• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanov "dželat" napravio senzaciju u grupi Srbije!

Autor Dragan Šutvić

Da li će odvesti Dansku do istorijskog uspjeha, prvog plasmana na veliki turnir?

 Košarka Danska pobijedila Gruziju  Izvor: Michele Nucci/IPA Sport / ipa-ag / imago sportfotodienst / Profimedia

Danski košarkaš Ife Lundberg ubacio je 19 poena u pobjedi svoje Danske protiv Gruzije (75:69) na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. Blistao je u gradu Nestved košarkaš Virtusa, koji je bio heroj pobjeda italijanskog tima protiv Partizana i u Bolonji i u Beogradu. Završio je meč sa četiri ubačne trojke iz osam pokušaja i zajedno sa košarkašem Estudijantesa Kevinom Larsenom (13 poena, 6 asistencija), nagovijestio dramu u grupi G, u kojoj se takmiči Srbija.

Za to vrijeme, u hali Pionir Srbija i Finska igrali su očekivano borbeni meč pred punim tribinama. "Orlovi" Svetislava Pešića će sljedeći meč igrati baš protiv Gruzije u gostima i sada je jasno da će Tornike Šengelija i saigrači imati dodatni motiv i obavezu da se trgnu poslije teškog poraza.

Gabrijel Ife Lundberg (29) je nigerijsko-danski košarkaš, "pokriva" obje bekovske pozicije i daleko je najbolji igrač svoje zemlje. Rođen je u Kopenhagenu 1994. godine, igrao je i u NBA ligi za Finiks, bio je član CSKA Moskve u sezoni 2021/22, a od 2022. je član Virtusa. Ove sezone u Evroligi prosječno postiže po 9,2 poena poena.

Srbija će igrati protiv Danske i Lundberga u novembru, 21. 11. u gostima, a tri dana kasnije, 24. 11. i kod kuće. Danci se nisu kvalifikovali za Eurobasket još od 1955. godine i nikad nisu igrali ni na Svjetskom prvenstvu, a naravno ni na Olimpijskim igrama. Da li će ih Lundberg odvesti tako daleko?

Iz kvalifikacione grupe u kojoj je Srbija na Eurobasket će se kvalifikovati dvije ekipe, s obzirom na to da je u njoj i Finska, koja je automatski kvalifikovana za Evropsko prvenstvo kao domaćin.

Pogledajte Lundbergov koš za pobjedu protiv Partizana u Beogradu:

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC