• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo General!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

U svom domu u Americi preminuo je jedan od najznačajnijih košarkaških trenera te zemlje.

 Preminuo legendarni trener Bob Najt - General Izvor: Jonathan Daniel / Getty images / Profimedia

Slavni američki košarkaški trener Bob Najt preminuo je u 84. godini. Legendarni "general" bio je decenijama jedan od stubova američke koledž košarke i u NCAA diviziji ostvario je čak 902 pobjede, što je u vrijeme njegovo penzionisanja 2008. bio rekord, a sada je peti najbolji učinak svih vremena.

Najtova porodica saopštila je da je preminuo u svom domu u Blumingtonu u Indijanu, kao član Nejsmitove "Kuće slavnih" i kao kultni trener Armije, Indijane i Teksas Teka. Vodeći skoro 30 godina Indijanu, osvojio je tri NCAA titule i 1976. godine predvodio ih je ka trofeju bez poraza.

"Bio je jedan od posljednjih zastrašujućih 'tirana' koji su naizgled bili nesposobni da komuniciraju sa spoljašnjim svijetom, ali istovremeno bio je i vješt, maestralan učitelj i odavni navijač svih koji su uspjeli da 'prežive' igranje u njegovom timu", piše u tekstu o njegovoj smrti američki novinar Dan Vecel.

Nadimak "General" dobio je zbog svog držanja i zbog svojih trenerskih korijena na prestižnom Vest Pointu. Opisivali su ga kao vulkan koji je bio spreman da eruptira, bio je zvijezda kraj aut-linije i bio je beskrajno zanimljiv. "Kad dođe kraj mom vremenu i sve što sam radio ostane iza mene, hoću da me sahrane naopačke, da bi me kritičari poljubili u du*e", rekao je jednom prilikom.

Među najvećim igračima koje je vodio u Indijani je legendarni plejmejker Ajzeja Tomas, vođa "Bed bojsa" Detroit Pistonsa, koji su krajem osamdesetih i početkom devedesetih ostavili dubok trag u NBA ligi i postali šampioni. Takođe, vodio je i reprezentaciju SAD do zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1984. godine, što je ostao posljednji amaterski američki tim koji je osvojio olimpijsko zlato, mada bi trebalo reći da je za te "amatere" igrao i Majkl Džordan, tada svršeni student Sjeverne Karoline i tek pridošli ruki Čikago Bulsa.

Najt će ostati upamćen i po tome što je bio izbačen iz Indijane 2000. godine zbog kršenja pravila "nulte tolerancije" prema nasilju, a sve nakon što je zgrabio za ruku jednog studenta koji ga je navodno nazvao po prezimenu. To je bio posljednji u moru incidenata koje je napravio, a među kojima je bacanje stolice na utakmici protiv Purdjua, a optuživan je i za niz fizičkih sukoba, pa je navodno davio košarkaša Nila Rida na treningu 1997. godine.

"Prosto, pokušavao sam da radim ono što sam mislio da je najbolje. Da li za nečim žalim? Da. Kao u onoj pjesmi (Frenka Sinatre), imam žaljenja, volio bih da sam neke stvari uradio drugačije. Volio bih da imam drugačiji odgovor, bolji način, u određenim trenucima. Ipak, kao u toj pjesmi, uradio sam stvari na svoj način i kada se osvrnem, mislim da moj način nije bio tako loš".

Posljednji posao napustio je svojevoljno 2008. godine, usred sezone, kada je zauvijek napustio koledž košarku i prešao u medije, kao stručni komentator TV mreže "ESPN".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC