• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad porastem biću Kešelj (rezime dana)

Srbija - Izrael, Duda - Pnini, kasni ručak sa Bodirogom i ekipom iz Saveza, Francuska - Njemačka, Toni - Dirk, Pantelić 1:0... Kakav dan i kakvo veče!

 Kad porastem biću Kešelj (rezime dana) Izvor: MONDO

Svaki od pet dana, koliko smo do sada proveli u Šauleju, bio je sadržajan na svoj način. Ali, ovaj petak ću dugo pamtiti, jer je bio prepun kvalitetnih sadržaja, a uz to se sve završilo na najbolji mogući način.

Pošto je po lokalnom vremenu 2.30 ujutru, a za subotu je već zakazano sve i svašta - od razgledanja grada u organizaciji FIBA, do treninga naše reprezentacije - nemam kud nego da sve događaje od petka strpam u jedan veći tekst i probam da ne "udavim"...

Prvo, pobijedili smo Izrael u teškoj utakmici (89:80) i zajedno sa Francuzima ostali jedini neporaženi u B grupi poslije tri kola. U utorak se selimo u Viljnus na drugu fazu, pitanje je samo sa koliko bodova.

Savanović i Krstić drugi dan zaredom su imali odličan učinak, Dušan Ivković saopštio je da su Teodosić, Rašić i Paunić izvrnuli skočne zglobove (nisu ozbiljne povrede), dok je Marko Kešelj bio junak dana sa pet trojki iz sedam pokušaja, kao i četiri skoka u napadu u prelomnim momentima (Savanović je imao tri).

Kešelj je dan ranije protiv Letonije igrao samo 10 minuta, pa i nije iznenađenje što je protiv Izraela djelovao najsvježije od naših igrača. Očigledno raspoloženje za igru pretočio je u masu korisnih stvari. Letio je po terenu i skakao kao kengur. Osim na samom početku, kada je kompletna petorka djelovala uspavano i tromo.

Realnost je da neke loše stvari u igri "orlova" proističu iz umora i motiva, koji ne može uvijek da bude na visokom nivou. Ide to na dušu FIBA Evropi i njenom iracionalnom rasporedu, koji je predvidio igranje utakmica tri dana zaredom, kao da je ovo turnir školskih ekipa.

"Izraelci su pokušali da nas iznenade nekim njihovim trikovima i odbranama koje nisu bile čovjek na čovjeka. Mi smo se od početka loše snalazili na to. Hvala bogu, krajem treće i početkom četvrte četvrtine smo zaigrali odbranu kako treba, izregulisali smo skok i došli do vrlo važne pobjede".

"Imamo sada dan odmora, pa se okrećemo ovim NBA timovima", našalio se Kešelj, misleći na Nijemce sa Novickim i Kejmenom (nedelja, 20.00), odnosno Francuze sa Parkerom, Noom, Batumom i Diaom (ponedeljak, 20.00).

PNINI: Ništa specijalno!

Potez Gaja Pninija, koji je onako mučki udario Nenada Krstića, spontano se pretvorio u glavnu temu konferencije za novinare Dušana Ivkovića, u dijelu koji je bio rezervisan samo za srpske izvještače.

Poslije se po pres centru brzo pročulo kako je Ivković osudio ponašanje izraelskog košarkaša, a izraelske kolege bile su živo zainteresovane za prevod Dudinih komentara na engleski jezik.

Jedan od njih u tom trenutku je bio na vezi sa Pninijem preko Facebooka i prenosio mu rečenice.

"Hahaha. Ma nije to bilo ništa specijalno", stigao je odgovor.

Izraelci kažu da je Pnini OK momak van terena, ali da ponekad svjesno provocira tokom utakmice. U tom kontekstu i njihova konstatacija - naravno, ironična - da je Pnini u srpskom selektoru "stekao još jednog prijatelja".

Kažu i da je "foru" sa udaranjem protivnika nogom prilikom šuta za tri poena, kako bi iznudio faul - o kojoj je takođe pričao Dušan Ivković - Pniniju navodno pokazao Makabijev veteran Derik Šarp!

Razgovori sa Dudom poslije mečeva su stvarno fenomenalna stvar i iskustvo koje vrijedi para. Selektor uoči utakmica ne voli da ulazi u detalje, vezano za taktiku i slične stvari, ali zato poslije njih daje materijala oho-ho. Trudim se da njegove riječi prenesem što vjerodostojnije, da eventualno nešto važno ne bi ostalo izgubljeno u (uobičajenoj) slobodnoj interpretaciji novinara.

Kao i mnogi od vas u komentarima ispod vijesti, ponekad i mi ovde kažemo "što Duda nije 10-15 godina mlađi, pa da vodi reprezentaciju na još mnogim velikim takmičenjima".

Pošto smo uspješno poslali u svijet "istinu o Pniniju", požurili smo u centar Šauleja, gdje su Dejan Bodiroga, Andrija Kleut, Nebojša Ilić i Vladimir Sibinović ispred Košarkaškog saveza Srbije organizovali ručak/večeru za predstavnike medija.

U "grof Monte Kristo" ambijentu restorana "Arkos", uz kelnericu Simonu i njen neobjašnjivo euforični pristup svom poslu, sredili smo utiske sa utakmice i okrijepili se pred povratak u dvoranu na derbi dana, Francuska - Njemačka (76:65).



PARKEROV JAVNI ČAS

A, tamo... Spektakl. Utakmica dostojna minimum četvrtfinala Evrobasketa, ako ne i višeg stepena.

Nijemci su se isprva bolje snašli u partiji šaha, imali devet poena prednosti, ali su ih Francuzi umorili ludačkom odbranom - pogotovo na unutrašnjim pozicijama - i zatim slomili pod dirigentskom palicom Tonija Parkera.

Plejmejker San Antonio Sparsa predvodio je svoj tim tako da je to bila poezija od igre. Većim dijelom meča Parker je bio na blizu 50 odsto od ukupnog broja poena Francuske, da bi tek u finišu Batum i De Kolo malo narušili taj odnos.

"Parker je uvijek igrao dobro za reprezentaciju, ali sada je odmorniji i napravio je odličnu transformaciju sa NBA na evropsku košarku. Kada ovako pronalazi saigrače i uz to pogađa sa poludistance i za tri poena, nemoguće ga je čuvati", rekao je njemački selektor Dirk Bauerman.

Dirk Novicki (šut 5/13) djelovao je pomalo izbačen iz kolosjeka odbranom Žoakima Noe, a i time što mu sudije - između ostalih Hrvat Dožai iz NLB lige - nisu davale faulove i odlazak na liniju slobodnih bacanja.

Poslije sam u miks zoni (kad mi se već pružila prilika) pitao Novickog da li je bio frustriran odlukama sudija, a on uz osmjeh odgovorio: "Gledao si pogrešnu utakmicu".

Međutim, kojih pet minuta kasnije, moje sumnje potvrdio je niko drugi do Dirkov trener.

"Francuzi su igrali odličnu, snažnu odbranu na pozicijama 4 i 5, ali mislim da MVP finala NBA lige i učesnik 11 Ol star utakmica zaslužuje malo bolji tretman sudija i koje slobodno bacanje više. Ne kritikujem, ali mislim da FIBA ipak mora da zaštiti najveće zvijezde", izjavio je Bauerman.

Njemačke kolege smatraju da je na unutrašnjim pozicijama potrebno istrpjeti dosta kontakta, prije nego što se dobije faul, dok se bekovima, u ovom slučaju Parkeru, svira i mali dodir. U velikoj mjeri bih se složio sa njihovom teorijom, ali to nikako ne može da zasjeni dominantnu partiju bivšeg muža Eve Longorije.

Francusku i Njemačku uživo su gledali selektor Dušan Ivković, njegov asistent Aleksandar Kesar, kao i naši igrači - Duško Savanović, Milenko Tepić i Boban Marjanović, koji su došli da se izbliza uvjere u vrline i mane posljednja dva protivnika u grupi.

Imali su šta da vide, to je sigurno.

Šlag na tortu, poslije svega, bila je vijest da je fudbalska reprezentacija Srbije pobijedila u Belfastu Sjevernu Irsku, pogotkom Marka Pantelića u drugom poluvremenu. Nemamo pojma ni kako je pao gol, ni kako smo igrali. Uz takav rezultat i osvojena tri boda, ne moramo ni da znamo!

(izvještač MONDA iz Litvanije Ivan Bogunović)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC