• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će BBC upropastiti kandidaturu Engleske

Predvodnik engleske kandidature za dobijanje Svjetskog fudbalskog prvenstva 2018. godine, Endi Enson, kritikovao je britanski javni servis optužujući ga za nedostatak patriotizma.

 Da li će BBC upropastiti kandidaturu Engleske Izvor: MONDO

Nacionalnoj televiziji zamjera se na tome što planira da prilog o korupciji u FIFA emituje samo nekoliko dana prije nego što Svjetska kuća fudbala bude odlučivala o domaćini Mundijala 2018. godine. Engleska je jedan od najozbiljnijih kandidata.

Organizacioni komitet engleske kandidature već se u pismu FIFA ogradio od dokumentarca "Panorama", koji će, kako je ocijenjeno, samo otvoriti stare rane, iako sudovi u Švajcarckoj već razmatraju cijeli slučaj.

Engleski novinari "uhvatili" su nekolicinu članova Borda FIFA, koji imaju pravo glasa kada su kandidature zemalja u pitanju, nudivši im novac da glasaju za Sjedinjene Američke Države i nekolicina je prihvatila i iznijela svoje uslove, poslije čega je cijeli skandal bio objavljen u javnosti, a FIFA supendovala korumpirane članove.

Emisija bi trebalo da bude na programu tri dana prije nego što FIFA, 2. decembra, glasanjem odluči ko će biti domaćin Svjetskog prvenstva 2018. godine. Tema "Panorame" je upravo prodavanje glasova za ozbiljne, milionske sume.

Izvršni direktor engleske kandidature Enson istakao je da je "nevjerovatno razočaran zbog tajminga" koji je izabrao BBC, koji se, prema njegovima riječima, "nije ponio baš patriotski".

Englezi se plaše da bi FIFA zbog revanšizma mogla da okrene leđa kandidaturi te zemlje i okrene se drugim rješenjima.

Belgija i Holandija, odnosno Španija i Portugal, poslale su zajedničke kandidature, dok je u igri i Rusija.

Inače, engleski novinari nudili su čelnicima FIFA novac za podršku kandidature SAD, koje se nadaju da će dobiti Svjetsko prvenstvo 2022. godine, za koje su se kandidovali još Australija, Japan, Katar i Južna Koreja.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC