• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL: CSKA opet najbolji, Madrid "voli" Ruse!

CSKA iz Moskve osvojio je titulu Evrolige, pošto je u finalu F4 turnira u Madridu nadigrao Makabi iz Tel Aviva sa 91:77 (22:21, 20:20, 21:16, 28:20).

 EL: CSKA opet najbolji, Madrid "voli" Ruse!  Izvor: MONDO

Ako se pitaju Rusi, završnice svih velikih takmičenja trebalo bi da se održavaju u Španiji. Ili još bolje, u Madridu!

Osam meseci pošto je reprezentacija Rusije osvojila Eurobasket, košarkaši CSKA su u madridskoj Palati sportova postali prvaci Evrope po šesti put u klupskoj istoriji, a drugi put u poslednje tri godine.

Isto kao u Pragu 2006, "moskviči" su u velikom finalu bili bolji od Makabija, rezultatom 91:77 (22:21, 20:20, 21:16, 28:20).

Njihov strateg Etore Mesina time je učvrstio ionako stabilno mesto u trenerskoj eliti "starog kontinenta", osvojivši Evroligu po četvrti put.

Pored dve titule sa CSKA, italijanski strateg bio je šampion sa Virtusom 1998. i 2001, tako da se po broju trofeja izjednačio sa Pedrom Ferandizom, Aleksandrom Gomeljskim i Božidarom Maljkovićem.

Još neko vreme nedostižan će ostati trener Panatinaikosa Željko Obradović, koji se prošle godine u Atini šesti put popeo na tron.

Legenda Real Madrida Volter Zerbijak uručio je beku CSKA Trajanu Lengdonu priznanje namenjeno najkorisnijem igraču Fajnal fora.

Amerikanac sa Aljaske u finalu je predvodio svoj tim sa 21 poenom, sedam skokova i dve ukradene lopte. Lengdon je šutirao 2-2 za dva poena, 4-5 za trojku i 5-6 sa linije slobodnih bacanja, a 14 koševa ubacio je samo u prvom poluvremenu, i to bez promašaja!

Pored Lengdona, CSKA je imao petoricu igrača koji su dali praktično ujednačen doprinos pobedi u finalu. Džej Ar Holden postigao je 14, Dejvid Andersen, Matjaž Smodiš i Ramunas Šiškauskas po 13, a Teo Papalukas 12 poena.

U ekipi Makabija, koja je pred oko 5.000 svojih navijača podlegla atmosferi, posebno tokom drugog poluvremena, odskočio je bek Vil Bajnam sa 23 poena i četiri asistencije. Ipak, pet izgubljenih lopti statistički najboljeg igrača slikovito pokazuju koliko je čitav tim iz Tel Aviva bio mentalno nestabilan.

Esteban Batista postigao je 14, a Terens Moris 13 poena. Obojica su zabeležila po sedam skokova pride. Nekadašnji plejmejker Partizana Vontigo Kamings za 12 minuta se nije upisao u strelce.

Makabi je otvorio meč vođstvom od 5:0, ali je CSKA trojkama Holdena i Lengdona preokrenuo na 16:10 i Moskovljani su od tog trenutka stalno kontrolisali rezultat, iako je protivnik do poluvremena uspeo da ostane u "egalu".

Makabi je posle odmora potpuno posustao, pa čak i u igri pod samim košem, gde je do tada imao najveću prednost. Batista, Moris i mladi Omri Kaspi uspešno su koristili neočekivano mekanu odbranu CSKA u reketu, ali Mesina je u pauzi pronašao način da “začepi” tu rupu.

Na samom početku treće četvrtine, Holden je vezao dve trojke (48:41), a Andersen sa tri precizna šuta povećao na 56:47. Igrači Makabija počeli su da prave neshvatljive greške u napadu, da promašuju zicere i čine povremeno smešne prekršaje, kao kada je Batista pri pokušaju da fintira Van den Spigela udario belgijskog centra loptom posred lica!

Bajnam je trojkom pred sam kraj ipak uveo Makabi sa podnošljivih 63:57 u poslednju deonicu, međutim, iskusni i smireni igrači CSKA odgovorili su ekspresno - serijom od 10:0 - i time rešili utakmicu.

Do rekordnog vođstva od 73:57 "armejce" su odveli Šiškauskas sa tri i Smodiš sa sedam poena. Slovenac je u toj seriji postigao i svoju jedinu trojku na Fajnal foru, pošto je pre toga promašio svih deset šuteva iza linije od 6,25.

Prenapaljeni igrači Makabija nisu podneli poraz na najdostojanstveniji način, čak je i veteran Derik Šarp samo 11 sekundi pre kraja nepotrebno načinio nesportski prekršaj na Šiškauskasu…

CSKA je zasluženo najbolji, kroz godinu dana u Berlinu videćemo da li su konkurenti naučili lekciju!

(izveštač MONDA iz Madrida Ivan Bogunović)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC