• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Derbi završen, Srbija odahnula

Srbija se za fudbalsku utakmicu, koja je trebalo da bude i na kraju bila odigrana 23. oktobra 2010. godine, spremala kao da joj prijeti Armagedon.

 Derbi završen, Srbija odahnula Izvor: MONDO

Na kraju, ispostavilo se, sve je proteklo u najboljem redu...

Poslije svega što se u Srbiji, ali i van njenih granica, događalo od 10. oktobra do dana 139. "vječitog derbija" između Crvene zvezde i Partizana (0:1), mjere bezbjednosti bile su podignute na gornju granicu, sa dosad nezabilježenih pet hiljada angažovanih policajaca.

Po principu: "Bolje spriječiti, nego liječiti", država se spremila za mogući novi izliv nasilja na ulicama i stadionu, a najava da bi tako nešto moglo da se dogodi uistinu je bilo. Na veliku sreću svih građana, sporta, fudbala i Njegovog veličanstva "Vječitog derbija", sve je proteklo u najboljem redu.



Izvještači sa stadiona Crvene zvezde, gdje je Partizan pobijedio sa 1:0, biraju čak i formulaciju da je ovo bio najmirniji meč dva najveća rivala u srpskom sportu u posljednjih nekoliko godina.

Ljekarske ekipe praktično nisu imale posla.

"Prije, tokom i poslije derbija nije bilo nijedne intervencije vezane za utakmicu", rekla Nada Macura, portparol Hitne pomoći.



Osim Hitne pomoći, i ekipe klinike Anlave su dežurale, ali su imale samo tri interevencije, od čega je jedan policajac zatražio pomoć zbog iscrpljenosti, a dvoje građana zbog lakših povreda.

"Za 20 godina koliko radimo na derbiju, ne pamtim da smo ikad imali ovako malo intervencija", rekao je vlasnik klinike Anlave Slobodan Ivanović.

Podsjetićemo da je odluka da derbi ipak bude odigran donijeta u četvrtak i da je malo nedostajalo da utakmice bude odložena ili čak odigrana pred praznim tribinama. Mirnoj atmosferi u velikoj mjeri doprinijeli su i čelnici dva kluba, koji su u pomirljivom tonu, uvažavajući se, nastupali u javnosti u posljednja dva dana, a viteškom shvatanju sporta pridružili su se i igrači na terenu, čiji je odnos, uprkos važnosti utakmice i velikom rivalstvu, bio za svaku pohvalu.

Ipak, nije moglo bez hapšenja navijača. A, policija je osujetila i namjere te "tvrde" huliganske struje da izazove incidente.



Beogradska policija privela je 34 osobe prije početka utakmice, ali se u saopštenju policije ne navodi za šta se oni terete.

"U prostorije Policijske uprave za grad Beograd do sada je dovedeno 34 lica, 22 punoljetna i 12 maloljetnika, a uz konsultaciju sa tužiocem, prema njima biće preduzete zakonom predviđene mjere", navodi se u saopštenju.

Policija je navela da "prije, u toku i nakon održanog derbija", nije bilo većeg narušavanja javnog reda i mira.

Dodaje se da su policajci djelovali "preventivno", odnosno da je prije odigravanja utakmice pronađeno više kontejnera punih kamenica, koji su se nalazili u pravcima dolaska ka stadionu.



Kada je utakmica završena, uz fer i sportsko navijanje na stadionu, bez uvredljivih parola, niti uobičajenih tuča na tribini između pristalica jednog kluba, posjetioci su se u miru razišli kućama.

Tokom 90 minuta igre na južnoj tribini stadiona, gdje su se nalazili Partizanovi navijači, zapaljena je samo jedna baklja, dok su sa sjevera, koju po tradiciji "pripada" pristalicama Crvene zevzde, izbačena dva, tri "topovska udara", koji nisu ugrozili nikoga na stadionu.

Tokom meča policajci su prvi put za deset godina stajali na atletskoj stazi.



Golman Partizana i bivši kapiten Crvene zvezde Vladimir Stojković, kojeg su huligani iz redova pristalica crveno-bijelih napali u Đenovi 12. oktobra, doživio je uglavnom zvižduke i tek poneko uvredljivo skandiranje, ali ni približno onome što se možda očekivalo.

Pojedini navijači Crvene zvezde na utakmicu Italija - Srbija u Đenovi ponijeli su čak i mrtvački kofer i upaljenu svijeću, uz skandiranje: "Stojkoviću, želimo ti sreću, drven sanduk i na njemu svijeću".

Zbog svega što je doživio u Đenovi i generalno prijetnji koje je dobio od kada je ljetos potpisao za Partizan i sam golman Stojković napravio je možda i nepotreban gest kada je poslije utakmice otrčao do južne tribine i otkrio majicu na kojoj je pisalo: "Izvinite za moju ružnu prošlost", aludirajući na period kada je branio u Crvenoj zvezdi.



Po završetku utakmice policijski kordon razdzvojio je Partizanove pristalice smještene na južnoj tribini beogradske Marakane, čiji je odlazak sa stadiona preusmjeren ka Voždovcu i Banjici.

Navijači Crvene zvezde u miru i tišini razišli su se ka Autokomandi i Slaviji.

Stadion su prvo napustili navijači Crvene zvezde, a potom je dozvoljeno i navijačima Partizana na južnoj tribini da izađu.

Vječiti derbi pratilo je više od 60 stranih novinara.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC