• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crvena zvezda mijenja dres u čast prvog i jedinog evropskog trofeja

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

KK Crvena zvezda igraće protiv Olimpijakoas u izmijenjenom dresu, u čast 50 godina od osvajanja Kupa pobjednika kupova

 kk crvena zvezda evropski trofej i novi dres Izvor: MN PRESS

KK Crvena zvezda obilježava 50 godina od osvajanja prvog evropskog trofeja - pehara Kupa pobjednika kupova 1974. godine. Tog 2. aprila, tim sa Malog Kalemegdana najuspješnija Zvezdina generacija u 20. vijeku zaokružila je svoj uspjeh, kome je bila blizu i 1972, kada je u istom takmičenju izgubila od Olimpije iz Milana i potom 1973, kada je stala u polufinalu Kupa evropskih šampiona.

Na putu ka peharu, crveno-bijeli su redom pobjeđivali ekipe "17 Nandori", francuski "Banjole", kasnije u četvrtifnalnoj grupi i ekipe sofijske CSKA, italijanski Sakle iz Torina, a u polufinalu je bio španski Estudijantes. U prvoj utakmici u Madridu Zvezda je slavila sa 79:74. Na poluvremenu je bilo čak 16 razlike za crveno-bijele (42:26). Dragan Kapičić je ubacio 27, a Zoran Moka Slavnić 20 poena. U revanšu je Zvezda bila još ubjedljivija i sa stotkom izbacila madridske “studente“ (104:85) za plasman u svoje drugo evropsko finale. Ivan Sarjanović je odigrao meč karijere – zabilježio je 29 poena, dok se Dragan Kapičić zaustavio na brojci od 27 postignutih poena. U drugom polufinalu Zbrojovka je izbacila Saklu iz Torina.

Crveno-bijeli su 2. aprila 1974. godine u Udinama osvojili svoj prvi i za sada jedini trofej u evropskim takmičenjima i to trijumfom nad čehoslovačkom ekipom Spartak Zbrojovka iz Brna rezultatom 86:75. "Bio je to i prvi trofej nekog srpskog košarkaškog kluba u evropskim takmičenjima", naglašavaju u Zvezdi.

"Povodom proslave 50. godišnjice od osvajanja prvog i za sada jedinog evropskog trofeja u istoriji KK Crvena zvezda, klub je pripremio spektakularan događaj na utakmici protiv Olimpijakosa, a o svemu smo vodili računa – od posebnog dresa koji je za ovu utakmicu obogaćen jednim detaljem, preko brošure i plaketa, do kratkog programa na poluvremenu utakmice na kome će se naći i neki od aktera finala iz daleke 1974. godine. Klub ovim povodom pravi i poseban film u kome će govoriti brojni akteri i svjedoci tog vremena i uspjeha, koji će biti emitovan u naredom periodu kao još jedno svjedočanstvo i podsjetnik na ovaj istorijski uspjeh!"

"Ova godišnjica je prilika da se prisjetimo velikih trenutaka KK Crvena zvezda i heroja koji su ih ostvarili. Oni su simbol upornosti, timskog duha i neizmjernog talenta. Njihova pobjeda nije bila samo sportski trijumf, već i simbol jedinstva i ponosa cijelog naroda. Zato je važno da se ova istorijska prekretnica proslavi na dostojanstven način, kao trajno sjećanje na sjajne dane i velike podvige koji su obilježili košarku. Zato, Zvezdaši dođite u Arenu u što većem broju da još jednom u svet pošaljemo najljepšu crveno-bijelu sliku i pozdravimo heroje našeg kluba, koji su prije pola vijeka ispisali istoriju košarke!", poruka je crveno-bijelih.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC