• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIBA pokazala Srbima šta je Liga šampiona! Beograd dobio spektakl kakav mu je bio potreban

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Prethodnih godina je FIBA Liga šampiona mnogo napredovala, a organizacija F4 u Beogradu jedan je od najvažnijih poteza u istoriji takmičenja.

 FIBA Liga šampiona F4 u Beogradu Izvor: MN PRESS

Beograd i Srbija su tokom prethodnog vikenda bili domaćini F4 turnira FIBA Lige šampiona, a košarkaška publika u glavnom gradu Srbije mogla je da vidi četiri najbolja tima tog takmičenja i četiri veoma kvalitetna meča. Iako Beogradska arena nije bila ispunjena koliko se očekivalo za završni turnir, utisci su da je Fajnal-for u najboljem evropskom zdanju namijenjenom košarci apsolutno opravdao očekivanja.

Iako srpski klubovi godinama nisu igrali u ovom takmičenju - FMP je u posljednje dvije godine nastupao u kvalifikacijama, Mega i Partizan bili su svojevremeno učesnici grupne faze, a crno-bijeli i doigravanja - FIBA takmičenje je u Beogradu pronašlo svoju publiku na specifičan način. Znali su čelni ljudi organizacije da tri španska i jedan grčki tim, sa samo jednim srpskim igračem u četiri ekipe, neće biti dovoljni, pa je moralo da se razmišlja i u drugim pravcima.

Zato je F4 Lige šampiona bio pravi spektakl za "neutralne" navijače! Borba za trofej, kvalitetni timovi i poznata imena regionalne i evropske košarke privukli su u Beogradsku arenu one koji vole sport. Iako je košarka u Srbiji posljednjih godina malo više navijački obojena nego što smo na to navikli, sada je bila prilika da se gleda bez crno-bijelih ili crveno-bijelih šalova. A imalo je šta da se vidi...

TEREN KAKAV NISTE VIDJELI!

Cjelokupan šou u Beogradu počeo je dan pred polufinala, kada su novinari imali priliku da uđu u praznu Beogradsku arenu i tamo vide postavljen spektakularan "parket". Stakleni pod, zapravo led podloga koja šljašti u mraku, bio je jedan od glavnih aduta FIBA kada je riječ o organizaciji spektakla u glavnom gradu Srbije. Ovakav teren niste imali prilike da vidite na utakmicama najvećih evropskih klubova, pa je on bio novost čak i za košarkaše koji su nastupili na F4.

Nisu imali problema da se priviknu na nove okolnosti, igranje uz svjetlost koja dolazi sa poda i čestim gašenjem svjetla u Areni. Da ne bude potpuni mrak tokom finalnog dana takmičenja dobili smo nekoliko "bacača plamena" koji su se aktivirali tokom predstavljanja igrača, ali i nakon što je Unikaha podigla trofej namijenjen pobedniku. Program su ukrasile maskote timova koji su učestvovali, kao i maskota Toronto Reptorsa koja se u nekoliko različitih izdanja pojavila u hali.

FIBA je na Fajnal-foru u Beogradu podijelila niz nagrada navijačima - u pauzama između četvrtina igrale su se različite igrice na terenu. Navijači koji su šutirali sa različitih pozicija na terenu dobijali su nagrade od dresova svog omiljenog kluba, pa do karata za neka od narednih takmičenja pod okriljem FIBA.

ULTRASI IZ GRČKE, ORKESTAR IZ MALAGE!

Pogledajte

00:22
Navijači Unikahe na F4 Lige šampiona u Beogradu
Izvor: MONDO/Dušan Ninković
Izvor: MONDO/Dušan Ninković

A kada smo se dotakli navijača, da pomenemo i šta su to oni radili tokom prethodnih nekoliko dana u Beogradu! Uz dužno poštovanje navijača Mursije kojih je bilo najmanje u Beogradskoj areni i navijača Tenerifa koji su rijetko iskakali iz šablona i napuštali svoj "boks" na tribinama, šou su ukrali gosti iz Peristerija i Malage.

Grci su znali da će protiv sebe imati čak tri grupe španskih navijača, pa su dolazak u Beograd shvatili najozbiljnije moguće. U Areni smo vidjeli pravu navijačku grupu, kao da je riječ o Panatinaikosu ili Olimpijakosu. Odnosno, kao da su igrali Partizan ili Zvezda, samo uz daleko manju podršku sa tribina. Grci su bili dobro organizovani, veoma glasni i uglavnom goli do pojasa - baš onako kako to treba da bi se u navijačkim krugovima pričalo o grupi.

Sa druge strane, osvajanje titule svog tima gledao je veliki broj navijača Unikahe. Oni su iz Malage doputovali u karakterističnim zelenim dresovima, ali ono što nije bilo nimalo karakteristično za navijačke tribine u Evropi je orkestar koji su poveli! Sa tribina su se čule neke izuzetno poznate melodije dok je Unikahin orkestar kroz bubnjeve, saksofon, trube, činele i druge instrumente davao ritam svojim miljenicima na terenu. 

KOŠARKA, BAŠ DOBRA!

Izvor: Filip Stevanovic / AFP / Profimedia

Pomenuli smo da je Unikaha novi šampion Evrope - barem kroz FIBA takmičenja, a treba istaći i da su do trofeja stigli sasvim zasluženo. Opšti je utisak da su tokom Fajnal-fora u Beogradu bili najbolji tim. To je bio slučaj i kroz čitavu sezonu, koju su u FIBA Ligi šampiona završili sa samo dva poraza, od koji se posljednji dogodio još davnog 19. decembra.

Ipak, na F4 u Beogradu nije bilo laganih mečeva i za obje pobjede morali su mnogo da rade. U polufinalu su savladali Mursiju (80:74), a u finalu Tenerife (80:75) i to dovoljno govori o ujednačenosti. Ovu situaciju možemo da sagledamo i sa druge tačke. Ekipa Peristerija za koju nastupa Nemanja Dangubić završila je na četvrtoj poziciji, iako je odigrala dva odlična meča. Tim Vasilisa Spanulisa prvo je poražen od Tenerifa (97:93), a zatim i od Mursije (87:84) - u oba meča je većim dijelom bio egal sa svojim rivalima!

Kada se sve to ima u vidu, jasno je da smo u Beogradu gledali dosta dobru košarku. FIBA Liga šampiona (još) nije na nivou Evrolige, ali je u prethodnim sezonama napravljen ogroman iskorak. U prilog tome ide i činjenica da je Unikaha trenutno na diobi prvog mjesta u Španiji sa Real Madridom. Ekipe koje igraju završnicu Lige šampiona sasvim sigurno bi stizale i do završnice Evrokupa, pa bi u narednim sezonama možda i Srbija mogla da razmišlja o malo većoj ulozi svojih klubova u FIBA takmičenjima.

(MONDO/Dušan Ninković)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC