• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

20 godina od krvavog derbija: Navijači na terenu, razbijene glave igračima Partizana i veliki Muslin! (FOTO/VIDEO)

Autor Milutin Vujičić

Samo deset dana poslije 5. oktobra 2000. godine, kada je srušen Milošević, bio je zakazan 115. "vječiti" derbi. Nije potrajalo ni pet minuta pošto su navijači sa juga ubacili baklje u teren, a to je bio samo uvod u haos...

 Crvena zvezda Partizan derbi incidenti 15 oktobar 2020 Izvor: MN Press-arhiva, YouTube/Screenshot

Na današnji dan prije tačno 20 godina dogodio se jedan od najmračnijih momenata u istoriji srpskog fudbala - prvi "vječiti" derbi koji je prekinut zbog nereda navijača!

Trebalo je da to bude praznik fudbala, ali 115. epizoda rivalstva Crvene zvezde i Partizana zauvijek će ostati upisana uz zvjezdicu. U osjetljivom političkom trenutku po SR Jugoslaviju, samo deset dana poslije petooktobarske revolucije i svrgavanja Slobodana Miloševića sa vlasti, bili smo svjedoci brutalnih sukoba na "Marakani" kada su igrači Partizana jedva izvukli živu glavu.

Reporteri su to tada opisali kao "sahrana srpskog fudbala" i "Maksimir drugi dio".

Možda će vas zanimati

Već uoči meča provijavala je atmosfera da se "nešto sprema", navodno je dogovor navijača sa političkim vrhom bio da neće praviti incidente - i zbog toga je na "Marakani" bili prisutan mali broj policajaca - što je svakako uticalo da se dogodi haos.

Grobari su bili kivni na tadašnju upravu, obavijestili su javnost da bojkotuju derbi, a i prije samog početka meča sa juga se čulo "Uprava napolje, uprava napolje".

Derbi je potrajao samo tri-četiri minuta, a onda su Grobari bacili prve baklje na teren, među foto-reportere, ali i na zapadnu tribinu gdje nisu bile najvatrenije pristalice, pa je nastala panika na dobro popunjenom stadionu.

Pogledajte reportažu sa TV B92.
Izvor: YouTube/Lazar Gamer

Poslije verbalnog pritiska na rukovodstvo, navijači crno-bijelih su počeli da lome sjedišta i da ih bacaju na atletsku stazu, letjele su petarde... Potom su i navijači uletjeli na teren!

Izbio je potpuni haos, foto-reporteri su ni krivni ni dužni dobili batine, a Saša Ilić je pokušao da zamoli navijače da se smire i vrate na tribine, međutim njegov apel nije pomogao. Čak su i ka njemu poletjele stolice, da bi u kasnijem saopštenju rečeno da ga "nisu vidjeli".

Izvor: MN PRESS

Nakon što je veća grupa navijača sa juga uletjela na teren "Marakane" - stigao je odgovor sa sjevera, a na putu ka Grobarima najdeblji kraj su izvukli fudbaleri i stručni štab Partizana.

Pošto su se u tom trenutku zatekli na terenu, pokušali su da se provuku do tunela, ali mnogi od njih nisu uspjeli da na vrijeme dođu do svlačionica. Mnogo teži scenario spriječio je trener Slavoljub Muslin i njegov pomoćnik Ratko Dostanić, kao i mnogi drugi igrači Zvezde poput Lea Lerinca. Oni su bukvalno svojim tijelima branili igrače rivalskog tima.

Najgore su ipak prošli trener Ljubiša Tumbaković i fudbaler Ivica Iliev, a dan nakon velikih incidenata održana je vanredna konferencija za medije na kojoj su došli u zavojima.

"Imam tek 20 godina i nisam ni sanjao da će mi se ovo dogoditi. Možda sam i sam kriv što nisam vjerovao da se to može desiti i nisam na vrijeme, odmah krenuo da pobegnem u tunel. Ipak sam se spasao uz pomoć trenera Crvene zvezde Dostanića, Lea Lerinca i, zamislite, jednog navijača Crvene zvezde koji je utrčao u teren, a koji je brat moje djevojke. Bilo bi još gore da nije bilo igrača Crvene zvezde koji su bili krajnje korektni i takođe, kao i mi uplašeni, ali su do kraja uspjeli da nas zaštite od linča", kazao je poslije meča Ivica Iliev koji se nerado sjeća ovog incidenta.

Dan posle meča održana je konferencija FK Partizan.
Izvor: YouTube/Rudar 7

Ipak, nije samo on prošao loše u incidentima, ljekar crno-bijelih dr Goran Rodić detaljno je saopštio šta se desilo sa povrijeđenim akterima "krvavog" derbija.

"Više od polovine Partizanovih igrača je prebijeno, a isto se odnosi i na stručni štab. Ivica Iliev je dobio udarac pesnicom u glavu i na desnoj arkadi mu se stvorio hematom koji se i dalje širi. Milivoje Ćirković je šutiran u leđa kao uostalom i svi ostali igrači, Ljubiša Ranković je dobio udarac u lice, a kapitenu Saši Iliću je povrijeđena usna".

"Najgore je prošao trener Tumbaković koji ima posjekotinu na čelu, povrijeđenu usnu i polomljene zube. Direktor Bjeković dobio je udarac u lice i lijevo uvo i trenutno na njega ne čuje. Povrede su dobili i ostali članovi stručnog štaba, a i mene su udarili nekoliko puta u leđa", dodao je Rodić.

POVRIJEĐENI

U saopštenju zajedno objavili Crvena zvezda i klinika "Anlave" navodi se da je ukupno povređeno 35 navija i dvojica policajaca. Dodaje se da nije bilo teže povrijeđenih, ali je bilo onih koji su imali rasjekotine, posjekotine, opekotine, ostali bez svijesti...

Saša Ilić je probao da zaustavi nerede, ali nije uspio, a poslije meča je istakao da bi stradali na terenu da nisu na vrijeme počeli da bježe ka tunelu.

"Prišao sam navijačima na 'jugu' i rekao im, odnosno zamolio ih u ime igrača da to ne čine, jer se Partizan za ovaj meč spremao kao nikada do sada, da je bio motivisan i da smo svi mi igrači osjećali da možemo da dobijemo utakmicu. U jednom trenutku kada su mi odmahnuli rukama povjerovao sam da će se smiriti. Međutim, kada su počeli i mene da gađaju vidio sam da neće da me poslušaju i poslije toga desilo se ono što se desilo. Imali smo sreće jer smo na vrijeme počeli da bježimo prema tunelu. Da to nismo učinili od navijača Crvene zvezde stradali bismo i mi, i uprava", kazao je Ilić i zaključio:

Povređeni trener crno-belih Ljubiša Tumbaković.
Izvor: MN PRESS - ARHIVA

"Ne razumijem da je bilo tako slabo obezbjeđenje, jer je ovo bila rizična utakmica, a u svakoj državi na velikom derbiju mora da bude pravo obezbjeđenje".

Golman crveno-bijelih Aleksandar Kocić je kazao da se "naelektrisana atmosfera iz društva prenijela na teren" i da su navijači Zvezde ušli na teren kako bi svoje igrače branili od navijača Partizana, dok je trener Slavoljub Muslin bio razočaran tužnom slikom na "Marakani".

"Nadao sam se da će ovo biti pravi praznik fudbala. Nažalost, prevario sam se. Umjesto toga bili smo svjedoci jedne tužne slike na našem stadionu", kazao je Muslin.

U izveštaju "Politike" navodi se da je sreća što na samom terenu nije došlo do otvorene tuče navijača dva kluba, jer su na teren prvo utrčali navijači crno-bijelih, ali su se pod najezdom navijača sa suprotne strane počeli da se povlače ka južnoj tribini tako da tuča nije bila kobna, a da je pola sata trajala borba policije sa navijačima na južnoj tribini koji su potom izbačeni van stadiona.

Izvor: MN PRESS - ARHIVA

"Teren je raščišćen, fotoreporteri, među kojima je bilo i fizički ugroženih, zauzeli su svoje pozicije. Očekivao se nastavak utakmice. U 38. minutu neodigranog derbija, na krcatoj sjevernoj tribini, navijači Crvene zvezde otpjevali su staru himnu 'Bože pravde', da bi nekoliko trenutaka poslije toga, blagodareći pokretljivim kolegama iz Radio-Beograda, koji su u direktnom prenosu informisali o događaju, publika počela da napušta stadion poslije izjave delegata Nikole Jockovića da se utakmica neće nastaviti", dodaje se u izvještaju reportera "Politike".

Utakmica je na kraju ponovljena 7. marta 2001. godine, a Crvena zvezda je slavila 2:0 golovima Mihajla Pjanovića i Nenada Lalatovića.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC