• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL: Panatinaikos i Makabi za Fajnal for

Obradović ili Blat? Dijamantidis ili Papalukas? Batist ili Hendriks? Marić ili Skorcanitis? Kalates ili Lengford? Odluka pada u četvrtak od 20.45!

 EL: Panatinaikos i Makabi za Fajnal for Izvor: MONDO

Ko će se 11. maja u Istanbulu sastati sa CSKA u jednom od polufinala završnog turnira Evrolige?

Panatinaikos i Makabi već su odigrali seriju za pamćenje, po jednom pobijedili jedni druge kod kuće i u gostima, ali su "zeleni" trijumfom u svojoj grupi Top 16 faze stekli pravo da presudnu, petu utakmicu odigraju na svom parketu.

Koliko su zbog toga bliži odlasku na Fajnal for?

Sudeći po tradiciji odlučujućih mečeva - bliži.

Otkako se četvrtfinale plej-ofa igra na tri pobjede (posljednje tri sezone), odigrane su dvije "majstorice" i oba puta su domaćini bili sigurni: Barselona je 2009. nadigrala Taukeramiku (buduću Kahu Laboral) 78:62, a Real Madrid prošle godine Valensiju 66:58.

Prethodno se četiri sezone (2005-2008) četvrtfinale igralo do dva dobijena meča i domaći timovi su u tom periodu dobili osam od devet "majstorica"!

Jedini tim koji je na gostujućem terenu preživio utakmicu na sve ili ništa, bila je Taukeramika 2006, kada je u Atini savladala Panatinaikos - 74:71.

Sada polako ulazimo na teren sujevjerja… Panatinaikosu ne ide u prilog to što je nakon osvajanja titule u Bolonji 2002, odlazio na završni turnir isključivo neparnim godinama - 2005, 2007, 2009. i 2011. Šampion je bio 2007. i 2009, ali se 2008. i 2010. opraštao od krune već na kraju Top 16 faze.

Ekipa kojoj su ljetos poslije odlazaka Focisa i Nikolasa proricali lagan pad sa evropskog trona, već je razbila "maler Top 16", a sada može da produži nadu u odbranu titule sve do Fajnal fora. A, kada se Obradovićev tim dokopa Fajnal fora, šanse za trijumf su uvijek realne.



Ono što je mnogo važnije od svih navedenih statističkih podataka, jeste da je PAO uspio da izbjegne eliminaciju u četvrtom meču na Makabijevom terenu. Drugim riječima, prvak Izraela imao je idealnu šansu da obezbijedi majski izlet u Istanbul i - nije uspio.

Predvođen bekovskim triom Dijamantidis - Kalates - Jasikevičijus, Panatinaikos je u Nokija areni slavio rezultatom 78:69 i nakon dva vezana poraza izjednačio na 2:2.

Strateg Makabija Dejvid Blat kaže da je njegova ekipa prešla preko neuspjeha u četvrtom meču, jer "nije bilo svrhe da plačemo zbog toga".

"Potpuno smo koncentrisani na 'majstoricu' i svjesni da je veoma važno kako ćemo odigrati početak meča. Nema sumnje da će nas dočekati 'napaljen' Panatinaikos i njegova publika. Od prvog sekunda pokušaće da nas stave pod pritisak, a na nama je, naravno, da im to ne dozvolimo", izjavio je Blat.

Makabi u vitrinama ima četiri kontinentalne titule, s tim da na posljednja tri Fajnal fora (2006, 2008. i 2011) nije osvojio nijednu.

Prošle sezone u finalu u Barseloni, poražen je upravo od Panatinaikosa - 70:78.

Obradović je na konferenciji za novinare, održanoj tek u srijedu predveče, izjavio kako svojim igračima već danima govori da je privilegija igrati utakmice ovakvog značaja.

"Nema više popravnog. Zato igrači moraju da daju sve od sebe u odbrani i napadu, da drže koncentraciju na visokom nivou i da što je više moguće izbjegnu greške. Bilo bi dobro i da ovog puta dobijemo bitku u skokovima", naveo je Obradović ključne zadatke pred večerašnji meč.

Srpski strateg svjestan je da će mu Blat pripremiti neku malu taktičku zamku, ali tvrdi da poslije toliko međusobnih okršaja više nema prostora da ga iznenadi.

"Naš posao kao stručnog štaba je da predvidimo protivnikove poteze. Međutim, velikih iznenađenja ne može da bude. Iznenađenje bi bilo da Skorcanitis odigra 'pik end pop', ili da nam Hendriks da koš sa devet metara, kao što ga je dao Barseloni. U takvim situacijama možeš samo da skineš kapu protivniku".

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC