• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slika kojom je Murinjo završio najvažniji transfer u karijeri

Autor mondo.rs

"Nisam imao Materacijev broj, pa sam pitao Albertinija: 'Je l' ovo tvoj broj?'", prvo je Kamerunac pomislio da ga Demetrio Albertini "vrbuje" da postane rosonero.

 Murinjo poruka fotografija transfer Samuel Eto Barselona - Inter Izvor: Getty Images

Žoze Murinjo je znao tačno šta želi, ali da bi to ostvario pred drugi pokušaj sa Interom nije bilo dovoljno samo da se Pep Gvardiola "upeca" na Zlatana Ibrahimovića, već da uz novac koji je čekao za transfere Tijaga Mote i Dijega Milita dobije i Samuela Etoa, na poklon takoreći.

Svjestan da su takve trampe u vrhunskom fudbalu desetogodišnja pojava i da druge šanse neće biti ako prva ne prođe, "Specijalni" je uradio sve što je bilo do njega u pripremi razmene sa trenerom tima koji je nepun mjesec ranije osvojio Ligu šampiona rutinskom pobjedom nad sastavom sera Aleksa Fergusona.

Izvor: Guliver / Getty Images , Valerio Pennicino/Getty Images Europe

Punu deceniju kasnije, Interova "devetka" iz neponovljive sezone 2009/10, u kojoj je upravo na "Nou kampu" osvojena prva "tripleta" u istoriji italijanskog fudbala, prisjetila se trenutka kada je trebalo izabrati "Đuzepe Meacu" umjesto mjesta u navali pored najboljeg na svijetu, a ispred Ćavija i Inijeste.

"Poslao mi je fotku Interovog dresa sa brojem '9' i napisao mi: 'Tvoj je, čeka te...'", ispričao je Samuel Eto u intervjuu za "Gazzettu dello Sport" i otkrio da se Murinjo poslije toga povukao, a da je stvar preuzeo specijalista za takve situacije u svlačionici nerazura, Marko Materaci.

"Sljedeću poruku sam dobio od Materacija. Napisao je samo: 'Ako dođeš, osvojićemo sve'", pričao je centarfor, koji sebe smatra najboljih afričkim fudbalerom svih vremena i to često ističe.

"Nisam imao Materacijev broj, pa sam pitao Albertinija: 'Je l' ovo tvoj broj?'", prvo je Kamerunac pomislio da ga Demetrio Albertini "vrbuje" da postane rosonero.

Danas, kaže da je to bila jedna od boljih odluka koje je donio u životu.

"Nikada mi se nije dogodilo nešto slično tome i ta poruka je imala velikog udjela u mojoj konačnoj odluci", priznao je, a onda se prisjetio čuvenog revanša polufinala, poslije milanskih 3:1 u prvom susretu.

Pred publikom sa kojom je prethodnog proljeća proslavljao "tripletu", protiv ekipe za koju je postigao 130 golova, Eto je te večeri u crno-plavoj opremi istrčao zadužen za više defanzivnih kretnji nego u cijelih pet sezona u plavo-crvenom. Kada je Tijago Mota dobio crveni u 35. minutu, stvari su postale samo komplikovanije.

"Kada je Mota isključen, Murinjo je pozvao Zanetija i mene do aut-linije i objasnio nam kako da igramo. Nisam imao kada da brojim koliko sam puta istrčao gore i nazad, ponavljao sam sebi samo: 'Izdrži, u finalu si'.

Eto je ispričao i da je na njemu bilo da održi govor u svlačionici "Bernabeua", pred finale sa Bajernom, za koje je trener već saopštio konačan rezultat od 2:0 par sedmica prije toga.

"Moj govor nije bio dugačak, bio je jednostavan: 'Finale nije da se igra, nego da se osvoji. Poginućemo da vratimo pehar u Milano ili ćemo poginuti pokušavajući da ga vratimo. Zato hajde da ponesemo pehar sa nama'", premotao je brzonogi napadač film pred finale Lige šampiona koje je golovima riješio njegov kolega iz navale, Dijego Milito.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC