• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 godina od kontre Toresa koja je značila kraj ere Pepa Gvardiole!

Autor Milutin Vujičić

Čelsi se branio i branio sa deset igrača, cijeli "Nou Kamp" je čekao novo čudo Lea Mesija, a onda je Fernando Tores ostao sam na polovini terena... Ostalo je istorija!

 Fernando-Tores-gol-kontra-Barselona-Celsi-2-2-kraj-ere-Pep-Gvardiola Izvor: Guliver/Getty Images/Jasper Juinen, Jasper Juinen/Getty Images Europe

Dan nakon što ga je Džejmi Karager žestoko prozvao Fernanda Toresa poručivši da su svi u Liverpulu znali da su zaje**li Čelsi kada su im prodali španskog napadača - navijači "plavaca" obilježavaju godišnjicu od najvažnijeg gola koji je "El Ninjo" dao za klub.

U pitanju je polufinale Lige šampiona iz sezone 2011/12 na "Nou Kampu", a mnogi će reći da se isplatio samo tim jednim golom koji se i dan-danas prepričava...

Možda će vas zanimati

Prošlo je tačno osam godina otkako je Fernando Tores, ušavši sa klupe, donio Čelsiju izjednačenje na najvećem stadionu u Evropi i potvrdio prolazak Čelsija u minhensko finale u kome će mjesec dana kasnije pobijediti favorizovani Bajern.

Čelsi je u Barselonu došao s prednošću od 1:0 (jedini gol dao je Drogba), ali malo ko je mislio da četa trenera Roberta di Matea može da zaustavi Katalonce.

Barsa je imala na svojoj strani uigran i moćan tim, navijače, najboljeg fudbalera i trenera tadašnjice, ali ni to im nije bilo dovoljno da se domognu finala u kojem su ih već "svi vidjeli", posebno jer je Čelsi igrao loš fudbal 2011/12 i vodio ih je privremeni trener bez iskustva.

Meč je počeo kao što se i očekivalo, Barselona je zapela iz sve snage da "pojede" rivala, Petr Čeh je bio na konstantnim mukama dok mu je preostalih 10 saigrača "sjedilo u krilu".

Kada je Serhio Buskets postigao gol u 35. minutu, poslije sjajne akcije Barse, postalo je jasno da zadatak postaje teži, a učinilo se da je nemoguć kada je samo dva minuta kasnije Džon Teri dobio jedan od najglupljih crvenih kartona u karijeri pošto je udario Aleksisa Sančeza.

Kapiten je ponovo razočarao navijače Čelsija u velikoj utakmici (promašio penal u finalu LŠ u Moskvi protiv Junajteda), a činilo se da slijedi "raspad sistema" kada je Inijesta povećao na 2:0.

Izvor: Guliver/David Ramos/Getty Images

Taj rezultat trebalo je da glasi na poluvremenu utakmice, ali je onda pravo niotkuda, možda i jer su igrači Barselone proslavili prolazak dalje, Ramires sjajnim golom završio napad Lamparda, ponudivši navijačima Čelsija nadu da je čudo moguće.

Vrijedi istaći da je Di Mateo još na početku meča ostao bez Kejhila, morao je da uđe Žoze Bosingva, tako da je praktično jedini štoper bio Branislav Ivanović.

Kako se odbraniti od Barselone?

Lopta je sve vrijeme bila u nogama Katalonaca koji su kružili i kružili oko gola Čeha, šanse su se ređale, a još jednom je potvrđeno da je rivalstvo Čelsija i Barselone u Ligi šampiona iz "druge dimenzije", pošto su odigrali mnoštvo uzbudljiv utakmica u ovom vijeku...

Djelovalo je da sudija može da "svira kraj" kada je Drogba napravio jedanaesterac i dozvolio Mesiju da izvede jedanaesterac, ali ga je prečka spriječila da postigne svoj prvi gol protiv "plavaca".

Uvodio je Pep Gvardiola u igru i Keitu i Telja, pogodio je Leo Mesi i stativu gola Petra Čeha, veliku šansu imao je i Andres Inijesta, ali vremena je ponestajalo, međutim svi su bili uvjereni da je Čelsi u nokdaunu i da neće moći da izdrži do kraja utakmice.

Izvor: Guliver/David Ramos/Getty Images

Stoga su se svi držali za glavu kada je Di Mateo odlučio da u igru ubaci Fernanda Toresa, i to umesto Didijea Drogbe, a dobro je poznato da je "El Ninjo" bio daleko od forme...

U tom trenutku imao je samo sedam pogodaka za cijelu sezonu, bio je nervozan i nemoćan, dobio je čak i crveni karton zbog toga, međutim koliko god je iznevjerio očekivanja navijača Čelsija - zauvijek će se pamtiti ono što je uradio u 90. minutu utakmice.

Dok se Čelsi grčevito branio, Tores je ostao sam na polovini terena, ali to nije promaklo svima.

Barselona je bila u napadu, Ćavi je poslao loptu u kazneni prostor, stigla je odbijena do Ešlija Kola, cijeli stadion je pomislio da je lijevi bek Čelsija igrao rukom, nadali su se penalu, a za to vreme je Englez ispucao loptu napred ka Toresu!

Ni kamermani nisu odmah primijetili "El Ninja" koji je pred sobom imao 50 metara trka, planinu na leđima, ali uspio je da riješi situaciju sa Viktorom Valdesom kao u najboljim danima.

Tores
Izvor: YouTube/DIPcomps

Nije požurio, nije usporio, samo je odlučio da "baci" katalonskog golmana na koljena, da ga zaobiđe, a onda da podari radost navijačima Čelsija kakvu nisu osjetili još od dana kada je Žoze Murinjo stigao u klub...

Čelsi se plasirao u finale Lige šampiona, koje je dobio poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca protiv Bajerna, a ne bi trebalo zaboraviti i da je Tores "sviraj kraj" eri Pepa Gvardiole.

Sve glasnije su postajale kritike na njegov račun, Barselona je pored Primere izgubila šansu da osvoji i Ligu šampiona, smatralo se da tiki-taka odlazi u istoriju i da su drugi (poslije Intera) našli rejšenje za nju, pa je samo tri dana kasnije Gvardiola rekao ODLAZIM.

Izazvalo je to tektonske promjene u Barseloni, a Džejmi Karager bi mogao da se podsjeti ove utakmice ako misli da je Liverpul i dalje "prevario" Čelsi.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC