• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi sa Bugarima za novi početak!

"Orlovi" sa pet debitanata doputovali u Sofiju gdje ih u srijedu na stadionu "Vasil Levski" očekuje prijateljska utakmica sa Bugarskom.

 Srbi sa Bugarima za novi početak! Izvor: MONDO

Pred Srbijom je prijateljska utakmica sa Bugarskom, duel koji bi trebalo bi da bude "kamen temeljac" u stvaranju novog kulta reprezentacije.

Jednom smo već bili blizu stvaranju moćnih "orlova", ali se sve srušilo kao kula od karata…

Kada su srpski reprezentativci izborili prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi izgledalo je da je pred Srbijom svijetla budućnost. Kult državnog tima prektično je bio vraćen. Nacija je konačano vjerovala fudbalerima.

Nažalost, sve je trajalo vrlo kratko… Teško da je neko mogao da povjeruje da će se samo godinu dana kasnije reprezentacija i Fudbalski savez Srbije naći na ivici ambisa.

Sve je počelo neuspjehom na Mundijalu, a nastavilo se dva mjeseca kasnije. Smjena selektora, porazi, incidenti, kazne i tek jedna pobjeda protiv slabašnih Farskih Ostrva, obeležili su početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini 2012.

Vladimir Petrović Pižon došao je umjesto Radomira Antića na kormilo "orlova", ali je imao početak kakav ni najvećem neprijatelju ne bi poželio. Srbija je prvo poražena od autsajdera Estonije u Beogradu, a zatim je, samo četiri dana kasnije, doživjela bruku nezapamćenu u istoriji srpskog fudbala.

Ovaj put igrači i stručni štab nisu bili krivi - na stub srama Srbiju su stavili "navijači", zbog kojih je već poslije šest minuta prekinut derbi sa Italijom u Đenovi. Kasnije je taj meč registrovan službenim rezultatom u korist "azura".

Uprkos svemu, Pižon i njegovi učenici vjeruju da nije sve izgubljeno i da ima nade i za Srbiju. Pauza u kvalifikacijama je do marta (25. marta Srbija igra protiv Sjeverne Irske u Beogradu bez prisustva navijača), a do tada treba provjeriti snage i dobro uigrati ekipu, jer prava i na najmanji kiks više nemamo.

Ni pred ovaj meč nije sve idealno, Pižon se opet našao u nevolji. Poslije objavljivanja spiska za meč na stadionu "Vasil Levski" počeli su da pljušte otkazi. Zbog povreda su pozivu morali da se zahvale Aleksandar Luković, Gojko Kačar i Miloš Dimitrijević, koji će propustiti priliku da debituje u dresu Srbije. Naknadno je pozvan samo Marko Lomić.

Ipak, pored provjerenih snaga u Bugarsku putuje pet debitanata Bojan Jorgačević (Gent), Marko Mirić (Spartak), Veseljko Trivunović (OFK Beograd), Ivan Radovanović (Bolonja) i Adem Ljajić (Fiorentina).

Nenad Milijaš nije iznenađenjen velikim brojem debitanata.

"Ko god da je sa nama zasluženo je tu. Selektor je taj koji odlučuje. Imamo povrijeđene igrače i bez njih se mora. Šansu čekaju drugi i dobili su je. Na njima je da se dokažu i da zadrže status reprezentativca. Nadam se da će mnogi uspjeti."

"Vezista" Vulvsa očekuje da Srbija pobjedom u Sofiji počne da gradi pozitivnu atmosferu.

"Moramo da prevaziđemo sve što nam se dešavalo i da se okrenemo onome što nas čeka u nastavku kvalifikacija. Mi moramo već na prvom oklupljanju, protiv dobre reprezentacije Bugarske, da pokažemo da vrijedimo. Bitno je da počnemo da razmišljamo pozitivno i da pokušamo da stignemo makar do baraža", rekao je Milijaš i dodao da je vrlo zadovoljan trenutnom formom.

"Proteklih mjesec dana bili su najbolji od kako sam stigao u Englesku. Svi su u klubu baš zadovoljni", zaključio je on.

Aleksandar Kolarov doživio je tešku povredu na početku sezone. Defanzivac Mančester sitija uspješno se oporavio i prije mjesec dana vratio na teren.

"Igrao sam već dve-tri utakmice po petnaest minuta, zadnju sam počeo i na terenu proveo osamdeset minuta. Noga je dobro, super se osjećam...", zadovoljno konstatuje lijevi bek "građana".

Kolarov se takođe složio da utakmica sa Bugarskom označava i novi početak "orlova".
"Najbitnije je da sve ružno što se dešavalo ostavimo iza nas. Utakmica sa Bugarskom je lijepa prilika da se ponovo okupimo i prije svega sebi i javnosti vratimo vjeru u reprezentaciju", rekao je Kolarov, koji se složio da svi novi igrači pozvani za prijateljsku utakmicu sa Bugarskom imaju kvalitet i da će to dokazati.

Prvi strijelac Superlige Radosav Petrović ističe da se svaka utakmica mora shvatiti ozbiljno, kao da je riječ o kvalifikacionom meču.

"Protiv Bugarske imamo dobru priliku da odigramo dobro i da pobijedimo. Pristup utakmici mora da bude kao na kvalifikacionim mečevima i ozbiljno shvatamo taj meč. Nema razloga da raspoloženje ne bude pozitivno. Bugarska je kvalitetan protivnik, promijenili su selektora", dodao je on.

Petrović je istakao da je zadovoljan svojom formom i da se ne opterećuje minutažom u predstojećoj utakmici.

"Zadovoljan sam svojom formom, nadam se da ću nastaviti u istom ritmu. Ne opterećujem se minutažom, ako dobijem priliku pružiću maksimum".

Utakmica sa Bugarskom igra se u srijedu (17. novembra) na stadionu "Vasil Levski" u Sofiji od 18 sati po srednjeevropskom vremenu.

Selektor Petrović na put je poveo sljedeće igrače:

golmani - Bojan Jorgačević, Željko Brkić;

odbrana - Branislav Ivanović, Nemanja Vidić (kapiten), Pavle Ninkov, Marko Lomić, Slobodan Rajković, Neven Subotić i Aleksandar Kolarov.

srednji red - Ivan Radovanović, Adem Ljajić, Radosav Petrović, Nenad Milijaš, Zoran Tošić, Veseljko Trivunović, Miralem Sulejmani, Marko Mirić.

napad - Nikola Žigić, Dragan Mrđa.

Posljednju utakmicu "olrovi" su protiv Bugara odigrali 19. novembra 2008. godine na stadionu Partizana. Od dresa reprezentacije na tom meču oprostio se Savo Milošević, dvostruki strijelac.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC