• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bartomeu tjera Zvezdu i Partizan iz Evrolige: Dodjeljuje još dvije licence, "večitih" nema ni na mapi!

Autori Goran Arbutina Autori Nikola Lalović

Evroliga ide ka zatvorenom formatu.

 Bartomeu tjera Zvezdu i Partizan iz Evrolige: Dodjeljuje još dvije licence, "večitih" nema ni na mapi! Izvor: MN PRESS

Đordi Bartomeu je jako ozbiljan u svojim planovima da “zatvori” Evroligu i da u budućnosti plasman u elitno evropsko takmičenje ni malo ne zavisi od plasmana u domaćem prvenstvu.

Tako je sada Evroliga najavila dodjeljivanje još dvije stalne licence, čime bi broj klubova koji imaju zagarantovano mjesto u Evroligi sa 11 skočio na 13.

ASVEL i Bajernsu dobili pozivnice za Evroligu koje im važe do 2011. godine, a sada će dobiti i vrlo jasne zahtjeve. Ukoliko ih ispune, imaće sigurno mjesto u Evroligi.

"U želji da što bolje uđemo na strateška tržišta, prije svega u Francusku i Njemačku, gdje je proteklih godina naglo porastao interes za naše takmičenje, dodijelili smo dvije dvogodišnje pozivnice ASVEL-u i Bajernu. Bord Evrolige će sada definisati uslove da oba kluba dobiju dugoročnu licencu od juna 2021. godine", navodi se u saopštenju Evrolige.

Još jedan kandidat za dugoročnu licencu je i Alba iz Berlina, koja bi od naredne godine takođe mogla da se ponovo nađe u Evroligi.

"Povećaćemo stabilnost lige kroz povećavanje dugoročnih licenci. Analizirali smo i druge alternative, prioritete i kriterijume za dodeljivanje takve licence. To je uključivalo i razgovore sa Albom iz Berlina u vezi sa dvogodišnjom pozivnicom", piše na sajtu Evrolige.

Očigledno da Đordi Bartomeu i njegovi saradnici ne vide finansijski interes da posluju na području bivše Jugoslavije. TV prava za ovaj region su mnogo manja nego na Zapadu ili u Rusiji, a klubovi imaju manje budžete.

Kada se podijeli 13 dugoročnih licenci ostaće samo još nekoliko "slobodnih" mjesta u evropskoj eliti, a Alba se nazire kao sljedeći klub koji će dobiti sigurno mjesto u Evroligi. Valensija je takođe klub koji "puca" na licencu, a ostaje li onda mjesta za ABA?

Za sada Jadranu ostaje jedno upražnjeno mjesto za šampiona, ali razvoj događaja je takav da će se ono teško održati. Crvena zvezda i Partizan su već godinama pominjali mogućnost da će dobiti garantovano mjesto u Evroligi, ali to se za sada nije desilo.

Planovi su trenutno takvi da se u bliskoj budućnosti ne vidi takav razvoj događaja, tako da ovakav potez Evrolige sigurno poziva na oprez. Klubovi ABA lige bi vrlo brzo mogli ostati i bez tog jednog mjesta za koje se bore tokom čitave sezone.

(mondo.rs) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC