• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanojević: Pobjeda u derbiju je iznad svega

Trener Partizana objasnio da je tim sastavljao na bazi uspješnosti u duelima sa Zvezdom. Brani golmana Stojkovića.

 Stanojević: Pobjeda u derbiju je iznad svega Izvor: MONDO

Partizan nije poražen ni u osmom uzastopnom vječitom derbiju. U tom periodu šest puta je pobijedio, treći puz uzastopno kao gost Crvene zvezde.

Tri boda osvojena u komšiluku su od velike važnosti za crno-bijele. Vratili su se na diobu liderske pozicije u Superligi sa Zvezdom, kojoj nisu dozvolili da se ozbiljno "odlijepi", a ujedno su dobili značajnu dozu samopouzdanja poslije poraza u Ligi šampiona, dva kiksa u prvenstvu, tri primljena gola od Smedereva...

I sve to preko očiglednog umora, koji se manifestovao kroz brojne zahtjeve tokom subotnjeg derbija treneru Aleksandru Stanojeviću za izmjene.

"Znamo koliko je navijačima Partizana važan derbi. Evo i primjera - kada smo putovali u Bragu, pjevali su 'Hoćemo pobjedu - pobjedu u derbiju'. Pobjeda u toj utakmici je iznad svega", slikovito je opisao Stanojević.

Trener Partizana se poslije utakmice izvinio navijačima zbog načina na koji je njegov tim došao do pobjede.

"Krenuli smo ofanzivno, a poslije gola smo se opredijelili za mirniju varijantu s obzirom na umor. Igrali smo zonu. Nismo mogli da ulazimo u trku sa protivnikom", pojasnio je mladi stručnjak.

"Predvidjeli smo svaki detalj. Važno nam je bilo da ostvarimo dobar rezultat, jer samo tako možemo da povratimo povjerenje kod navijača, uprave i javnosti, poljuljano posljednjim neuspjesima. Navijači nam sigurno ne bi oprostili da smo igrali lepršavo, a izgubili. Mislim da smo zaslužili pobjedu".

Priznaje da je očekivao neriješen ishod prvog poluvremena.

"Plan je bio da onda u igru uvedemo Boju i Ilieva, tako ubrzamo kontranapade i pokušamo da pobijedimo. Međutim, mnogo igrača je tražilo izmjene, zbog umora. Saša Ilić me je čak pitao što ga ne mijenjam iako sam izvršio sve tri izmjene".

Jedan od igrača koji je ušao bio je Pjer Boja.

"Ne pamtim da sam vidio da je ulaskom igrač donio takvu razliku na terenu kao Boja. Čuvao je loptu, tražio dubinu"...



Stanojević i dalje očekuje oscilacije u igri svog tima.

"Biće još i uspona i padova... Sjetite se 1966, još tada je Partizan platio ceh igranju u Kupu šampiona u kome je stigao do finala. Bio je 14. u prvenstvu. Sjećamo se i 2003, kako je prolazio poslije utakmica u Ligi šampiona, a ja još dobro pamtim i gostovanje u Novom Sadu poslije meča sa Arsenalom. Zbog toga smo u derbi morali da uđemo obazrivo".

"Teško je... Liga šampiona je viši nivo, druga dimenzija fudbala. Sve će biti lakše u januaru", nadovezao se Stanojević.

Šef crno-bijele struke se ne odriče učešća u Evropi na proljeće. Obrazložio je šta je mislio pod tima da će biti lakše u januaru.

"Imamo mnogo igrača koji nisu prošli pripreme i to se sada odražava. Kada svi prođu zimske pripreme, biće nam lakše".

Priznao je da je očekivao agresivniju i konkretniju Zvezdu.

"Zvezda ima odličnu ekipu, igrala je dobro u prethodnom periodu. Nisam očekivao da ćemo ih tako neutralisati. Međutim, iskustvo igranja u Ligi šampiona je značajno, jer daje samopouzdanje i, uz svo poštovanje protivnika, dozvoljava da domaće utakmice igramo rutinski".

Kao važnu stavku u duelu večitih smatra samopouzdanje stečeno pobjedama u derbijima. Ne krije da je na bazi toga sastavljao tim.

"Sve igrače sam pitao kakav im je skor sa Zvezdom. Šta ja imam da govorim Raći (Radosav Petrović) kako se igra u derbiju kad ih je sve dobio?! Zato sam rekao Saletu (Saša Ilić) da pita Raću kako je to", pružio je Stanojević priliku mlađem igraču da uzvrati iskusnijem kolegi, koji ga je uoči početka Lige šampiona podsjećao da je, za razliku od njih, već bio učesnik elitnog takmičenja.

"Lola (Milan Smiljanić) mi je izmakao. Dao sam mu da igra, jer je rekao da mu nedostaje jedna pobjeda da bude 'na nuli", dodao je strateg Partizana.

Uprkos uspjesima crno-bijelih u posljednjim okršajima sa komšijama, Stanojević smatra da kompleksi ne postoje.

"Stoji to negdje u podsvijesti, ali nema kompleksa, pogotovo što uvijek ima dosta novih igrača. Zato smo se mi opredijelili za one sa većim stažom u derbijima, jer imaju osjećaj šta je to i kako se pobjeđuje".

"Pobjede u derbijima, tri uzastopne titule, dvije duple krune, stalno učešće u Ligi Evrope, sada i u Ligi šampiona potvrđuju Partizanovu dominaciju u Srbiji. Nema razloga da budemo lažno skromni, to je činjenica", jasan je Stanojević.

Pohvalio je zadnju liniju, a poseban osvrt zaslužio je debitant u derbijima, Aleksandar Miljković.

"Vjerujem u Miljka. Biće još oscilacija u njegovoj igri, mlad je, a kako mu se bude povećavalo samopouzdanje, biće sve bolji u ofanzivi. Spreman sam da ga 'izguramo".

Ne samo što je dao jedini gol, već je Moreira bio među najboljima na terenu.

"Uželio se fudbala poslije duge pauze. Dan pred utakmicu pitao sam ga da li može da odigra cio meč, jer sam imao dilemu da li da počne ili da ga uvedem sa klupe. Odgovorio je da može da igra za tim i to je meni bila dovoljna garancija. U poluvremenu sam mu rekao da će sigurno ostati do kraja i da mora da štedi snagu, da ne napada štopere".

"U STOJKOVIĆU JE TINJAO BUNT"



Subotnji, 139. "vječiti derbi" protekao je bez incidenata. Nije ih bilo na tribinama, a i na terenu je bilo mirno. Najveću prašinu podigao je golman Partizana, Vladimir Stojković, sa majicom na kojoj je bila poruka upućena Grobarima: "Oprostite mi za moju ružnu prošlost".

"Stojković je profesionalac i nikada ništa ružno nije izjavljivao niti pričao. Ali, ta majica je posljedica bunta koji u njemu dugo tinja i ne treba da bude shvaćena kao provokacija. Logično je da se u čovjeku javi unutrašnji nemir poslije dešavanja kakva je on imao. Nadam se da će priča na ovome biti završena".

Posebnu zahvalnost Stanojević je izrazio svima koji su učestvovali u organizaciji utakmice.

"Hvala klubovima i policiji. Osjećao sam se spokojno uprkos svim pričama u uvertiri derbija".

Aleksandar Stanojević je u nedelju prije podne odradio obaveze prema medijima i otišao za Novi Sad kako bi prisustvovao prvoligaškoj utakmici između Proletera, Partizanovog protivnika u Kupu, i Zemuna.

(R.J. - MONDO, foto FoNet, MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC