• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jokić ispisuje istoriju - PRVI DOBIJA "MAJKLA DŽORDANA"! Ovo je nova nagrada za Srbina, ima kristale i poseban broj!

Autor Haris Krhalić

Nikola Jokić postaće prvi igrač u istoriji sa ovom nagradom.

 Nikola Jokić prvi dobija nagradu Majkl Džordan Izvor: Profimedia

Nikola Jokić ispisuje istorju, postaće prvi igrač ikada koji će dobiti nagradu "Majkl Džordan" u NBA ligi. U pitanju je MVP priznanje za najboljeg igrača u sezoni, a tiče se sezone 2021/22 koja je bila 75. godišnjica najjače košarkaške lige na svijetu, zbog toga je napravljen poseban trofej.

Nije to jedini pehar koji je promijenio ime, ali je ovaj svakako poseban. Napravljen je od bronze, a na vrhu se nalazi kristalni kamen koji predstavlja loptu. Visina je 59 centimetara, težak je oko 10 kilograma. Po američkom metričkom sistemu u obje kategorije je to vezano sa brojem 23 (inči i funta) koji je Majkl nosio u karijeri. Kristalna lopta na vrhu takođe ima 23 dela.

Trofej je napravio Mark Smit, čovjek koji se vratio iz penzije samo zbog ovoga, jer je on radio u kompaniji "Najk" i bio je dizajner u Džordanovom brendu. "Počastvovan sam što sam mogao da napravim ovaj trofej sa Majklom. Njegova vizija, želja, sve kroz šta se borio u karijeri. Radili smo zajedno na ovom projektu i bilo je veoma važno za Džordana da figura ne bude identična kao on, jer je želio da dobitnik nagrade može sebe da vidi kroz tu figuru", rekao je Smit.

Što se ostalih nagrada tiče, trofej za najboljeg defanzivca nosi ime po Hakimu Olajdžuvonu, za "rukija" godine po Viltu Čembrlenu, za šestog igrača po Džonu Havličeku, za igrača koji je najviše napredovao po Džordžu Mikanu i za igrača koji je dao najviše odlučujućih šuteva, takozvanih "klač" šuteva po Džeriju Vestu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC