• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL F4: Srbi su zvezde, ali van terena

Fajnal for Evrolige, koji počinje večeras u Madridu, proći će ove sezone praktično bez srpskih predstavnika.

 EL F4: Srbi su zvezde, ali van terena  Izvor: MONDO

Fajnal for Evrolige u Madridu za srpsku košarku je karakterističan pre svega po jednom nepopularnom podatku - ne pamti se kada nas je bilo manje, makar među neposrednim akterima u borbi za titulu.

Čast igrača brani bek Taukeramike Igor Rakočević, a situacija je čak i lošija kada su u pitanju treneri. Prvi put otkako je pre tačno 20 godina uvedena turnirska završnica, na klupama četiri zvanično najbolja tima u Evropi uopšte nema srpskih stručnjaka!

Željko Obradović i Panatinaikos izgubili su pravo da brane tron izgubivši od Partizana u poslednjem kolu Top 16 faze. Duško Vujošević (Partizan), Bogdan Tanjević (Fenerbahče) i Aleksandar Trifunović (Lijetuvos Ritas) ove sezone su odradili odličan posao sa svojim ekipama, ali na kraju nisu imali dovoljno sreće, kvaliteta i podrške da bi se domogli Fajnal fora.

Ali ako sadašnjost nije za preterani ponos i diku, mora se priznati da u istoriji elitnog kontinentalnog takmičenja Srbi zauzimaju itekako zapaženo mesto.

Između dve polufinalne utakmice, Montepaski Sijena - Makabi (18.00) i CSKA Moskva - Taukeramika (21.00), na parketu madridske Palate sportova u petak će biti odlikovano 50 ljudi koji su, po mišljenju specijalnog žirija, dali najveći doprinos razvoju evropske klupske košarke tokom prethodnih pola veka.

Od srpskih košarkaša biće tu Dražen Dalipagić, Aleksandar Đorđević, Vlade Divac, Dejan Bodiroga i Predrag Danilović, a od trenera Željko Obradović, Božidar Maljković i Dušan Ivković. Posthumno će počast biti odana Radivoju Koraću, po kojem se decenijama zvao jedan od tri evrokupa, kao i profesoru Aleksandru Nikoliću.

Na terenu, sa loptom u rukama, glavnu reč će ipak voditi drugi.
Makabi se plasirao na svoj jubilarni, deseti Fajnal for Evrolige, po čemu je rekorder. CSKA će se za trofej boriti deveti put, TAU četvrti, a Montepaski treći put. Ne računajući ekipu iz Sijene, sve su to standardne "face" - CSKA je konstantni učesnik Fajnal fora još od 2003, TAU od 2005, dok je Makabi od poslednjih osam turnira izostao sa samo dva.

Prema prvim saznanjima, prvak Izraela trebalo bi da uživa najglasniju podršku sa tribina. Iz Tel Aviva je u Madrid stiglo između tri i četiri hiljade navijača, a da ulaznice nisu toliko skupe (komplet za bolja mesta staje oko 600 evra), kažu da bi ih svakako bilo još više.

Italijanski "tifozi" tvrde da ih je ovde prisutno oko 1.500, fanovi Taukeramike kao svojevrsni domaćini su raštrkani i najmanje upadljivi, a sa našom slovenskom braćom se nikad ne zna. Jedan vremešni pristalica moskovskog tima rekao je izveštaču MONDA da je u Madrid doputovalo "pet hiljada Rusa"!

"Dobar dan, ja sam novinar iz Srbije, interesuje me koliko će CSKA imati navijača večeras", predstavio sam se grupi navijača sa crveno-plavim šalovima na engleskom jeziku, valjda je to stvar navike kada čovek pređe granicu.

"Pričaj na srpskom, razumemo te", odgovorio je starac.

"Doleteli smo iz Moskve i cele Rusije, a neki čak iz Novosibirska. Biće nas pet hiljada", dodao je.

Da bismo proverili tačnost ove informacije, moraćemo da sačekamo početak utakmice…

Činjenica je da Madrid ovih dana baš ne živi za košarku. Osnovni razlog je, naravno, što na Fajnal foru ne igra Real, a drugi što su četvrtak i petak neradni dani.

Posle međunarodnog praznika rada, Madriđani 2. maja slave daleko važniji jubilej, a to je 200 godina ustanka protiv Napoleonove vlasti. Prodavnice su zatvorene, osim onih ugostiteljskog tipa, a u večernjim satima planiran je bogat program na dva centralna gradska trga.

(izveštač MONDA iz Madrida Ivan Bogunović)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC