• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivković: Igraćemo svoju igru

Selektor Srbije ocijenio da će njegovoj ekipi na startu takmičenja biti potrebna velika koncentracija i strpljenje i istakao da su "orlovi" spremni za Eurobasket u Litvaniji.

 Ivković: Igraćemo svoju igru  Izvor: MONDO

Reprezentacije Srbije i Italije u srijedu od 14.15 časova se sastaju na premijeri B grupe Evrobasketa.

Iako je šampionat Evrope od ove godine proširen sa 16 na 24 ekipe, sudeći po sastavu naše grupe, kvalitet nije mnogo razvodnjen.

U cjelini jeste, ali je žrijeb bio takav da je u grupi "orlova" i grupi sa kojom se ona ukršta u drugoj fazi okupljeno sedam-osam selekcija, koje se opravdano nadaju prolazu među 16, a neke i među šest, što je plasman koji ostavlja u trci za Olimpijske igre u Londonu.

Uostalom, sajt FIBA Evropa rekao je svoje, proglasivši duel Srbija - Italija utakmicom dana na cijelom EP!

Izabranici Dušana Ivkovića odradili su posljednji trening u utorak popodne, nakon čega je selektor konstatovao da je ekipa spremna za start prvenstva.

"Meni je djelovalo i što se tiče opšteg raspoloženja igrača i svega ostalog, da svi jedva čekaju da prvenstvo počne. Vjerovatno je tako i kod vas", rekao je Ivković novinarima.

On je podsjetio da su Italijani "dobili određene kredite", samim tim što su bili u grupi timova koji nisu prebrodili kvalifikacije, ali su zbog ekspanzije Eurobasketa dobili naknadni poziv.

Sa njima smo se sastali dva puta u kvalifikacijama za EP u Poljskoj 2009. godine (pobijedili 78:64 u Kaljariju, odnosno 72:52 u Beogradu).

"Orlovi" su sada znatno iskusniji, ali su "azuri" mnogo dobili na individualnom kvalitetu.

Nije ih teško skautirati u smislu hijerarhije tima i pojedinačnih zaduženja, jer se napad gotovo u potpunosti bazira na Andrei Barnjaniju (pokretljivi centar Toronta, prvi pik 2006), Danilu Galinariju (visoko krilo Denvera, šesti pik 2008) i Marku Belineliju (bek šuter Nju Orleansa, 18. pik 2007).

Ivković je napomenuo da su "posebno opasni Barnjani i Galinari, koji su mladi otišli u NBA, bili visoko draftovani i od tada su izuzetno napredovali".

"Italijani su poslije nekoliko godina uključili trojicu NBA igrača i njihova koncentracija i motivacija vjerovatno će biti najviši baš na startu. A, poznato je da su na startu utakmice ionako najteže za igranje. Znači, biće nam potrebni koncentracija i veliko strpljenje".

Selektor Srbije rekao je da je na treninzima odrađeno sve što je planirano i da je sada najbitnije zaigrati svoju igru, "posebno protiv Italijana".

"Biće naša prednost ako to bude stil igre koji smo gradili u posljednje tri-četiri godine. Da ne uđemo u set igru '5 na 5' ili '1 na 1'. Ne kažem da smo tu slabiji, ali mislim da to nije naša šansa".

Zdravstvenih problema u ekipi nemamo, osim što je Stefan Marković zbog povrede skočnog zgloba pauzirao četiri dana, a sada trenira uprkos bolu.

"On nam je jako bitan igrač u rotaciji, naročito što se tiče promjene ritma", otkrio je Duda svoju brigu.

SRBIJA: Teodosić, Tepić, Marković, Paunić, Bjelica, Marković, Savanović, Kešelj, Krstić, Perović, Marjanović, Mačvan. SELEKTOR: Dušan Ivković.

ITALIJA: Manćineli, Barnjani, Galinari, Mordente, Kuzin, Datome, Renci, Haket, Ćinćijarini, Belineli, Maestranci, Karareto. SELEKTOR: Simone Pjaniđani.

Italijani su propustili posljednja tri velika takmičenja - OI 2008, EP 2009. i SP 2010. Na EP 2005. i 2007. zauzeli su deveta mjesta, dok su na SP 2006. eliminisani u osmini finala.

Posljednju medalju, srebrnu, doneli su sa OI u Atini 2004, dok su godinu dana ranije na Evrobasketu u Švedskoj uzeli bronzu.

U ostalim mečevima prvog kola grupe B sastaju se Francuska - Letonija (16.45 časova) i Njemačka - Izrael (20 časova).

(izvještač MONDA iz Litvanije Ivan Bogunović)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC