• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvog septembra nema "cirke" (novi blog)

Kako se litvanska država bori protiv alkoholizma i kakvi su joj rezultati.

 Prvog septembra nema "cirke" (novi blog) Izvor: MONDO

Ako se ne varam, Litvanca sam prvi put vidio uživo na Evrobasketu u Turskoj prije tačno 10 godina.

Njihovi navijači, grmalji žućkastih brkova, stari oko 40-45 godina, drali su se i grohotom smijali sopstvenim šalama, tako da je odzvanjao cio Abdi Ipekči. Nije bilo teško primjetiti da su pod ozbiljnim dejstvom alkohola.

I dan-danas pamtim te face i ono monotono: "LJE-TU-VA, LJE-TU-VA". Mada je Litvanija ispala još u Ankari, u nekom baražu za četvrtfinale koji se igrao po tadašnjem sistemu takmičenja, oni su došli u Istanbul i pjevali svoje pjesme u pauzama utakmica drugih reprezentacija.

Deceniju kasnije, u Šauleju, shvatam da je konzumiranje alkohola i opijanje kod Litvanaca dio folklora, mada ne mogu da griješim dušu, pa da kažem da toga nema i u mnogim drugim zemljama ovog sjevernijeg dijela Evrope.

Prve ili druge večeri, kada sam uhvatio bus od dvorane do stana, dvojica od, recimo, sedam putnika unutra, bili su očigledno pijani.

Uopšte nije neobična pojava da na stanici gradskog prevoza u centru grada vidite srednjoškolca u sakou i sa kravatom, kako se usred bijela dana "osvježava" pivom iz plastične flaše, kao da je u pitanju sokić ili "Akva viva".

Veliki zbunj doživio sam u četvrtak, kada sam prije utakmice sa Letonijom svratio u jedan tržni centar, pa ušao u hipermarket. Na gondolama na kojima su smještene limenke piva nije bilo istaknutih cijena. Neko vrijeme sam kružio okolo, gledao lijevo-desno ima li piva još negdje, dok mi konačno nije zapalo za oko obavještenje, napisano na litvanskom i engleskom jeziku.

"Dragi potrošači, željeli bismo da vas informišemo da je po članu tom i tom, stav taj i taj, litvanskog zakona o kontroli alkohola ZABRANJENO PRODAVATI ALKOHOLNA PIĆA na dan 1. septembra".

?!?

Obratio sam se za objašnjenje djevojci po imenu Viktorija.

"Danas počinje školska godina i u Litvaniji se tog dana ne prodaje alkohol. Mislim da je tako i u još nekim zemljama".

"Misliš, ne mogu da ga kupe đaci, maloljetna lica, studenti?"

"Ne, ne mogu ni odrasli".

"Ni turisti?"

"Niko".

Dooooobro.

"A, kako sam onda maloprije na ulici vidio momka koji pije pivo?"

"Pa, vjerovatno ga je kupio juče", reče Viktorija.

Dakle, uzalud zabrana, uzalud žuto-crvena traka sa natpisom "STOP", kojom su bila obmotana odjeljenja sa alkoholnim pićima u hipermarketu. Pretpostavljam da ni vlasti nisu vjerovale da tog dana baš niko u zemlji neće konzumirati alkohol, već da je uvođenje tog "praznika" simboličan čin, kojim žele da pošalju poruku, posebno mladima.

Međutim, ljudi vole da piju i hoće da piju. I tačka.

Desetak sati kasnije, kada su bile gotovo sve utakmice i otkucano sve što je trebalo, izašao sam iz Šaulej arene, radostan što ću po prijatnom, svježem vazduhu da protegnem noge do stana, udaljenog oko kilometar.

Na inače pustoj ulici naiđoh na dva momka i jednu djevojku, stare 20 i koju godinu. Momci pripiti, ali veseli, djevojka "strejt". Jedan od momaka u ruci drži - pogađate - plastičnu flašu piva, više popijenu, nego što je ostalo da se popije.

Vide da sam stranac, pitaju me "ju spik ingliš" i nude da se i ja poslužim.

"Ne, hvala", rekoh.

"Jedem Bounty, a i umoran sam prilično... Nego, vidjeh da je danas cio dan bilo zabranjeno da se prodaje alkohol. Otkud vama to pivo?"

Momak je lagano zavrnuo rukav i pokazao mi na sat. Bilo je 00.25.

(izvještač MONDA iz Litvanije Ivan Bogunović)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC