• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maradonu naslijedio bivši saigrač

Serhio Danijel Batista (47) nije više vršilac dužnosti selektora nacionalnog tima Argentine.

 Maradonu naslijedio bivši saigrač Izvor: MONDO

Od danas, ovaj bivši reprezentativac te zemlje i šampion svijeta iz 1986. godine, dobio je ugovor do 2014. godine i neće više biti smatran privremenim rješenjem, poslije smjene Dijega Armanda Maradone (50).

Batista i Maradona su bili saigrači u reprezentaciji Argentine u periodu od 1985. do 1990. godine i zajedno su učestvovali u drugom i do danas posljednjem pohodu na svjetski tron, na SP u Meksiku 1986. godine.

I Batista i Maradona počeli su karijeru u Argentinos juniorsima, ali su se mimoišli 1981. godine. Tada je Batista debitovao za prvi tim, a već slavni Maradona prešao u Boku juniors.

Batista je postavljen za vd selektora 27. jula ove godine, nakon što se AFA (Argentinska fudbalska asocijacija) rastala sa prethodnim selektorom Maradonom, koji je eliminisan u četvrtfinalu SP u Južnoj Afici i to bolno, sa 4:0 od Njemačke.

Ipak, taj debakl nije bio zvanično razlog za razlaz, već to što su čelnici AFA željeli da eliminišu nekolicinu ljudi iz Maradoninog stručnog štaba, a on na to nije pristao.

Prošle nedjelje, u intervjuu engleskom "Sanu", Maradona je između ostalog rekao da su ga čelnici AFA prevarili i da je njemu suđeno da se kad-tad vrati na mjesto selektora Argentine.

Batista je u prvi mah poslužio kao privremeno, ali je tri mjeseca kasnije dobio dugoročan ugovor u Savezu, u kojem radi još od 2007. godine kao selektor mlade i olimpijske selekcije Argentine. Sa "olimpijcima", Batista je u Pekingu 2008. godine osvojio zlatnu medalju, a veliki broj fudbalera iz te selekcije u međuvremenu je avanzovao u seniorsku.

Batista je čak bio član Maradoninog stručnog štaba u Južnoj Africi i često su zajedno vodili treninge.

Od dolaska na čelo seniorskog tima, Batista je zabilježio dve pobjede, protiv Irske (1:0) i svetskog šampiona Španije (4:1), prije nego je doživio i prvi poraz, od Japana (1:0).

Na klupskom nivou, Batista nije imao značajne uspjehe, niti je vodio velike timove, osim ekipu u kojoj je proveo najveći dio karijere, Argentinos juniorse. U dva navrata, bio je trener tog tima, a prije i poslije toga, vodio je manje poznate timove kao što su Bela Vista, Taljers, Nueva Čikago i Godoj Kruz...

Za reprezentaciju Argentine, odigrao je 39 utakmica za pet godina.

"Veoma sam srećan što sam zvanično postao selektor Argentine. To je velika odgovornost i želio bih da se zahvalim predsjedniku Huliju Grandoni i generalnom sekretaru Karlosu Biljardu što su mi ukazali povjerenje. Zaista sam želio da nastavim da radim kao selektor Argentine. Uvijek težite da ostvarite ciljeve koje ste postavili na početku trenerske karijere, a ovo je svakako najviši cilj koji sam mogao sebi da postavim. Ne želim da propustim priliku i da ću svoje najbolje da budem uspješan", rekao je novi selektor reprezentacije, koja po mnogim mišljenjima ima najbolje individualce na planeti, trenutno.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC