• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maljković i Blat za MONDO: Biće veliko finale

"Pošto imam prijatelje i igrače u oba tima, moram da pazim šta pričam! Srcem sam uz Makabi, ali glava kaže da je novi šampion CSKA", rekao je Blat.

 Maljković i Blat za MONDO: Biće veliko finale  Izvor: MONDO

Finale Evrolige 2007/08 između moskovskog CSKA i izraelskog Makabija (nedelja, 21.00) biće uzbudljivo i izjednačeno, a pobednik se ni u kom slučaju ne može predvideti pre nego što utakmica počne, rekli su trofejni treneri Božidar Maljković i Dejvid Blat u izjavama za MONDO.

"Šanse su 50:50, ne dajem prednost nijednoj ekipi. Makabi je pokazao da može da odigra čudesno, do granice fanatizma. CSKA za moj ukus ima bolju igru, ali to u finalu neće ništa značiti", kaže Maljković.

Pedesetšestogodišnji srpski stručnjak na klupskom nivou je osvajao Evropu sa Jugoplastikom (dva puta), Limožom i Panatinaikosom, dok je sa Barselonom izgubio jedno finale. Svakako je jedan od najkompetentnijih da odgovori na pitanje kako se ekipa priprema za utakmicu takve važnosti.

"Da bi dobro spremio tim, trener prvo mora da spremi sebe. Mora da ima samokontrolu, da dobro analizira protivnički tim, da njegove igrače poznaje do detalja i da onda to prenese svojim momcima. Ideolog igre, razredni starešina, komandant, kako hoćete, ne sme sebi da dozvoli da zapadne u paniku. Moraš biti maksimalno hladan i koncentrisan", ističe Maljković.

Dejvid Blat je Izraelac rođen u Bostonu (SAD), ali trenutno zaposlen kao selektor Rusije, pa teško da ima čoveka čija su osećanja uoči odlučujućeg okršaja Evrolige podeljenija nego njegova.

Sa Rusima je prošlog septembra, u istoj ovoj madridskoj Palati sportova, osvojio Eurobasket. Iz aktuelnog sastava CSKA za Rusiju su tada igrali Holden, Pašutin, Hrijapa i povređeni Savrašenko. U Makabiju je Blat dugi niz godina bio pomoćnik Piniju Geršonu, a učestovao je u pohodima na krov Evrope 2001. i 2004.

"Očekujem uzbudljiv meč i veliko finale. CSKA je u ovom trenutku verovatno spremniji da osvoji titulu, ali Makabi se nalazi na emotivnom vrhuncu posle pobede nad Sijenom i uz podršku navijača koju ima, sigurno se u Madridu oseća malo više kao kod kuće. Mislim da je prednost Makabija i duža klupa. Cvi Šerf koristi više igrača nego Etore Mesina, pa ako CSKA bude umoran i ako eventualno ne budu imali svoj najbolji dan, Makabi će imati veliku šansu".

Kome dajete prednost?

"Blagi favorit je CSKA, ali pošto imam prijatelje i igrače u oba tima, moram da pazim šta pričam! Srcem sam uz Makabi, ali glava kaže da je novi šampion CSKA", rekao je Blat.

Božidar Maljković otkrio je i da u finalu neće gledati svoju omiljeni tim, Montepaski iz Sijene.

"Pre Fajnal fora sam rekao da je Montepaski ekipa koja po igrama koje je pružala tokom čitave sezone najviše zaslužuje titulu. Međutim, u polufinalu su dozvolili sebi jedan dugačak period slabe igre, a to se na utakmicama ovog tipa ne prašta".

CSKA: 4. Papalukas, 6. Zizis, 8. Smodiš, 9. Šiškauskas, 10. Holden, 11. Pašutin, 13. Andersen, 21. Lengdon, 22. Gori, 23. Šved, 24. Van den Spigel, 31. Hrijapa. TRENER: Etore Mesina.

TROFEJI
Evroliga: 5 (1961, 1963, 1969, 1971, 2006)
Prvenstvo Rusije: 14 puta, prvenstvo ŠSR: 25 puta
Kup Rusije: tri puta, Kup ŠSR: tri puta

MAKABI: 4. Bajnam, 6. Šarp, 7. Vujčić, 8. Elijahu, 9. Moris, 10. Burštajn, 11. Kaspi, 12. Garsija, 13. Blutental, 14. Kamings, 15. Batista, 21. Halperin. TRENER: Cvi Šerf.

TROFEJI
Evroliga: 4 (1977, 1981, 2004, 2005), FIBA Suproliga: 1 (2001)
Prvenstvo Izraela: 47 puta
Kup Izraela: 36 puta

(izveštač MONDA iz Madrida Ivan Bogunović, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC