• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pakujte kofere": Kako je Džaja zaprijetio igračima da neće igrati u Bariju

Autori mondo.rs Autori Nebojša Marković

Bilo je to pred najveću utakmicu u istoriji Crvene zvezde.

 "Pakujte kofere": Kako je Džaja zaprijetio igračima da neće igrati u Bariju Izvor: MN PRESS - ARHIVA

Crvena zvezda će u petak proslaviti 29 godina od osvajanja titule prvaka Evrope.

Legendarne noći u Bariju prisjetili su se i Dragan Džajić i Ljupko Petrović, govoreći o detaljima koji nisu bili poznati javnosti.

Darko Pančev je povodom te generacije Crvene zvezde rekao da bi ona mogla duže da hara Evropom da nije bilo građanskog rata, dok se Robert Prosinečki prisjetio kako je izgledalo izvoditi penale u finalu protiv Olimpika iz Marseja.

Tadašnji tehnički direktor Dragan Džajić u razgovoru za TV Arenasport kaže da je i njemu bilo teško da gleda kada je na red došla "penal-lutrija".

"Nisam svaki penal gledao, pogotovo nisam gledao onaj odlučujući. Baš sam sjedio sa Ljupkom na klupi i rekao sam mu u jednom trenutku: "Ljupko, još deset sekundi do najvećeg trijumfa u istoriji Zvezde." I onda sam sagnuo glavu i po reakciji osjetio da je postignut gol, da je Pančev dao gol", prisjeća se Džajić te večeri.

Džajić je svjestan da nijedan penal u njegovoj karijeri nije imao težinu kao onih pet u penal seriji 29. maja 1991. godine, koje su redom pogađali Prosinečki, Binić, Belodedić, Mihajlović i Pančev.

"Važno je da su svi oni postigli golove, što nije lako na toj utakmici i nije lako biti tragičar na jednoj takvoj utakmici. Uzeli su oni veliki rizik i bili su hladnokrvni i eto, desilo se to, najveći uspjeh u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala, a i najveći uspjeh Crvene zvezde, koji će rijetko koji klub sa ovih prostora u neko dogledno vrijeme ostvariti", kaže Dragan Džajić.

Izvor: MN Press/arhiva

Zanimljive anegdote u razgovoru za TV Arenasport prisjetio se i tadašnji trener Zvezde Ljupko Petrović. On je ispričao da je Džajić u karantinu zaprijetio Belodediću i Biniću da neće igrati protiv Olimpika zbog navodne nediscipline.

Bio je to način da se ekipi održi "budnom" pred najvažniji meč u istoriji kluba.

"Belodedić se malo u jednom trenutku pobunio što ne gleda televiziju dok mu se gleda i da tako zaspi. Možda je i navikao tako, možda ga je i trebalo pustiti. Binić je bio malo glasniji pa je u jednom momentu Džaja rekao: "Lijepo spakujte kofere i idite za Beograd"", prisjeća se tadašnji trener Zvezde.

Naravno, obojica su ostala sa ekipom, odigrala svih 120 minuta u finalu i bili precizni prilikom izvođenja jedanaesteraca.

"Kad se završilo, skupili smo se i rekao sam im: "Gledajte, probajte se koncentrisati kao da ste na treningu, a ne da je ovo finale Kupa evropskih šampiona." To je opterećenje u glavi, u nogama. To se naročito odnosilo, što je on i demonstrirao, na Mihajlovića, kad je zarovao malo zemlje. Srećom, dobro je udario i dao gol, ali je bila velika trema", kaže Ljupko Petrović, koji i dalje smatra da bi Olimpik Marsej slavio da se igrala "otvorena" utakmica.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC