• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bugarska pobijedila prvaka svijeta u košarci!

Autor Mladen Šolak

Veliko iznenađenje u Botevu!

 Bugarska pobijedila Njemačku u kvalifikacijama za Eurobasket Izvor: Bildbyran / ddp USA / Profimedia

Košarkaška reprezentacija Bugarske pobijedila je Njemačku 67:62 u Botevu (7:19, 21:28, 11:18, 28:17), pokazavši da u FIBA "prozorima" zaista svako može da pobijedi svakog. Bivši košarkaš Partizana, sada as Baskonije, Kodi Miler Mekintajer predvodio je Bugare do trijumfa protiv prvaka svijeta sa 23 poena, uz pet skokova i četiri asistencije. U posljednjoj četvrtini, on je ubacio 14 poena i direktno donio trijumf Bugarima u kvalifikacijama za Eurobasket 2025.

Ovog mjeseca, Mekinajter je potvrdio da igra sezonu života i dominacijom u Evroligi, u kojoj je ostvario tripl-dabl učinak u pobjedi Baskonije protiv ASVEL-a. Ovdašnja publika zapamtila ga je zbog odličnih igara u dresu Cedevite do ljeta 2020. godine, a potom i po polugodišnjoj epizodi u Partizanu, iz koga je otišao u zimu 2021. u Burg.

Mekintajer (29) ove sezone igra najbolje u karijeri i glavni je igrač Bugara u pokušajima da se opet prvi put kvalifikuju na evropsko prvenstvo, na kojem su igrali i 2022. i stali u grupnoj fazi. Naravno, imaće veliku pomoć ako u nekom "prozoru" bude uz njega i Saša Vezenkov (28), evroligaški MVP koji je ove sezone u Sakramento Kingsima i prosječno postiže po 5,6 poena po meču.

Poput Bugarske, ni Njemačka nije računala na NBA igrače, Denisa Šrudera (Bruklin), Danijela Tajsa (Klipersi), Franca i Morica Vagnera (Orlando Medžik)... Sa kojima bi i epilog večerašnjeg meča izvjesno bio drugačiji. U njihovom odsustvu, u Njemačkoj bili su krilni centar Barselone Oskar Da Silva sa 15 poena i 12 skokova, bek Albe Jonas Matisek sa 11, plejmejker Granade David Kramer sa 11 poena...

U kvalifikacionoj grupi D takmiče se Bugarska (1-1), Njemačka (1-1), Švedska (1-0) i Crna Gora (0-1), a plasman na Eurobasket 2025 izboriće dvije ekipe. Naredne kvalifikacione utakmice biće odigrane na jesen.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC