• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbolji košarkaš Evrope je iz Bugarske: Svi "love" Amerikance, a od 2006. godine nemaju MVP-a u Evroligi!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Saša Vezenkov je očekivano dobio nagradu za MVP-a, čime je objedinio dvije najznačajnije nagrade sa Olimpijakosom u ovoj sezoni. Čeka i treću u vidu prstena, a na putu mu stoji Monako, pa onda Real ili Barselona.

 Saša Vezenkov MVP Evrolige Izvor: Profimedia

Bugarski košarkaš Saša Vezenkov dobio je nagradu za najkorisnijeg igrača Evrolige u sezoni 2022-23. Najbolji igrač Olimpijakosa nagrađen je MVP priznanjem uoči početka fajnal-fora u Kaunasu, a niko nije iznenađen ovim izborom poslije fantastične sezone koju je Bugarin odigrao u dresu crveno-bijelih.

Ujedno, Vezenkov je dobio nagradu "Alfonso Ford" za najboljeg strijelca Evrolige sa prosjekom od 17,2 poena po meču, dok je bio drugi i po broju skokova (6,8) i broju pogođenih "dvojki" (4,4). Takođe, Vezenkov je imao najbolji indeks korisnosti u čitavoj Evroligi (prosjek od 21,2 indeksna poena), a podsjetimo da ga je Evroliga uvrstila i u najbolju petorku takmičenja u kojoj se našao i Matijas Lesor iz Partizana.

Vezenkov ima 27 godina i u Olimpijakosu je od 2018. godine, dok je prethodno nastupao za Aris i Barselonu u kojoj je proveo tri sezone prije dolaska u Pirej. Po svemu sudeći, pred njim su i finalne utakmice za grčki tim jer ga Sakramento želi u sastavu za narednu sezonu.

Neće vas iznenaditi podatak da je Vezenkov prvi bugarski košarkaš koji je dobio MVP priznanje, a lideri ostaju Španci čija su četvorica košarkaša nagrađena laskavom titulo (Rodrigez, Mirotić, Navaro i Ljulj). Tri MVP košarkaša dali su Srbija (Micić, Bjelica i Teodosić) i Grčka (Papalukas, Dijamantidis i Spanulis). Interesantno, iako je ogroman broj košarkaša iz SAD u Evroligi, posljednji laureat bio je Antoni Parker još davne 2006. godine. Tadašnji igrač Makabija je osvojio prve dvije nagrade koje Evroliga dodjeljuje od 2004/05, ali od njegovih priznanja - nijedan Amerikanac se još nije okitio.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Ni nba nema mvp amerikanca od 2018,džaba im net statistike

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC