• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crno-bijelo veče za pamćenje

U prisustvu skoro svih najvećih legendi, KK Partizan obilježio je 20 godina od osvajanja titule prvaka Evrope u Istanbulu. "Sale je uzeo loptu i..."

 Crno-bijelo veče za pamćenje Izvor: MONDO

Veče crno-bijelih u Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu.

Veče za sjećanje. Veče za pamćenje.

Prije tačno 20 godina, Košarkaški klub Partizan postao je prvak Evrope. Ne bilo kako, igrajući u Španiji, gostujući kod kuće, mladi tim još mlađeg trenera rušio je velikane pred sobom i otišao na sada već čuveni Fajnal-for u Istanbul, stigao do sada već čuvenog finala sa Huventudom i...

...pobijedio zauvijek čuvenom trojkom Aleksandra Saše Đorđevića.

"I onda je Sale uzeo loptu i dao koš", prisjetio se u dokumentarcu "Ima jedan tim", tadašnji as, a sada predsjednik crno-bijelih Predrag Saša Danilović.

Ljepši povod da se legende najtrofejnijeg srpskog košarkaškog kluba okupe na jednom mjestu, u Velikoj Sali JDP, nije mogao da postoji.

"Igrao sam u timu, u kojem snovi malo žure...", prisjetio se Danilović na svečanoj akademiji, koja je u ponedjeljak uveče počela horskim izvođenjem nezvanične himne crno-bijele prodice, u kojoj dominiraju stihovi "ljubav prema klubu, ne može da prestane", a u izvođenju Akademskog hora "Branko Krsmanović".

Potom, isti hor otpjevao je i "Odu radosti", u čast kluba koji u vitrinama ima titulu prvaka Evrope, tri Kupa Radivoja Koraća, 18 nacionalnih titula, 13 Kupova i pet šampionskog prstenova regionalne košarkaške lige.

"Te godine, kada sam došao u Partizan, pobijedili smo tri bivša evropska prvaka, Cibonu, Jugoplastiku i Kantu, a Danilo Šotra napisao je da 'Partizan igra kao Lejkersi'. Ako je pretjerao, bio je u pravu", rekao je Danilović, koji je potom podsjetio da je kasnije ekipa sa prosjekom godina ispod 22 postala prvak Evrope igrajući domaće utakmice u Fuenlabradi.

"Dobrovoljni azil pronašli smo u Fuenlabradi, to je bio pravi izbor. Pobijedili smo legendarnom trojkom Saše Đorđevića, siguran sam da je to do danas Željku Obradoviću najdraža titula. Partizan je prije 20 godina postao član okruglog stola vitezova evropske košarke", dodao je Danilović i istakao u šekspirovskom maniru:

"Nema veće vlastele od Grobara, jer nema, druže moj, veće gospode od Partizanovca".

Ovo jedinstveno veče prošlo je bez Aleksandra Đorđevića, Željka Rebrače i Nikole Lončara, koji su uz pokojnog Dragišu Šarića jedini igrači iz istambulske generacije koji nisu bili u sali.

Ostali, Predrag Danilović, Ivo Nakić, Zoran Stevanović, Vladimir Dragutinović, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad i Slaviša Koprivica, bili su tu.

"U povijesti ratovanja piše: da je među prestolnim gradovima ponajteže osvojiti Konstantinopolj, Carigrad, Istanbul! A T. S. Eliot u jednoj pjesmi kaže da je april najsuroviji mjesec. Zato je Partizan, zato su Grobari, odlučili da baš u aprilu osvoje Carigrad!", istakao je Danilović i dodao:

"Poslije finala tog aprila, jedan pisac, grobar od rođenja, napisao je da čudesna kupola na Aja Sofiji, najljepšoj građevini u Vizantijskom carstvu ima 71 prozor. Đorđević, sa 68:70, na 71:70! Od tog aprila Partizan je član okruglog stola vitezova evropske košarke. Tako je nastavio nisku osvajanja titula u bogatoj tradiciji Sportskog društva Partizan".

Svoja mjesta zauzeli su Dragan Kićanović, koji je i predložio da Željko Obradović ljeta 1991. godine prekine igračku karijeru i postane praktično trener bez dana iskustva, zatim Dražen Dalipagić, tadašnji sportski direktor crno-bijelih Milenko Savović, pomoćni trener Velimir Gašić... Bili su tu i Žarko Paspalj, Milovan Kime Bogojević, Goran Grbović, Miško Marić, Duško Vujošević, Žarko Zečević, Aleksandar Šoštar, Dejan Udovičić, Ivica Dačić...

Posebnu čast, Danilović je ukazao legendarnom tandemu Kića/Praja.

"Uzlet Partizana počeo je dolaskom dražena Dalipagića i Dragana Kićanovića. Dva asa! Najbolji tandem u istoriji svjetske amaterske košarke. Prvu titulu prvaka Jugoslavije Partizan je osvojio 25. marta 1976. godine i tako ušao u red velikih jugoslovenskih i evropskih timova. Trener ekipe bio je Reba Ćorković".

Impresivno je bilo prisustvo trojice trenera, koji su Partizan vodili na četiri Fajnal-fora 1988, 1992, 1998 i 2010. godine: Duško Vujošević, Željko Obradović i Milovan Bogojević.

"Tradicija je ljepota koju čuvamo, a Partizan je, ne samo zbog titula, najbolji klub u Srbiji. Partizan je i jednistven klub u svijetu po broju igrača koji su igrali u NBA ligi i Partizan ima bar tri idealne petorke koje bi zauzele visoko mjesto u toj ligi", istakao je legendarni bek Partizana, sada prvi čovjek kluba.

Priču o slavnim vremenima slušali su i aktuelni prvotimci Partizana, kao i trener Vlada Jovanović, uz mnoštvo ličnosti iz svijeta kulture, filma, muzike, pozorišta, sporta, politike... Među zvanicama bili su i Partizanovi domaćini iz Fuenlabrade, koje je predvodio tadašnji gradonačelnik malog grada u blizini Madrida, a sadašnji predsjednik KK Fuenlabrada, Hoze Kitana. Njemu je Danilović uručio plaketu KK Partizan, dok je domaćinu pripao dres Fuenlabrade sa brojem "20" i imenom - Partizan!

"Posljednjih godina Partizan je šampion države i ima evropsku adresu. Važnije od pobjeda u Moskvi, Madridu, Rimu, Atini i Istanbulu je to što je Partizan sistematskim radom postao institucija… Akademija… Škola… Tu školu je, na terenu, vodio Duško Vujošević, a nastavio Vlada Jovanović. U Partizanu igrač mora da bude najviše vjeran svom daru, mora da nauči da je u radosti treninga najveći izvor energije", istakao je Danilović da Partizan ne bi bio to što jeste da nema navijače, koje je Željko Obradović nazvao "najboljima u Evropi".

Na kraju, prije prikazivanja dokumentarca, zlatna generacija crno-bijelih popela se na "daske koje život znače" i poklonila se, uz ovacije koje su trajale nekoliko minuta, baš kao i kada se prisutnima obraćao Želimir Željko Obradović.

Pogledajte dokumentarni film španskog "Kanala +", pod imenom "Partizan iz Fuenlabrade" - OVDJE.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC