• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanojević: Odlazim, ako ostanemo prosjek

"Mene prosjek ne zanima, ne interesuje me da osvojim titulu, dvije, tri... A, da u Evropi ne uradim ništa", kaže trener Partizana.

 Stanojević: Odlazim, ako ostanemo prosjek Izvor: MONDO

Drugim porazom u dvije nedelje u mečevima sa najslabijim od tri rivala u Grupi H Lige šampiona, fudbaleri Partizana eliminisani su iz Evrope, dva kola prije kraja prve faze takmičenja.

Četiri meča, četiri poraza...

"Definitivno je Braga u dvije utakmice bila bolja od nas i zasluženo je dio Evrope i na proljeće", rekao je trener Partizana Aleksandar Stanojević u četvrtak, dan poslije utakmice sa Portugalcima u Humskoj.

"Rekao sam i prije početka Lige šampiona da se bojim za dvije stvari. Prva je da u jednoj utakmici (sa Arsenalom) ne pređemo centar. To nam se nije dogodilo. Druga stvar, bojao sam se da ćemo imati nula bodova na našem kontu, a kako se stvari razvijaju, to će biti realnost", svjestan je Stanojević da Liga šampiona traži nešto više od onoga što aktuelni tim Partizana može da pruži.

"Žao mi je najviše zbog navijača, koji su ostali uskraćeni za pobjedu u Ligi šampiona i bolji rezultat. Oni su prije utakmice pokazali nešto više od navijanja, a to je emocija i sva ona srca govore tome u prilog. Žao mi je što su se osjetili neprijatno i žao mi je što su svjesni da će Šahtjor doći na naš stadion i držati loptu", izvinio se na neki način Stanojević, koji je i priznao da je pogriješio u postavci utakmice.

"Nismo uspjeli da uradimo ono što smo željeli u prvom poluvremenu. Cilj mi je bio da sa trojicom napadača preselimo težište igre u polje protivnika i da nas bude više u završnici, ali se ispostavilo da je Braga dominirala taktički, fizički... Bili su jači i brži", rekao je mladi, 37-godišnji trener i dodao:

"Slažem se da je to bila katastrofalna igra kada posmatramo prvo poluvrijeme iz ovog ugla. Mene je lično bio stid svega što se dogodilo u prvom poluvremenu".



On ističe da je ekipa u drugom poluvremenu igrala znatno bolje, ali da ni to nije bilo dovoljno da se postigne gol, a kaže "kada propustiš šanse u Ligi šampiona, ni bod ne možeš da osvojiš".

"U drugom poluvremenu sve je bilo bolje, igrali smo dobro, u polju protivnika, stvarali situacije i imali čak nekoliko šansi... Imao sam utisak kao da igramo protiv ekipe iz Superlige Srbije u drugom poluvremenu", rekao je Stanojević, koji je podsjetio da je klub ljetos ušao u projekat koji za cilj nije imao plasman u Ligu šampiona ove sezone, već da se za dvije, tri godine ravnopravno igra u evropskoj eliti.

"Mi ove sezone nismo ni planirali da uđemo u Ligu šampionu. Strategija je bila da se oformi tim, koji će se razvijati i nadograđivati tri godine i da tada ravnopravno igra Ligu šampiona. Kada se dogodilo da smo ipak ušli u Ligu šampiona, to je već bio kraj prelaznog roka i nije bilo lako pronaći igrače, koji bi, što vi kažete, bili kvalitet za taj nivo takmičenja", ujedno je Stanojević odgovorio na pitanje novinara zbog čega mu menadžment nije obezbijedio igrače koji zaista predstavljaju kvalitet za LŠ.

"Ali, treba u svakom slučaju poštovati činjenicu da je ovaj tim donio Ligu šampiona i igrao egal sa svim protivnicima, osim sa Šahtjorom u Donjecku. Iako nas hvale za tu utakmicu, moje mišljenje je da se mi tamo do posljednjih deset minuta nismo ništa pitali", bio je opet samokritičan Stanojević.

"Moje viđenje je da bi ovaj tim za dvije godine mogao ravnopravno da učestvuje u Ligi šampiona i pobjeđuje. Mi u ovom trenutku i jesmo i nismo daleko... Možda sam kontradiktoran, ali pokušaću da objasnim. Igramo egal u Ligi šampiona, ali svjesni smo da nam nedostaje još kvaliteta i da bismo pobjeđivali utakmice, što naši navijači svakako žele".



Njemu teško pada činjenica da crno-bijeli nisu uspjeli da osvoje ni bod u meču sa Bragom, koja bi po evropskom renomeu trebalo da bude daleko ispod Partizana.

"Partizan je takav klub, koji bi za dvije godine ekipe kao što je Braga, morao da pobjeđuje sa 2:0 ili 3:0 na svom stadionu", kaže Stanojević, vraćajući se na to da sa ovom ekipom gleda na duže staze.

On vjeruje da će samo konstatno učešće u Ligi šampiona, fudbalerima Partizana donijeti neophodnu rutinu i podići kvalitet, kako bi se i ostvarivale pobjede.

"To će se dogodili ako napravimo kontinuitet učešća u Ligi šampiona, samim tim doćiće i kvalitet. Ne može se igrati Liga šampiona jednom u sedam godina i očekivati pobjede. Tek redovnim učešćem, tim bi sazrio i onda bi bilo moguće dovesti dva, tri skupa pojačanja, da se sa svim protivnicima igra ravnopravno. Sada nam definitivno fali kvalitet da bismo bili pobjednici. Nismo slučajno bez bodova...", podvukao je Stanojević i eliminisao nedostatak sreće kao faktor u rezultatskom posrtanju.

"Ne bih spominjao sreću, jer sreća u fudbalu ne postoji. Ništa nije slučajno, kao ni to što smo eliminisani. Tako smo blizu, a tako daleko...", ponovio je da ova ekipa ima kvalitet da uđe u Ligu šampiona, ali da joj očigledno nedostaje kvalitet i da tamo pobjeđuje.

Šta je za to potrebno?

"Rekao sam da su mi potrebna tri prelazna roka. Ekipa koja je ušla u Ligu šampiona zaslužuje sve pohvale, ali Partizan kao klub koji hoće da igra Ligu šampiona zaslužuje pojačanja. Znamo sve i svjesni smo šta nam nedostaje da bismo to i ostvarili".

Stanojević je izričit u tome da će, dok je on trener, Partizan igrati napadački, a ne što neki vole da kažu "takmičarski", iako to takmičarski najčešće znači ziheraški.

Ne krije Stanojević da "takmičarski" fudbal nekada dovodi do cilja, ali podsjeća da to nije Partizan, da je Partizan uvijek igrao lijepo za oko i da je to cilj kojem teži.

"Sad možemo da pričamo šta bi bilo, kad bi bilo... Da smo se povukli, čekali šansu, dali gol i pobijedili, svi bi poslije rekli da je to bila odlična taktika. Ali, to nije način na koji želim da igramo, naročito ne kod kuće i protiv ekipe kao što je Braga. Ne želim da se krećemo u tom smjeru...", rekao je i dodao:

"Ja bih volio da dominiramo, da se mi pitamo, da napadamo u talasima... Znam šta nedostaje za to. Nije lako kada se igra protiv osmorice Brazilaca, koji su i brzi i tehnički obučeni. Ili recimo protiv tima kakav ima Šahtjor, koji košta desetine miliona evra..."

On je svjestan da crno-bijeli nisu u situaciji i vjerovatno u narednih nekoliko godina (da ne kažemo više) neće ni biti u prilici da dovodi igrače, koji na tržištu koštaju pet, deset miliona evra...

"Mi ne možemo sa većinom klubova u Ligi šampiona da se upustimo u takvu trku na tržištu, već moramo da nađemo način da ipak nekako sastavimo tim, koji će biti dovoljno dobar da igra ravnopravno protiv skupljih od sebe", rekao je i priznao da našim igračima nadasve nedostaje brzina.



"Srpska nacija je generalno spora nacija. Naš muški rekord na sto metara slabiji je od evropskog ženskog rekorda u istoj disciplini", slegao je ramenima, s tim da je činjenica i to da nijednom fudbaleru koji je ljetos doveden u klub ili vraćen, najveća vrlina nije brzina, već nešto drugo.

Da li smatra da će imati podršku da sprovede svoj plan u periodu od tri godine i da mu se u međuvremenu neće osuti tim koji namjerava da formira. On to osipanje naziva "začaranim krugom", jer u tom trenutku ništa ne bi vrijedilo ni učešće u Ligi šampiona, ako bi ti isti igrači stečeno iskustvo primjenjivali već narednog ljeta u drugoj sredini.

"Rezultati su ti koji daju podršku i zato je važno da se pobjeđuje u našoj ligi, kako bih pred Upravom mogao da se izborim za podršku na dugoročnom planu. Moja želja je da se radi planski, da se planski puštaju igrači i dovode novi. Ako uđemo u začarani krug, ja onda vjerovatno neću biti dio te priče".

Stanojević je naglasio da za njega titula kao takva ne predstavlja uspjeh. I da će otići ako se sve bude završilo samo na tituli...

"Mene prosjek ne zanima, ne interesuje me da osvojim titulu, dvije, tri... A, da u Evropi ne uradim ništa. Recite da sam preambiciozan, ali ako ne uspijem da uradim ništa u Evropi, otićiću. Prosjek me ne zanima", ponovio je.



Šta ima da poruči navijačima koji su zviždali pojedincima poslije poraza od Brage?

"Ne ulagujem se nikome, ali ponoviću da su oni pokazali emociju, ne samo navijanje. Ima igrača koji emotivno reaguju na uvrede i to je za svaku osudu sa moje strane. Jug nikome nije zviždao i na tome im hvala. Navijači koji su svaku utakmicu tu na istoku i zapadu takođe nikome nisu zviždali i njima na tome hvala. Kao i navijačima koji su došli iz ostalih republika i koji nisu u mogućnosti da budu tu na svakoj utakmici", podvukao je trener, koji je u prvi mah pobrao sve simpatije kada je u odlučujućoj utakmici Lige šampiona izveo sastav sa dva ofanzivna vezna i tri napadača, a kasnije imao stila i vaspitanja da preuzme odgovornost na poraz i kaže da je pogriješio.


Teško je sjetiti se još nekog trenera u Srbiji, koji poslije rezultatskog debakla kaže da sreća u fudbalu ne postoji, pritom ne pomene sudiju kao uzrok i na kraju kaže: "Pogriješio sam".

Ako ni za šta više, onda "kapa dole" za stav.

(N. J. - MONDO, foto: FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC