• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJVEĆA HALA NA SVETU - A NIKAD NISTE ČULI ZA NJU: Čudo na Filipinima gde su 4 Srbina POKORILA SVET!

Autor Nikola Lalović

U najvećoj hali na svetu trenutno se igra košarka - a Srbija je ovde već uzela zlato! MONDO je na licu mesta i impresivno je! Od izveštača MONDA sa Mundobasketa Nikole Lalovića

 MONDO U MANILI - najveća hala na svijetu Izvor: MONDO/Nikola Lalović

Svetsko prvenstvo u košarci je počelo, a cela država je blokirana! Otvoreno je duelom Italije i Angole, prvim mečom grupe A. Pravi spektakl nas svakako očekuje kada se popune tribine i kada 50.000 Filipinaca popuni tribine neverovatnog zdanja "Filipini arene".

Ovo je najveća zatvorena hala na svetu koja prima 55.000 ljudi i toliko je velika da morate da se udaljite sigurno 300 metara od nje kako bi uspeli da je obuhvatite pogledom. Nalazi se na 30 kilometara severno od Manile jer jednostavno nije izvodljivo da hala koja je ovolika i prima ovoliko ljdii bude u već pretrpanom gradu od 17.000.000 stanovnika.

Sve je spremno da ova hala uđe u istoriju i obori rekord iz 1994. godine kada je na meču između SAD i Rusije na Svetskom prvenstvu u Kanadi bilo 32.619 navijača bilo na tribinama. Za sada od organizatora imamo informaciju da je do juče bilo prodato "preko 40.000 karata", tako da taj rekord sigurno pada, sada je samo pitanje na koliko će novi biti postavljen. A verovatno nije pitanje da li će ikada pasti, jer veće hale nema na svetu i niko ne planira da je napravi. Pogledajte kako izgleda "Filipino arena" spolja:

OD SOJENICE DO SVETSKOG ČUDA - SVE U SLAVU HRISTA!

Nažalost iz organizacinih razloga dve utakmice koje se igraju u prvom kolu grupe A će biti jedine na prvenstvu koja će se igrati ovde, ali makar ćemo na nekoliko sati moći da uživamo u najvećoj hali ikada!

Konstrukcija ovog arhitektonskog i sportskog čuda je počela 2011. godine i završena je u maju 2014. godine. Čekalo se dva meseca kasnije da hala površine skoro 100.000 kvadratnh metara i sa kupolom od 9.000 kvadratnih metara bude puštena u rad. Arena je visoka 65 metara, a na videu možete lako uporediti koliko sićušno izgleda čovek koji stane čak i 250 metara daleko od hale:

Pogledajte

01:24
Filipino Arena
Izvor: Mondo/Nikola Lalovic
Izvor: Mondo/Nikola Lalovic

Dizajn hale je inspirisan Filipinima i svim ključnim simbolima ove zemlje. Arhitekte je nadahnulo drvo koje se zove paduk, nara ili mukva, zavisi u kom se deu države nalazite. Koliko je ta biljka bitna jasno je kada znate da ga zovu "majkom Filipina". Donji deo hale je inspirisan korenom banjana, vrste smokve koja raste ovde, a još jedna stvar čiji je dizajn ugrađen u ovu halu su Nipa kolibe, tradicionalne kuće nalik sojenicama koje su vekovima bile domovi Filipinaca pošto su ih tajfuni i nepogode naterale da se uzdugnu od zemlje.

Hala ima tribine sa tri strane, izgleda više kao amfiteatar nego kao sportska hala, a razlog za to je upravo taj što to i nije sportska hala već dom hrišćanske grupacije "Iglesia ni Kristo". Ova organizacija ima zastavu zelenih, belih i crvenih boja i zato su sedišta u hali u tim bojama, a ovaj kult registrovan 1914. godine je na Filipinima stekao ogromnu popularnost. Smatraju da je stvaranje ove verske organizaciej od strane Feliksa Manala delo sudbine i proviđenja, obistinjenje biblijskg proročanstva da će se na Istoku kao znak poslednjih vremena pojaviti jedina pravoverna Isusova crkva.

4 SRBINA NA VRHU SVETA!

Baš zbog uticaja verske organizacije ovde nema toliko koncerata, a klađenje i borbe petlova su zabranjeni. Za košarku mesta ima i ovaj meč Svetskog prvenstva teško da će oboriti rekord postavljen na finalu filipinske PBA lige kada su Barangaj Ginebra i Bej Eria Dregonsi igrali pred 54.589 navijača!

Za Srbiju je ova hala takođe talična u košarkaškom smislu pošto smo, kao i u "Araneta koloseumu", i ovde uzeli zlato! To je bilo na Svetskom prvenstvu u basketu 3x3 2018. godine kada su Dušan Domović-Bulut, Dejan Majstorović, Marko Savić i Stefan Stojačić ispred Slovenije i Holandije uzei zlato i tada nastavili svoju dugogodišnju dominaciju. Sada Srbija neće igrati u ovoj hali, ali će se sigurno sastati sa dva tima koja će osetiti čar igranja u najvećoj hali na svetu.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

00:14
Araneta Koloseum
Izvor: MONDO/Nikola Lalović
Izvor: MONDO/Nikola Lalović

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC