• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA: Predsjednik Finiksa je gej!

Prvi čovjek Sansa nada se da će svojim priznanjem pomoći drugim gej osobama da pronađu svoja mjesta u američkom sportu.

 NBA: Predsjednik Finiksa je gej! Izvor: MONDO

Rik Velts (58) saopštio je istinu nekolicini prijatelja i saradnika, ali i novinaru lista "Njujork Tajms".

Istakao je da je taj potez sračunat da pomogne drugim homoseksualcima, koji bi željeli da se ostvare u sportu - na terenu ili van njega - ali se plaše kako će se snaći u "mačo" atmosferi, karakterističnoj naročito za kolektivne sportove.

"Sport je jedna od posljednjih grana industrije u kojoj je homoseksualnost tabu tema. Nikome nije prijatno da priča o tome", rekao je Velts.

Predsjednik Finiks Sansa razgovarao je o svom gej opredjeljenju sa komesarom NBA lige Dejvidom Šternom, plejmejkerom svog tima Stivom Nešom, kao i legendarnim centrom Bilom Raselom.

"Pretpostavljam da svijet neće biti posebno šokiran njegovim priznanjem... Ustvari možda i ne mislim tako, ali se nadam da će biti tako", rekao je Štern.

"Svako ko nije spreman to da prizna, morao bi brzo da 'uhvati priključak'. Rik čini veliku uslugu svim takvim ljudima", dodao je Stiv Neš.

Velts je počeo NBA karijeru kao sakupljač lopti u Sijetl Supersoniksima, da bi 1984. kreirao koncept Ol star vikenda, koji postoji i danas i konstantno se dorađuje.

Radio je kampanju za "Drim tim" (košarkaška reprezentacija SAD na OI u Barseloni 1992), a šest godina kasnije lansirao žensku NBA ligu sa predsjednikom te organizacije Valom Akermanom.

Na čelu Sansa je od ljeta 2002.

Trener Finiksa Alvin Džentri izjavio je da je imao određene sumnje da mu je predsjednik gej, ali da to nije informacija od velikog značaja.

"Drago mi je što je skinuo teret sa sebe i što može opuštenije da živi i radi. Ja ga sigurno neću posmatrati drugačije nego prije. Sarađujemo već sedam godina i mislim da je Rik vrhunski profesionalac i sjajan čovjek. Njegovo seksualno opredjeljenje je nevažno".

Jedini deklarisani gej među bivšim NBA košarkašima je Džon Amaeči (ex-Orlando, Juta), dok u aktuelnim sastavima nema takvog. Po teoriji velikih brojeva, među njih više od 400, mora da bar nekolicina jeste...

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC