• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Englezi napali Matića zbog "cvijeta maka": Srbin odbija da nosi simbol zbog bombardovanja Srbije!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

"To je sramota", "Mančester junajted ne smije da mu dozvoli da igra tako", samo su neki od komentara gnevnih navijača.

 Nemanja Matić odbio da nosi cvijet maka Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Srpski fudbaler Nemanja Matić (32) jedini je koji je prethodnog vikenda istrčao na teren Premijer lige, a na sebi nije imao poseban dres na kome je prišiven "poppy" (cvijet maka).

U pitanju je simbol koji se nosi tokom "Nedelje sjećanja" u Velikoj Britaniji u znak sjećanja na žrtve Prvog svjetskog rata, ali pošto ima i širu primjenu, sjećanje na sve žrtve vojnika "britanske legije", ima onih kojima nije prijatno da ga ističu.

Svake godine se održava i poseban marš povodom toga, učestvuju i vojni veterani koji su učestvovali i u Drugom svjetskom ratu, ratu u Koreji, na Foklendskim Ostrvima, ali i kao pripadnici NATO snaga u Persijskom zalivu, Kosovu i Metohiji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Irskoj, Iraku, Avganistanu, pa je Nemanja Matić odlučio da ne nosi "cvijet maka" poslije tog saznanja.

Bivši reprezentativac Srbije je nosio "poppy" dok je igrao u dresu Čelsija, ali je od 2018. prestao da ga ističe na dresu i navijačima koji su ga napali ponudio je objašnjenje.

"U potpunosti razumijem zašto ljudi nose cvet maka, veoma poštujem svačije pravo da to čini i imam potpunu simpatiju za one koji su izgubili voljene ljude u konfliktima".

"Ipak, za mene je je to samo podsjećanje na napad koji sam osjetio lično kao dječak, uplašeni 12-godišnjak koji je živio u Vrelu, jer je tada moja država uništena tokom bombardovanja Srbije 1999. Iako sam ranije nosio ovaj simbol, sada osjećam da mi nošenje cvijeta maka nije primjereno".

"Ne želim da umanjim cvijet maka kao simbol ponosa u Britaniji, niti da uvrijedim nekoga, ali, ipak, mi smo smo svi ono što smo preživjeli i ovo je moj lični izbor, iz navedenih razloga. Nadam se da će svi razumjeti moje razloge koje sam iznio i da sada mogu da se posvetim pomaganju ekipi u utakmicama koje predstoje", napisao je Matić na svom Instagramu.

Srpski fudbaler bio je meta kritika u Britaniji tokom jeseni 2018. godine, kao i još neki drugi fudbaleri (Džejms Meklin), dok prošle sezone nije - prosto jer je bio povrijeđen. Sada kada je ponovo bio na terenu u toku "Nedelje sjećanja", ostao je pri stavu da ne nosi "cvijet maka".

Tako je bilo kada je istrčao na teren protiv Arsenala (0:1), imao je drugačiji dres od ostalih igrača na terenu, a iako su ga mediji zaobišli ovoga puta - navijači nisu.

Ponovo su mu uskratili pravo da razmišlja drugačije od drugih.

(mondo.rs) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC