• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

20 godina od posljednjeg zlata srpske košarke! Naš Bog je Bodiroga, majstor košarke Pešić... "Prvaci svijeta, zauvijek!"

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Slavna generacija košarkaške reprezentacije na današnji dan obilježava zlatnu medalju sa Svjetskog prvenstva u Indijanapolisu.

 20 godina od zlata na Svjetskom prvenstvu u Indijanapolisu Izvor: MN PRESS

I prođe dvije decenije... Košarkaška reprezentacija Srbije, odnosno Jugoslavije, na današnji dan prije tačno 20 godina osvojila je Svjetsko prvenstvo u Indijanapolisu. Bila je to nevjerovatna generacija "plavih" koja je predvođena Svetislavom Pešićem napravila čudo u Sjedinjenim Američkim Državama i preko Argentine došla do titule prvaka svijeta, ispostaviće se i posljednje zlatne medalje srpske košarke.

Nadamo se da je ovo i posljednja godišnjica uz koju "prišivamo" takav epitet, odnosno da će nova Pešićeva generacija uspjeti da se okiti zlatom na Eurobasketu, a da ćemo tako i dobiti nasljednike Bodiroge, Stojakovića, Divca...

Jugoslavija je tada prije 20 godina odigrala "mršavo" u grupnoj fazi pošto smo izgubili prvo od Španije, pa onda i od Portorika u drugoj fazi, što je značilo da ćemo u nokaut rundu na najtežeg moguće protivnika. Amerikanci, pa još domaćini, mnogi su pomislili da se tu završava san tada aktuelnog prvaka Evrope, međutim da je ova generacija posebna - pokazao je meč u kome smo šokirali cijeli Indijanapolis (81:78).

Uslijedilo je potom teško polufinale sa Novim Zelandom (89:78), a onda i čuveno finale sa Argentinom koje nam je "oduzelo pola života" - na kraju poslije drame i produžetka 84:77 (24:19, 17:20, 11:18, 23:18, 9:2).

I poslije dvije decenije pamti se kako je Vlade Divac promašio oba slobodna bacanja pri rezultatu 75:75 na šest sekundi do kraja, nakon čega su Argentinci mogli do pobjede. Ugo Skonokini je krenuo u prodor, pa ga je na polovini "presreo" Jarić, da bi u reketu čekao Vlade Divac čiji faul i dan-danas traže Argentinci. Srećom po Jugoslaviju, sudija se nije oglasio i meč je otišao u produžetke gdje su Peđa Stojaković i Dejan Bodiroga trasirali put ka svjetskoj tituli.

"Svi su bili kao drogirani. Pritisak u glavama, puls i sve ostalo, u tom trenutku nikoga od nas nije činio sasvim normalnim. U sastavu smo srećom imali mnogo meč - vinera i Bodiroga je rekao: 'Daj momci da stisnemo, imamo ih, još malo samo!' On je kao i mnogo puta i prije i kasnije preuzeo odgovornost i izvukli smo se!", rekao je Pešić prije nekoliko godina za "Kurir" sećajući se tog finala i dramatične završnice u kojoj nismo izgubili fokus, nego smo prigrabili pehar i odnijeli ga u Beograd gdje su ga na ulicama čekale hiljade i hiljade ljudi.

I dočekale su ovaj zlatni tim: Dejan Bodiroga, Dejan Koturović, Žarko Čabarkapa, Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Vlade Divac, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević, Milan Gurović, uz naravno stručni štab u kome su bili Svetislav Pešić, odnosno Stevan Karadžić i Aco Petrović.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC