• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KLS: Drama u derbiju, bodovi Partizanu!

Crno-bijeli prerano pomislili da su riješili pitanje pobjednika, pa je Zvezda 19 sekundi prije kraja prišla na samo poen zaostatka. Na kraju 92:95!

 KLS: Drama u derbiju, bodovi Partizanu! Izvor: MONDO

Malo je dijelilo košarkaše Crvene zvezde od spektakularne pobjede nad favorizovanim Partizanom mt:s.

Crveno-bijelima su bodovi bili prijeko potrebni u borbi za plasman u NLB ligu i mogli su, na opšte iznenađenje, da ih uzmu tamo gdje su se najmanje nadali.

Ipak, Džerelsovih 2/4 sa linije slobodnih bacanja i ishitren pokušaj Luke Drče da sa devet metara obezbijedi produžetak, donijeli su šampionu 11. pobjedu u 12 kola košarkaške Superlige Srbije.

Crvena zvezda - Partizan mt:s 92:95 (28:22, 12:30, 24:19, 28:24).

Najefikasniji su bili Dragan Milosavljević sa 23 poena u pobjedničkom timu, odnosno Nemanja Nedović sa 22 kod poraženih.

Do poluvremena je ovaj meč podsjećao na prethodni derbi, odigran 5. aprila, kada su crno-bijeli slavili rezultatom 118:77.

Zvezda je počela bolje nego što se očekivalo, a Partizan čvrstom odbranom i serijom kontranapada u drugoj četvrtini preokrenuo rezultat. Na odmor je otišao sa 12 poena prednosti - 52:40 - i sve je ukazivalo da će to biti njegov novi lagan trijumf.

Onomad je Zvezda bila slomljena u toj tački utakmice (62:31) i crno-bijeli su se u nastavku poigravali do 41 poena razlike i najubjedljivije pobjede u istoriji derbija. Sada je, međutim, sastav Saše Nikitovića pokazao daleko, daleko više karaktera i borbenosti.

Svjesni da sa "kratkom" klupom i nekoliko igrača rano opterećenih prekršajima ne mogu drugačije, crveno-bijeli su uporno igrali zonsku odbranu i sveli Partizan gotovo isključivo na šuteve za tri poena.

Nekada je taj šut bio katastrofalno loš, ali je bilo i perioda u kojima su Milosavljević i Kecman rešetali mrežicu kao na treningu. U skladu sa tim je variralo i vođstvo crno-bijelih.



Trojka Strahinje Dragićevića, koš uz dodatno bacanje Nedovića i silni promašaji Partizanovih igrača bili su ono najupečatljivije iz Zvezdine serije od 16:7 na startu drugog poluvremena. Vujadin Subotić smanjio je na samo 59:58, ali je na drugoj strani Džerels uzvratio trojkom.

Tada je na scenu stupio Milosavljević koji je gotovo sa iste pozicije vezao četiri trojke i u roku od dva minuta vratio dvocifrenu prednost - 71:61. Na to je dodao dva penala i sam ostvario seriju od 14:4 u odnosu na cio protivnički tim!

Kasnije je Nedović podigao "zvezdaše" na noge prodorom i efektnim zakucavanjem, ali je Milosavljević još jednom pogodio za tri poena i 81:68 u 33. minutu, što bi u nekoj drugoj prilici vjerovatno označilo kraj Zvezdinih ambicija.

Ali, ovo nije bilo "to" veče, mada su košarkaši Partizana pomislili da jeste.

Kecman jeste ostao budan i sa dvije trojke održao "plus 11" (89:78), međutim, ostatak ekipe je mislima već bio pod tušem i Zvezda je počela da smanjuje.

Trojka Nedovića i koš Save Lešića dva puta su doveli crveno-bijele na šest poena minusa, međutim, počeo je da teče posljednji minut. Bilo je neophodno natjerati protivnika na grešku i to im je pošlo za rukom.

Loš pas Džerelsa i nepotreban brz faul, Subotić je kaznio sa dva penala (93:89). Milosavljeviću je potom pripala uloga plejmejkera, on je "prodao" loptu na polovini terena, a Boris Bakić 19 sekundi prije kraja pogodio van linije 6,75 metara... 93:92, da li je moguća senzacija?

Fauliran je Džerels, pogodio je samo jedno slobodno bacanje, ali je lopta dva puta odskočila na obruču i prevarila Uroša Nikolića. Iščeprkao ju je Nejtan Džavai, dodao Džerelsu, koji je opet bio polovično uspješan sa penala - 95:92, samo sedam sekundi do kraja, tajm-aut.

Nismo čuli šta je Nikitović rekao svojim igračima, ali teško da je Drča imao zadatak da šutne sa devet metara odmah po izvođenju lopte?! Valjda u strahu od faula, probao je iz nerealne pozicije i žestoko promašio.

Produžetak je ostao san, ali ako je Zvezda mislila da pobijedi, nije smjela da dozvoli Džavaiju onaj ofanzivni skok. I sreća joj je tu okrenula leđa...



Zvezda je u sedmom minutu imala devet poena prednosti (20:11), poslije tehničke greške Vladi Jovanoviću, koji je kažnjen jer je napustio prostor predviđen za kretanje šefa stručnog štaba.

Nekada je Duško Vujošević ulazio po tri metra u teren i umio da prođe bez tehničke...

Nedović je bio nezaustavljiv u tom dijelu meča, zona crveno-bijelih zadavala je mnogo problema favoritu, a njeni centri uspješno su parirali Džavaiju, Gistu i ostalima.

Zvezda ipak nije mogla dugo da izdrži u takvom ritmu. Bakić je brzo zaradio tri prekršaja, Subotić u 15. minutu dobio treću i odmah potom četvrtu ličnu, što je bio momenat kada su kola krenula nizbrdo.

Partizan je otvorio seriju kontranapada i lako nizao koš za košem, pa je na poluvremenu imao "šut" za dva poena (17/21). Šut pod znacima navoda, jer su sve to bila zakucavanja ili polaganja lopte...

U 12. minutu na semaforu je stajalo 30:22, a u 18. minutu 37:45. Dakle, crno-bijeli su za tih šest minuta bili efikasniji nego za prethodnih 12. Raško Katić je u posljednjem napadu pogodio za 52:40, ali žar i želju u protivniku ipak nije ugasio.

Partizan je pobijedio, ali je dobio lekciju kakve ozbiljan tim ne bi smio da dobija u ovoj fazi sezone.

Zvezda će do četvrtog mjesta pokušati da stigne u preostalim duelima sa FMP-om i Mega Vizurom, sa igrom poput ove u derbiju može da ostvari taj cilj.

CRVENA ZVEZDA: Drča 3, Čvorović, Dragićević 6, Radosavljević, Balaban 4, Lešić 10 (11sk), Nedović 22 (4as), Nikolić 19 (6sk), Marinković, Subotić 15 (7sk), Saičić, Bakić 13.

PARTIZAN MTS: Džerels 14 (10as), Kecman 14 (5sk, 3as), Jaramaz, Lučić 2, Milosavljević 23, Bogdanović, Katić 6, Džavai 10 (6sk), Bešović, Božić 2, Gist 15 (8sk, 4as, 3ukr), Veseli 9.

PAROVI 12. KOLA:

Crvena zvezda - Partizan mt:s 92:95

(subota)

FMP Železnik - Metalac 18.00
OKK Beograd - Mega Vizura 18.00
Radnički - Hemofarm 19.00

TABELA: Partizan mt:s 11-1, Hemofarm 9-2, Radnički 6-5, Crvena zvezda 5-7, FMP Železnik 4-7, Metalac 4-7, Mega Vizura 3-8, OKK Beograd 3-8.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC