• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Vjerujte mi, ja sam Srpkinja": Ivon postala Ivona, pjeva Bože pravde, prozivala je Dabovićka!

Autor Milutin Vujičić

Ko je američka košarkašica Ivon Anderson koja igra za Srbiju? Sjajna djevojka koja zaista voli Srbiju i nije slučajno zaigrala pod srpskom zastavom.

 ivon ivona anderson srpkinja himna Bože pravde reprezentacija Izvor: Instagram/Printscreen/yvonnea12/MNPress

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Eurobasketu, čak četvrto odličje u posljednjih pet godina pod palicom Marine Maljković!

Srbija u timu ima velike majstore poput Sonje Vasić, nevjerovatne borce kao što je Jelena Bruks, ali i jednu Amerikanku koja kao da je naša! Ivon Anderson je obukla dres Srbije i pokazala iskren odnos prema grbu, baš kao i njena prethodnica Danijel Pejdž, premda su mnogi bili skeptici.

Kao što je Danijel postala "Danijela" i pomogla Srbiji da osvoji zlato na Eurobasketu 2015. godine, tako je i Ivon za nas sada "Ivona" i donijela je još jedno najsjajnije odličje.

Ne samo da je odlično igrala tokom čitavog Evropskog prvenstva, tokom kog je bilježila 14 poena (drugi najbolji strijelac Srbije) i 2,5 asistencija po meču, nego je dres "orlova" shvatila maksimalno ozbiljno i borila se kao da je rođena i odrasla u Beogradu.

Debitovala je prošle godine za Srbiju i prvo pomogla da se kvalifikuje na Eurobasket, poslavši tom prilikom lijepe riječi o Srbiji.

"Bog me je blagoslovio više nego što sam ikada mogla da sanjam! Izuzetno sam zahvalna na ovoj prilici da predstavljam jednu veliku naciju - Srbiju! Srećna sam što se borim zajedno sa saigračicama i igram za trenera kome vjerujem i koga neizmjerno poštujem. Obećavam vam da ću dati sve od sebe za Srbiju", glasila je njena sjajna poruka koju je ispoštovala.

31-godišnja organizatorka igre je rođena u Arkanzasu, išla je na Teksas koledž, ali nakon što nije dobila pravu šansu u SAD - preselila se u Evropu.

Igrala je za mnoge klubove, ali joj je saradnja u Galatasaraju sa Marinom Maljković promijenila karijeru, pa je baš na njen nagovor pristala da igra za Srbiju. Ispostaviće se, bio je to plodonosan potez za obje strane, iako je bilo negativnih reakcija poput ružnog tvita Milice Dabović.


Objašnjavala je potom Milica Dabović da njen tvit "nije bio rasistički", da se možda nesrećno izrazila i da je htjela da poruči da nije za strance u reprezentaciji kad imamo talente.

"Ne mogu da se kajem, jedino da sam to malo bolje sklopila. Bilo je tu više ljudi koji su me podržali. Oni te već osude iako meni nije palo na pamet da će to tako da zvuči. Proglase me rasistom, pa mi još vrijeđaju dijete... Meni nije bilo ni na kraj pameti da ja nju uvrijedim nju, vidjela sam da je donijela pobjeda. Ja nisam uopšte pomislila da će da izazove takav haos i da će da me proglase rasistom. Meni je žao što narod traži dlaku u jajetu", pričala je Milica Dabović u jednoj emisiji nakon skandala koji je odjeknuo u srpskoj javnosti.

Srećom, to je bila jedina negativna stvar koja se mogla čuti o Ivon Anderson koja je omiljena u svlačionici Srbije, a i ponosna je što je "postala Srpkinja".

Tako se prije nekoliko mjeseci na okupljanju reprezentacije pojavila u genijalnom duksu "Vjerujte mi, ja sam Srpkinja", koji na sjajan način pokazuje da je prihvatila naš mentalitet, ali i humor pošto najviše volimo da se šalimo na naš račun.

Zanimljivo je da joj je otac poznati koledž trener Majk Anderson, uz kog je zavoljela košarku od malih nogu, a Srbiju je prvi put posjetila u sezoni 2016/17 sa Galatasarajem i nije u tom trenutku ni pretpostavljala da će jednoga dana pjevati našu himnu "Bože pravde".

Zagrlila je djevojke na podijumu i iz sveg glasa zapjevala državnu himnu, pokazavši još jednom koliko joj je stalo do Srbije i da to za nju nije samo posao.

"Bio je definitivno izazov da naučim srpski za tako kratko vrijeme koliko sam bila sa ekipom, pogotovo poslije nastupa u Italiji, gdje sam takođe u fazi italijanskog jezika. Dvije riječi koje sam naučila i koje koristim od kada sam se vratila u Italiju su 'hvala' i 'dobro'", pričala je Ivon Anderson u novogodišnjem intervjuu za MONDO.

Očigledno je da je u međuvremenu naučila još dosta srpskih riječi, a nadamo se da će ih biti još više, kao i da ćemo je u Tokiju slušati dok pjeva "Bože pravde".

Ivona, voli i tebe Srbija!

(MONDO) 

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC