• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan pobijedio Crvenu zvezdu! Opet...

Partizan je pobijedio Crvenu zvezdu na "Marakani". Opet. Četvrti put uzastopno, računajući i prvenstvo i Kup...

 Partizan pobijedio Crvenu zvezdu! Opet... Izvor: MONDO

Nešto što je ranije bila rijetkost, u posljednjih nekoliko godina postala je praksa.

U 139. "vječitom derbiju", odigranom 23. oktobra 2010. godine pred 31.153 gledalaca: Crvena zvezda - Partizan 0:1 (0:1). POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU

Nedugo poslije intoniranja himne Republike Srbije i poruke: "Pokaži rasizmu crveni karton", strijelac je bio Almami Moreira u šestom minutu.

Drugi najjači utisak ovog subotnjeg popodneva predstavlja atmosfera na stadionu, koja je bila perfektna. Još jednom se pokazalo da, kada Uprave dva kluba smire strasti uoči derbija, nemiri izostanu...

Na terenu, crno-bijeli nanijeli su šesti poraz crveno-bijelima u posljednjih osam susreta, uz dva remija, tako da će dva najtrofejnija srpska tima naredno, deseto kolo Superlige dočekati poravnati na čelu tabele, sa po 22 boda.

Momenat odluke dogodio se na početku utakmice kada je kapiten Crvene zvezde Slavoljub Đorđević tragikomično reagovao pred svojim golom, lijevom nogom pokušao da vrati loptu do golmana Saše Stamenkovića, a tako samo uposlio Gabrijela Klea, koji je nesvakidašnji poklon proslijedio do usamljenog Moreire.

Popularni "Doktor Mo" samo je preusmjerio loptu u praznu mrežu ispod južne tribine, na kojoj je odmah potom nastao pravi haos - 0:1.

Na taj način, Moreira je zatresao mrežu Zvezde poslije 471 minuta, prvi put od 4. kola i meča sa BSK Borčom, koji su crveno-bijeli dobili sa 3:1.

Šok i za jedne i za druge, a skoro 90 minuta kasnije, ispostaviće se, da se ekipa debitanta u ulozi trenera u "vječitim derbijima", Aleksandra Kristića, od načina na koji je primila gol... Nije oporavila.

Fudbaleri Partizana došli su u komšiluk umorni od utakmice Lige šampiona i poraza od Brage prošlog utorka. Namjera trenera Aleksandra Stanojevića bila je da se igra sporo, prilično defanzivno, kako je jedino bilo i moguće, a sve što su crno-bijeli mogli da požele je da povedu u šestom minutu.

Mogli su "mrtvi ladni" da kažu: "Hvala".



Jer, do kraja utakmice, fudbal je jednom pogodio stativu gola Vladimira Stojkovića, jednom prečku Stamenkovićevog gola i jednom je lopta prohujala pored stative golmana Crvene zvezde.

Sve ostalo što se događalo oko još jednog debitanta u derbijima, sudije Slobodana Veselinovića iz Valjeva, bilo je daleko ispod kvaliteta koji bismo voljeli da očekujemo, uz opasku da je Veselinović bio na visini zadatka i da je u najvećem dijelu susreta bio neprimjetan.

Tome su doprinijeli i igrači dva tima, koji možda nisu prikazali vrhunski kvalitet sa loptom u nogama, ali jesu demonstrirali šta u sportu znači viteška i fer borba.

Oba trenera, odlučila su se za postave sa jednim špicem i gotovo identičnim linijama tima: 4-2-3-1. Do kraja utakmice, ništa se kod Partizana nije promijenilo po tom pitanju, a u timu Crvene zvezde jeste već u 46. minutu, kada je Kristić odlučio da vatrenog, ali nedovoljno konkretnog Marka Vešovića zamijeni najboljim strijelcem tima ove sezone Milošem Trifunovićem.

Kasnije je, deset minuta prije kraja u igru ušao i treći napadač u crveno-bijelom dresu, Aleksandar Jevtić, ali je najbolja šansa za domaće ostala ona iz 12. minuta, kada je Zvezda osvojila loptu na 65 metara od gola Partizana. Odmah je sijevnula kontra, Ognjen Koroman vukao je loptu dobrih 30 metara, a onda na desnom krilu uposlio Vešovića, koji je lukavo "zavrnuo" nazad ka penaltik, a odatle je iz punog trka Kadu Mendeš lijevom nogom pogodio lijevu stativu iz svoje perspektive. Samo huk na sjeveru, ne i slavlje...

Dugo je još u glavama navijača Crvene zvezde odjekivao zvuk udarca lopte u stativu, jer novih uzbuđenja pred golom omraženog među njiima, golmana Stojkovića nije bilo.

Već do 30. minuta moglo se naslutiti kakva će se predstava gledati do kraja. Crvena zvezda je imala loptu, ali ne i stvarala šanse, a najviše zahvaljujući zgusnutoj srednjoj liniji crno-bijelih, koja se odlično kretala u defanzivi.

Kada bi Dejan Milovanović, Mohamed Aval Isah, Kadu, Koroman i Vešović uspjeli da prođu veziste Partizana, sve bi se završavalo pred kapitenom gostiju Mladenom Krstajićem, koji je igrom, postavkom na terenu, rezonima i startovima zaslužio epitet igrača utakmice.

Na drugoj strani, Partizan je do poluvremena povremeno uspijevao da se približi Stamenkoviću. Jednom je Saša Ilić ljevicom sa 27 metara primorao protivničkog golmana na paradu, a samo minut kasnije, u 27. minutu, jedan naizgled izblokiran šut Ilića sa ivice šesnaesterca bacio je u radost dobar dio Partizanovih navijača na stadionu...

Spora lopta zatresla je mrežu, ali sa spoljne strane.

Partizan jeste bio defanzivan, njegovi igrači su djelovali suviše sporo u kretnji i mlako u duelima, ali je Partizan nastavio da bude koliko-toliko opasan u napadu. U igri crno-bijelih lako je mogao da se prepozna cilj, a spora igra svakako je bila sredstvo. Na kraju, računaju se tri boda i pamti pobjednik...

S druge strane, u Crvenoj zvezdi bi trebalo da pronađu odgovor zbog čega se mnogo toga promijeni u igri tima, kada na red dođe derbi...

U 35. minutu, Vešović je pao u kaznenom prostoru Partizana, ali ga Veselinović nije konstatovao, s pravom, jer kontakta sa rivalima nije bilo. Četiri minuta potom, sa lijevog krila stigao je naizgled nemušt centaršut Duška Tošića, ali samo naizgled...

"Kifla" je bila dovoljno daleko i od Krstajića i od Stojkovića, a samo je hit-strijelac u crveno-bijelom, debitant Andrija Kaluđerović kriv što se od svega dogodio samo korner za njegov tim.

I to je bilo sve za 45 minuta, pred oko 60 novinara iz inostranstva. Oni možda tada nisu imali podatak da se nikada u istoriji prvenstvenih duela Zvezde i Partizana, a prvi derbi odigran je 5. januara 1947. godine, nije dogodilo da je izgubila ekipa koja je vodila na poluvremenu.

Drugo poluvrijeme počelo je izmjenom Trifunović za Vešovića i inicijativom tada još lidera na tabeli, ali bez prave šanse.

Još se čekao žuti karton, pa čak i grub start, a znatno oštriji u duelima bili su crveno-bijeli, koji su do sredine drugog poluvremena pravili skoro četiri puta više prekršaja od rivala.

Umjesto šansi, počela je revija žutih kartona, od Stojkovića (51), preko Tošića (57), do Ilića (61).

Potom, Stanojević je izveo umornog Klea i ubacio snažnog Pjera Boju u špic i tako poručio rivalu da ne namjerava da mijenja ništa u formaciji protiv koje se Crvena zvezda, ruku na srce, očajno snalazila u ofanzivi. Nedugo potom, Stefan Babović zamijenio je neinventivnog Nemanju Tomića i Partizan je polako počinjao da biva sve opasniji.

U 66. minutu tresla se prečka ispod sjevera.

Moreira je dobio duel na 40 metara od svog gola, Ilić pokupio loptu, prenio je sprintom do 30 metara od gola Stamenkovića, kada je uslijedio pravovremeni pas u prostor za Boju. Lopta je otišla malo ulijevo, odakle je Kamerunac iz prve, lijevom nogom, sa 18 metara udaljenosti, pogodio - prečku.

Stamenković je već bio savladan, ali se ovog puta huk, bez radovanja čuo sa južne tribine stadiona.

U posljednjih 25 minuta utakmice, Crvena zvezda je krenula u potpunu ofanzivu, tačnije pojedini fudbaleri Partizana, među kojima Milan Smiljanić i Marko Jovanović, počeli su sa paničnim ispucavanjem lopte, kao da je u pitanju nadoknada vremena.

Iz svega, Zvezda umalo nije došla do izjednačenja.

Kadu je u 73. minutu pokušao da ugrozi Stojkovića sa 25 metara, ali nešto što je trebalo da bude šut, u stvari je bila traljava i neočekivana asistencija prema Trifunoviću, koji se pravo niotkud našao oči u oči sa golmanom Partizana, bivšim kapitenom Crvene zvezde.

Taman kada se strijelac četiri pogotka za Zvezdu ove sezone spremao za egzekuciju, iza njegovih leđa pojavio se Aleksandar Miljković, koji je izbio Trifunoviću loptu, a potom izblokirao i Kaluđerovića.

To je bila posljednja dramatična situacija na polovini Partizana, a na drugoj strani, Boja je ponovo bio nekoliko centimetara daleko od 0:2.

Rezervista Mohamed "Medo" Kamara dugom loptom uposlio je Boju kraj lijeve aut linije, Kamerunac je krenuo "na" Đorđevića, kojeg je prošao driblingom ka sredini terena i onda je uslijedio šut u dalji Stamenkovićev ugao. Golman Zvezde pružio se, ali ne bi uspio da zaustavi šut Boje, koji je prošao 20-ak centimetara pored stative.

Sudija je produžio utakmicu četiri minuta, poslije čega je počelo slavlje Partizanovaca, ali i sportsko rukovanje svih aktera utakmice, iako su neki igrači Crvene zvezde pali na travu i držali se za glave...

Slično kao prošle sezone, Partizan je zaustavio seriju pobjeda Crvene zvezde na njenom terenu. Ovog puta, crveno-bijeli poraženi su poslije sedam uzastopnih trijumfa i prvenstvo je vraćeno "na početak".

Naredni, 140. derbi je 23. aprila naredne godine na stadionu Partizana.

BEOGRAD - Stadion Crvene zvezde. Gledalaca: 31.153. Sudija: Slobodan Veselinović (Valjevo). Strelac: Almami Moreira u 6. minutu.

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Stamenković - Ninkov, Đorđević, Adi, Tošić - Isah, Milovanović - Vešović (od 46. Trifunović), Kadu (od 87. Bogdanović), Koroman (od 79. Jevtić) - Kaluđerović.

PARTIZAN (4-2-3-1): Stojković - Miljković, Jovanović, Krstajić, Lazevski - Smiljanić, Petrović (od 74. Kamara) - Moreira, Tomić (od 65. Babović), Ilić - Kleo (od 63. Boja).

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC