• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žiga pogodio, Srbija pobijedila!

Jubilarnim dvadesetim golom Nikole Žigića u nacionalnom dresu, reprezentacija Srbije pobijedila je Bugarsku sa 1:0!

 Žiga pogodio, Srbija pobijedila! Izvor: MONDO

Jedan majstorski prijem lopte, koja je "putovala" 40 metara po teškom pljusku i potom rutinska realizacija, napravili su najbitniju razliku između reprezentacija dvije susjedne zemlje ove srijede u Sofiji.

Prijateljski meč Bugarske i Srbije pred jedva 2.000 pokislih navijača na "Vasil Levski" stadionu, riješio je napadač "orlova" Nikola Žigić!

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU
Jubilarnim dvadesetim golom, na 53. nastupu u dresu sa državnim grbom, Žigić je donio 19. pobjedu našoj zemlji nad jugoistočnim susedima u 31. međusobnom duelu. Ujedno, to je četvrti uzastopni gol Žigića u dresu Srbije, jer je prije bugarske, on tresao mreže i reprezentacija Estonije, Slovenije i Farskih Ostrva.

Žigiću, koji je kao rezervista nosio kapitensku traku od izlaska Nemanje Vidića sa terena u 66. minutu, asistirao je takođe rezervista, uz to i debitant u nacionalnom dresu, 30-godišnji Veseljko Trivunović.

U 80. minutu utakmice, Trivunović je lijevom nogom duboko sa naše polovine terena, poslao nestvarno precizan pas prema Žigiću, koji se u startu vješto postavio i izbegao ofsajd zamku, a potom majstorski primio loptu grudima u trku, ujedno sebi dao for i onda iz prve, desnom proturio loptu ispod Nikolaja Mihajlova - 0:1!


Poslije poteza za svaku pohvalu, popularni Žiga napravio je i jedan za bar opomenu. Za 45 minuta na terenu, uspio je da dobije i dva žuta kartona, od čega drugi u nadoknadi vremena, pa je morao prije ostalih da se skloni sa pljuska.

Bugari za 90 minuta nisu stvorili ni ozbiljnu šansu. Stoga i naša defanzivna linija zaslužuje najveće pohvale za prikazano u Sofiji. Prva postavka sa Branislavom Ivanovićem, kapitenom Vidićem, Nevenom Subotićem i Aleksandrom Kolarovim dopustila je Bugarima jedan opasan šut u okvir gola Bojana Jorgačevića, ali iz prekida!

I to u trećem minutu, kada je jedan od petorice debitanata sjajno paradom pokrio prvu stativu i zaustavio lukav udarac Hrista Janeva iz slobodnjaka. Do kraja utakmice, to je bila najbolja šansa koju su imali naši rivali.

Nastup odbrane nije izgubio na kvalitetu ni kada je u 66. minutu Vidića zamijenio mladi Slobodan Rajković.

Poslije svega, može se reći da je Srbija možda i lakše nego što se očekivalo, iz trećeg pokušaja, uspjela da pobijedi sa novim selektorom Vladimirom Petrovićem Pižonom na klupi. Nadamo se svi da je ovo prekid jako loše serije rezultata naše reprezentacije i možda još neubjedljivijih igara, koje su počele u porazu od Australije na Svjetskom prvenstvu (1:2).



Od tada, predvođeni Radomirom Antićem, njegovim "zastupnikom" na klupi u doba suspenzije Aleksandrom Jankovićem i potom Petrovićem, "orlovi" su uspjeli da savladaju samo Farska Ostrva, ali ne i Grčku, Sloveniju, Estoniju...

U Sofiji, gdje od standardnih reprezentativaca nije bilo Dejana Stankovića, Miloša Krasića, Milana Jovanovića, Vladimira Stojkovića, Zdravka Kuzmanovića i Ivana Obradovića, debitovala su petorica igrača: golman Bojan Jorgačević (28), Adem Ljajić (19) i Marko Mirić (23) od starta utakmice, a potom i Ivan Radovanović (22) i Veseljko Trivunović (30) u drugom poluvrmenu.

Prije tačno dvije godine, na stadionu Partizana kada je oproštaj od nacionalnog dresa priređen Savu Miloševiću, Srbija je pobijedila Bugarsku sa 6:1.

Srbija je bila bolji rival u prvom dijelu igre, ali je malo nedostajalo da jedan nepromišljen potez najmlađeg u timu, plejmejkera Ljajića, donese vođstvo Bugarima u 29. minutu. Jorgačević je loše, gotovo po zemlji ispucao loptu koju mu je vratio Vidić, srećom ona je stigla do Ljajića na 30-ak metara od našeg gola, a tada je mladi as Fiorentine ležerno iz prve odlučio da je vrati do Subotića...

Uradio je to tako da je "asistirao" Valeriju Božinovu, koji se pravo niotkud našao u gol šansi, ali je Kolarov nekako uspio da blokira njegov šut sa 16 metara.



Vezni red Srbije dobijao je bitku na sredini terena, ali nije bilo pravih šansi za gol sve do trenutka kada je Radosav Petrović u 45. minutu loše šutirao sa svega šest, sedam metara udaljenosti od Mihajlova. Minut prije toga, Bugari su imali mnogo sreće kada je bombu Aleksandra Kolarova iz slobodnog udarca neko ipak uspio da preusmjeri pored gola.

Rumunski sudija Marijuš Avram odlučio je u sedmom minutu da ne dosudi jednanaesterac poslije remplovanja Petra Zaneva nad jednim od debitanata u našem timu, Mirićem.

Mirić je lepo probio po desnom boku i dao sebi for odmah iz prijema, a kada je ušao u kazneni prostor Nikolaja Mihajlova, Zanev mu je "ušao" u tijelo i srušio ga. Neke sudije bi takav start kaznile jedanaestercom, a neke ne, tako da "orlovi" nemaju zbog čega da se žale.

Bugarska u prvom dijelu igre nije imala ozbiljniju šansu, a slična situacija na terenu viđena je i u nastavku, kada je ekipa Lotara Mateusa preuzela inicijativu i bila češće na polovini Srbije, ali bez ideje i realizacije u završnici.



Naš selektor Petrović je u poluvremenu ostavio u svlačionici prvog "pika" na mjestu špica Dragana Mrđu, koji nije uspio da se nađe u gol šansi, kao i jedinog ko jeste, Petrovića. Na teren su od 46. minuta istrčali Radovanović i Žigić, tako da se ništa u formaciji i pristupu igri nije mijenjalo.

Ali, Srbija jeste izgubila dominaciju u posjedu lopte.

Do 65. minuta igralo se uglavnom na našoj polovini. Mi nismo imali loptu, a Bugari šansu. Ulaskom Trivunovića umjesto Nenada Milijaša, a potom i Miralema Sulejmanija umjesto Mirića, ponovo smo počeli da igramo unaprijed, a onda je deset minuta pre kraja uslijedio potez koji je prekinuo Mateusovu seriju od dvije pobjede od dolaska na klupu Bugarske.

Dok nisu angažovali Mateusa, Bugari šest mečeva nisu znali za pobjedu, a onda je Nijemac, bivši trener Partizana, zabilježio trijumf u Velsu (0:1) u kvalifikacijama za EURO 2012. godine, a potom i dobio Saudijsku Arabiju u prijateljskoj utakmici (2:0).


SOFIJA - Stadion "Vasil Levski". Gledalaca. 2.000. Sudija: Marijuš Avram (Rumunija). Strelac: Nikola Žigić u 80. minutu. Crveni karton: Žigić u 92. minutu.

BUGARSKA: Mihajlov - Milanov (od 65. Bodurov), Ivanov, Miliev, Zanev - Janev, Genčev, Rangelov (od 30. Dimitrov), Pertov (od 65. Gadžev), Popov - Božinov (od 53. Makriev).

SRBIJA: Jorgačević - Ivanović, Vidić (od 66. Rajković), Subotić, Kolarov - Petrović (od 46. Radovanović), Milijaš (od 67. Trivunović), Mirić (od 74. Sulejmani), Tošić, Ljajić (od 85. Ninkov) - Mrđa (od 46. Žigić).

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC