• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako uzmeš titulu i ne pobediš Partizan - navijači nisu srećni: Vujadin Savić za MONDO o derbiju i izvinjenju Batici!

Autor Nikola Lalović

"Ne volim Partizan, ali ih poštujem i uvek sam davao korektne izjave kad se radilo o njima", kazao je Vujadin Savić u razgovoru za MONDO o predstojećem 163. "večitom" derbiju.

 Vječiti derbi Vujadin Savić najava Izvor: MN PRESS

Nekadašnji kapiten crveno-belih Vujadin Savić, čovek kome su Zvezda i derbi u krvi, pričao je za MONDO o derbiju nekad i sad, kao i o očekivanjima pred 163. izdanje najbitnijeg meča srpskog fudbala.

Stameni štoper sa dve titule u crveno-belom je ipak najviše zapamćen po svojim partijama u Evropi, pogotovo u sezoni 2017/18. Tada je klub iz Ljutice Bogdana uspeo da prekine 27 godina dug post i konačno se plasira u nokaut fazu jednog takmičenja, a Savić je bio deo odbrane koja je u grupnoj fazi primila samo dva gola.

Ipak, kako zbog zalaganja na terenu, tako i zbog porodične tradicije, Savić je uvek bio miljenik navijača i živi za utakmice sa Partizanom.

Možda će vas zanimati

Kao lider ekipe uvek je bio neko ko je umeo da energiju sa tribine kanališe na svoje saigrače, a sada ćemo imati situaciju u kojoj će se "večiti derbi" igrati bez publike. Iako razume bojazan zbog širenja virusa, Saviću se ideja o odigravanju derbija bez navijača uopšte ne sviđa.

"'Večiti derbi' je praznik srpskog fudbala, nešto što bi trebalo da bude svetinja najvažnije sporedne stvari na svetu. Neizmerno mi je žao sto će se tako važna utakmica igrati bez publike, fudbal nema smisla bez navijača. Pogotovu "večiti derbi, jednostavno nema te čari tog nekog naboja. Nažalost, situacija je loša u čitavom svetu zbog korona virusa, moramo da se prilagodimo toj situaciji i uradimo sve kako bi ga što pre pobedili", realističan je Savić.

Pre i posle skoro svakog derbija, bude mnogo priče o suđenju. Savić je "skrivio" prvi penal koji je dosuđen Partizanu u utakmicama sa Zvezdom posle više od 20 godina, a i sam priznaje da je arbitar Mažić bio u pravu kod te odluke.

Izvor: MN PRESS

"Mislim da u Srbiji ima jako dobrih sudija, puno njih sa velikim internacionalnim iskustvom. Međutim, najveći problem je sto svi upiremo prstom u naše sudije, a oni su najmanje krivi za to. Dešavaju se greške, to je normalna stvar. Ali vršenje pritiska na njih sa svih strana utiču na to kako će suditi. Na primer, Milorad Mažić naš najbolji sudija dosudio je penal za Partizan posle 20 i nešto godina u 'večitom derbiju'! Ja sam ga skrivio, iskreno da vam kažem, zakačio sam loptu, ali je penal više bio nego što nije! Odmah posle utakmice po izlasku sa terena sačekao me je novinar sa pitanjem da li je penal bio. Potvrdno sam odgovorio i rekao da se odluka našeg najboljeg sudije ne sme dovoditi u pitanje", kazao je Vujadin Savić, pa otkrio:

"Ali šta želim da kažem, posle utakmice stigla mi je poruka kako to nisam smeo da izjavim! Eto!".

Crvena zvezda već četiri godine redovno igra Evropu i tri godine zaredom je osvojila titulu. Ipak u mečevima sa Partizanom nije došlo do dominacije. U čemu je stvar?

"Računajući period od kada sam bio u Zvezdi mi smo imali pozitivan skor, dve pobede, nekoliko nerešenih rezultata i jedan poraz u finalu kupa. Međutim, činjenica je da sem ta dva derbija koja smo pobedili ostale smo igrali ispod naših mogućnosti. Ne znam šta je glavni uzrok tome, ali očekivanja zvezdaške javnosti, naših navijača i nas samih je da je trebalo svaki derbi da pobedimo. Slušao sam komentare kako ni sa 2:0 za nas ne bi bili zadovoljni! Očekivali su da pobedimo derbi sa tri, četiri ili pet golova razlike!Jednostavno, stvorila se takva slika, imali smo bolji tim, bolju grupu i atmosferu, ali u derbiju nismo bili uvek pravi. To mi je jako žao i sami smo krivi zbog toga! Inače, ta naša generacija nije birala utakmice, igrali smo sa istim žarom Evropu i domaće prvenstvo".

"Bila nam je čast da nosimo Zvezdin dres i želeli smo u svakom meču da se dokazujemo, jednostavno bili smo prepaljeni cak i kada smo išli u Surdulicu ili Bačku", priseća se on.

Posle jednog od odigranih mečeva sa Partizanom Savić je burno reagovao, a za MONDO je otkrio pozadinu tog događaja.

"Jako mi je žao zbog te reakcije da budem iskren. Novinari su mi preneli lošu informaciju, što se čak čuje od jednog vašeg kolege u pozadini koji kaže nije tako rečeno. To što mi je preneseno bilo je ružno i zato sam tako odreagovao, žao mi je zbog toga. Nakon nekoliko sati okrenuo sam bivšeg trenera Partizana Zorana Mirkovića, koga jako cenim, da mu se izvinim zbog mojih reči. Da se mi razumemo, Partizan cenim i poštujem kao klub sa istorijom i nekim ko će uvek biti naš večiti rival. Ne volim ih, ali ih poštujem i uvek sam davao korektne izjave kad se radilo o njima", isrpičao je Savić.

Izvor: MN PRESS

Prognoza za ovaj meč?

"Stanje na tabeli nikada nije odlučivalo ko će pobediti i ko ima veće šanse da ostvari pozitivan rezulat. Svedoci smo toga kroz istoriju derbija. Kao bivši igrač, kapiten i veliki navijač Crvene zvezde uvek ću verovati i davati veće šanse našim igračima da ostvare pobedu, što im iz sveg srca želim", poručuje on sa Kipra.

Posle Mirka Ivanića i Gelor Kanga je pozitivan na virus korona, mogu li crveno-beli bez tako dva važna igrača u ovakav duel?

"Jako mi je žao što su dobili koronu, želim im brz oporavak. Međutim, Zvezda može i mora bez njih, Zvezdu ne čine dva igrača iako se radi o odličnim fudbalerima. Zvezda ima jak tim, mnogo dobrih igrača na svakoj poziciji i siguran sam da će Deki izabrati najbolju opciju za tu utakmicu", ističe Savić.

Odigrao je šest derbija, ima dve pobede, a upravo ti trijumfi su mu najdraže uspomene sa utakmica sa Partizanom.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

NE BIH IGRAO PROTIV ZVEZDE

Šta bi se desilo da je Zvezda igrala protiv APOEL-a u kvalifikacija? Savić ima spreman odgovor: "Kiparsko prvenstvo je bilo prekinuto iako je Kipar imao najmanje zaraženih u Evropi. Siguran sam da bi smo uzeli titulu da se prvenstvo igralo do kraja. Da smo kojim slučajem izvukli Zvezdu, siguran sam da ne bih igrao taj meč. Jesmo mi profesionalci, ali postoji nešto više od toga. Zamolio bih ljude iz kluba da mi izađu u susret i oslobode me te utakmice".

"Puno lepih uspomena nosim iz Zvezde, tako i sa derbija, izdvojio bih dve pobede koje smo ostvarili. Na jednoj sam bio akter, drugu sam nažalost propustio zbog povrede", rekao je sadašnji defanzivac APOEL-a.

Nije čest slučaj da su otac i sin igrali "večite derbije", a u porodici je Savić odmalena slušao priče o velikim mečevima, pobedama, ali i o tome kako se na fudbal nekada drugačije gledalo.

"Puno toga mi je otac pričao o Zvezdi i 'večitom derbiju', odrastao sam u pričama o našem najvećem klubu! Najviše sam mu zahvalan na tome što me je naučio kako se voli i poštuje naš klub. Pričao mi je o golovima koje je postizao protiv Partizana, kada je zbog radovanja dobio crveni karton, ali i o tome kako su navijači u to vreme išli kući. Ako Zvezda pobedi, išli su po sred ulice sa zastavama i uz pesmu slavili, dok su navijači Partizana išli trotoarom i nikakvih problema nije bilo. Drugo je vreme bilo, to je sada nezamislivo", priseća se Savić.

Sa saigračima sa "Marakane" je redovno u kontaktu, a sam kaže da im dodatna motivacija sa njegove strane nije bila potrebna pred ovaj duel.

"Sa bivšim saigracima se čujem redovno, kako onim koji su i dalje u Zvezdi tako i igračima koji su otišli".

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Sa njima sam doživeo najlepše trenutke u svom životu, sve ono što sam sanjao doživeo sam sa njima. Stekao sam prave prijatelje i normalno je da smo u kontaktu i dalje. Od igrača koji su trenutno u Zvezdi najviše se čujem sa Gobeljom, Borjanom i Rašom (Pankovim prim. aut). I sa drugima, ali najviše sa njima. To su momci kojima ne treba ništa da pričam, odlično znaju šta je Crvena zvezda i šta nosi "večiti derbi", svi znamo da je derbi posebno takmičenje", kazao je Vujadin Savić i zaključio:

"Navijači nisu toliko srećni ako uzmeš titulu, a ne pobediš derbi, jednostavno moraš da pokažeš ko je bolji i u međusobnom susretu! Zato je ovaj derbi jako važan i oni su toga svesni".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC