• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan mt:s: Dve decenije od Istanbula

Košarkaški klub Partizan mt:s proslaviće u ponedjeljak 16. aprila 20. godišnjicu od osvajanja titule prvaka Evrope.

 Partizan mt:s: Dve decenije od Istanbula  Izvor: MONDO

U ponedeljak, 16. aprila, navršava se 20 godina otkako je Partizan zapanjio košarkašku Evropu i osvojio titulu prvaka "Starog kontinenta" iako je uoči starta najelitnijeg klupskog takmičenja proglašavan autsajderom.

Crno-bijeli će tim povodom organizovati svečanu akademiju u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na kojoj će biti predstavljen dokumentarni film "Ima jedan tim", omaž ekipi koja je osvojila prestižan trofej.

Prvi čovjek Partizana mt:s Predrag Danilović rekao je na konferenciji za novinare da taj film predstavlja jednu vrstu almanaha, koji će ostati klubu za "vjek i vjekova".

"To je mnogo lijepa stvar i klub kao što je Partizan trebalo bi da je ima. I zbog bogate prošlosti i zbog svih rezultata koje smo postigli od osvajanja prve titule. Film će biti uvod u serijal koji će biti mnogo opširniji i zanimljiviji. Učešće su uzeli značajni ljudi koji su uz Partizan, radi se o političkim i javnim ličnostima za koje se nadam da će uveličati naš jubilej", izjavio je Danilović.

Crno-bijeli su 16. aprila 1992. godine u Istanbulu, čuvenom trojkom Saše Đorđevića savladali Huventud sa 71:70 i osvojili titulu prvaka Evrope.

Sportski direktor crno-bijelih Mlađan Šilobad takođe je bio dio tog tima. U svom obraćanju novinarima objasnio je detalje proslave.

"Na desetu godišnjicu odigrali smo utakmicu, a na 20. smo se odlučili za svečaniju varijantu. Svečana akademija biće održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i biće uživo prenošena na Javnom servisu. Tamo će biti prikazani samo dijelovi filma", dodao je Šilobad.

Reditelj filma "Ima jedan tim" Gordan Matić rekao je da je film rađen za širu publiku, a ne samo za sportsku i i ne samo za Partizanovu.

"Film nije samo za navijače crno-bijelih, već i za ljude koji vole sport i za ljude koji vole film. Nismo se previše bavili detaljima koliko je ko od igrača postigao poena ili ko je bio sudija, već pričom o tome šta se dešavalo iza kamere"

On je precizirao da je serijal podijeljen u tri celine, od početaka crno-bijelih do osvajanje titule prvaka Evrope u Istanbulu.

S obzirom na to da je tim tada mladog stručnjaka Željka Obradovića stigao do vrha Evrope dočekujući rivale u španskoj Fuenlabradi, predgrađu Madrida, delegacija tog mjesta uveličaće proslavu u JDP.

Napravimo kratak osvrt i na učešće crno-bijelih na tom fajnal-foru.

Generacija koju su činili Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Željko Rebrača, Zoran Stevanović, Mlađan Šilobad, Ivo Nakić, Vlada Dragutinović, Nikola Lončar, Slaviša Koprivica i pokojni Dragiša Šarić ušla je u istoriju.

Iako im uoči završnice takmičenja nisu davali velike šanse, u Partizanu se nisu zadovoljali pukim učešćem na turniru. Željko Obradović samouvjereno je poručivao da ima najbolji bekovski par u Evropi (Đorđević - Danilović) i da "ni u kom slučaju neće biti autsajder".

Njegove riječi pokazale su se tačnim.

Crno-bijeli su 14. aprila 1992. godine u istanbulskoj dvorani "Abdi Ipekči" savladali Filips iz Milana (82:75), a onda dva dana kasnije i španski Huventud.

Đorđević i Danilović, potpomognuti saigračima, igrali su "kao u transu" oba meča, a u završnici finalnog uslijedila je Đorđevićeva "trojka" koja je stavila tačku na najneizvjesnije finale u istoriji Evrolige - 71:70.

Partizan - Filips 82:75 (31:35)

PARTIZAN: Danilović 22, Đorđević 21, Koprivica 14, Šilobad 10, Nakić 5, Rebrača 4, Dragutinović 4, Stevanović 2, Šaric, Lončar. Trener: Želko Obradović.

FILIPS: Doukins 21, Rodžers 19, Riva 14, Pitis 10, Pesina 4, Monteki 4, Ambrasa 3, Alberti, Blazi, Baldi. Trener: Majk D'Antoni.

Partizan - Huventud 71:70 (40:30)

PARTIZAN: Danilović 25, Đorđević 23, Stevanović 6, Nakić 5, Koprivica 4, Šilobad 4, Dragutinović 2, Lončar 2, Rebrača. Trener: Željko Obradović.

HUVENTUD: Prisli 20, Tomas Đofreza 18, Viljakampa 13, Rafael Đofreza 8, Morales 6, Tompson 5, Pardo, Ruf. Trener: Lolo Sainc.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC