• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Detalji kockarskog skandala u NBA ligi: Porter namještao utakmice?

Rival Nikole Jokića i brat njegovog saigrača, a igrač Rajakovićevog Toronta, optužen za namještanje utakmica.

 Džontej Porter namještao utakmice Izvor: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Američki košarkaš Džontej Porter koji nastupa za Toronto Reptorse kod srpskog stručnjaka Darka Rajakovića izbačen je iz ekipe jer NBA liga protiv njega pokreće postupak. Navodno, liga ima saznanja da se mlađi brat Denverovog košarkaša Majkla Portera juniora kladio na košarkaške mečeve i to one koje je igrao, pa nekad čak i na sopstvene učinke u najjačoj ligi na svijetu.

Kako se ESPN saznao iz više izvora, tokom prethodnih nekoliko mjeseci NBA liga je otkrivala da se Porter kladi, a za oko im je posebno zapala utakmica protiv Klipersa odigrana krajem januara. Nekoliko dana ranije Džontaj Porter zaradio je lakšu povredu, ali se 26. januara ipak našao na parketu. Liga je primijetila povećane uplate na njegov učinak sa tog meča, kada su granice bile 5,5 za poene, 4,5 za skokove i 1,5 za asistencije, kao i 0,5 za trojke. Porter nije pokušao nijednom da šutne za tri poena, imao je jednu asistenciju i tri skoka, dok se na toj utakmici nije upisao u strijelce za četiri minuta na parketu, prije nego što je zbog povrede napustio igru.

Ispostavilo da su sva četiri kriterijuma ispunjena - Porter je bio u minusu po svim kategorijama i pojačane uplate na njegov učinak su pretvorene u dobitne tikete. Slična situacija ponovila se 20. marta kada su granice bile 7,5 za poene, odnosno 5,5 za skokove. Džontej Porter igrao je samo tri minuta protiv finiksa, bez poena i sa tri uhvaćene lopte. Ponovo su profitirali oni koji su se kladili da neće prebaciti zacrtane granice.

Upravo je ta situacija alarmirala NBA ligu. O učinku Džonteja Portera počele su da pričaju kladionice, koje su primijetile obrazac u njegovom ponašanju i poklapanja sa povišenim uplatama, pa se pretpostavlja da je i sam centar uključen u cijeli proces. Zbog toga će u narednom periodu biti pod istragom. 

Porter je dvije godine igrao za koledž Misuri, a 2019. godine pokušao je da se domogne NBA lige. Na draftu nije izabran, ali je u ligu stigao nakon nekoliko mjeseci, kada je potpisao za Memfis. Jedno pauzu između sezona proveo je kao član Denvera u Letnoj ligi, a zatim je u Razvoujnoj ligi igrao za timove koji su povezani sa Milvokijem i Detroitom. U decembru 2023. godine potpisao je dvosmjerni ugovor sa Torontom, ali je pitanje da li će se dugo zadržati u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC