšteno da će se 139. vječiti derbi igrati uz prisustvo publike, blagajne su otvorene i radiće non-stop 24 sata.

Takođe, ulaznice je moguće kupiti i na stadionu Partizana (četvrtak od 15,00 do 21,00 i petak od 9,00 do 21,00), kao i u Čumićevom sokačetu, u lokalu broj 59 (četvrtak 15,00 do 21,00 i petak 12,00 do 21,00).

Cijene ulaznica su 500 dinara za Sjever i Jug, 800 dinara za Istok i 1.000 dinara Zapad.

Utakmica će biti direktno prenošena na Prvoj srpskoj televiziji.

Odigravanje derbija podržali su i čitaoci MONDO portala u našoj anketi. Od 1089 učesnika 589 ili 54 odsto naših korisnika smatra da derbi treba da bude odigran po planu. Njih 462 ili 42 odsto takođe smatra da ne treba odlagati derbi, već da treba da bude odigran, ali bez prisustva publike.  Tek 2,5 odsto učesnika MONDO ANKETE smatra da je derbi trebao da bude odložen.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC