• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA: Brejk File, Lejkersi "prebijeni"

Košarkaši Filadelfije bacili su pod noge pobjedu u prvoj, ali ne i u drugoj utakmici u Bostonu. Na drugoj strani, Oklahoma je razbila Lejkerse!

 NBA: Brejk File, Lejkersi "prebijeni" Izvor: MONDO

Filadelfija Seventisiksersi izgubili su sedam uzastopnih plej-of utakmica u Boston Gardenu, gdje do prethodne noći nisu slavili od 23. maja 1982. godine.

Tada su napravili veliku senzaciju i u sedmoj utakmici finala Istoka izbacili dinastiju "kelta".

Prethodne noći, ova mlada generacija Siksersa napravila je "brejk" u Bostonu i u polufinalnoj seriji Istoka sada je rezultat 1:1 u pobjedama. U prvoj utakmici, Boston je uspio da se izvuče, rano jutros nije - 81:82!

"Znali smo da moramo da očekujemo istu vrstu utakmice kao na početku serije. Ovog puta uradili smo ono što je potrebno da se dobije, baš kao što prethodni put nismo", rekao je Evan Tarner, čiji su poeni u finišu odbili i posljednji napad Seltiksa.

Tarner je pogodio polaganje za 76:75, 40 sekundi prije kraja i sve što je poslije toga bilo potrebno gostima je da bez greške izvode slobodna bacanja. Oni su to i u radili, jer su pogodili šest od šest u posljednjih 12 sekundi meča, što nije otvorilo prostor Bostonu da u napetoj penal završnici, ipak, ode neporažen u Filadelfiju na treći i četvrti meč.

"Pronašli smo put. Cijele sezone gubili smo ovakve utakmice i sada su moji momci počeli da vjeruju da mogu da pobijede. I bilo je lijepo gledati to", rekao je trener File Dag Kolins.

Tarner je završio meč sa deset poena, Džru Holidej ubacio je 18, Andre Iguodala dodao je 13, uz sedam asistencija i šest skokova, što je bilo dovoljno da se ne ponovi situacije iz prve utakmice kada je Filadelfija proćerdala deset poena prednosti u četvrtoj dionici.

Ni ovog puta, Siksersi nisu mirno priveli meč kraju, nakon što su imali komotno vođstvo, ali su znali u drami da se snađu. A, statistika je bila potpuno protiv njih, jer su dobili meč u kojem su izgubili 19 lopti i bili prilično nadskočeni - 36:47.

Svaki put kada su iskusni igrači Bostona nalazili momentum i približavali se, gosti su imali odgovor. Nakon što su gubili osam poena razlike na startu četvrte četvrtine, "kelti" su poenima Kevina Garneta izjednačili na 65:65, četiri i po minuta prije kraja.

Tu se "zaigralo" koš za koš, a još dva puta bilo je neriješeno prije nego što je Boston konačno poveo 72:71, trojkom Ejverija Bredlija.

Istog trenutka, trojkom je odgovorio Holidej, na šta se trojkom nadovezao i Rej Alen za novo minimalno vođstvo domaćih, koji su tada imali šansu da prelome meč, jer u naredne 24 sekunde nisu dozvolili Filadelfiji šut ka košu, ali je sljedeći posjed lopte upropastio Rondo lošim šutem i Tarner je to kaznio pomenutim košem za 76:75, 40 sekundi prije kraja...

Fila vraća brejk u svoj grad, na putu ka još jednom "skalpu" favorita.

Kada su posljednji put igrali Oklahoma Siti Tander i Los Anđeles Lejkersi, u pretposljednjoj utakmici ligaškog dijela sezone, Meta Vorld Pis odnosno Ron Artes divljački je udario laktom u glavu Džejmsa Hardena, doveo ga do potresa mozga, a sebe suspendovao na sedam utakmica.

Sada je došao red da se ti timovi, i igrači, ponovo sretnu i Okla je imala odgovor u vidu ubjedljive pobjede u prvoj utakmici polufinala Zapada - 119:90!

Rasel Vestrbuk imao je 27 poena i devet asistencija, Kevin Durent 25 poena, a Lejkersi nisu imali nikakvu šansu da dobiju prvi meč serije. Već na poluvremenu bilo je 15 poena razlike za "grmljavinu", koja je treću četvrtinu otvorila munjama za serju 15:2 i to je bilo to od neizvjesne košarke.

"Od tog trenutka samo smo plovili.... Kada naš tim igra ovako tokom cijele utakmice, sigurni smo da ćemo dovesti sebe u dobru poziciju da pobijedimo na kraju", rekao je Vestrbuk.

Na drugoj strani trudili su se Kobi Brajant i Endrju Bajnam, koji su ubacili po 20 poena, s tim da je centar imao i 14 skokova, ali je izostala podrška ostalih igrača i ubjedljiv poraz bio je neminovan. Lejkersi će morati da kreiraju momente magije da bi dobili mečeve u ovoj seriji, protiv mlađih i očigledno motivisanijih igrača Tandera.

Moglo je da se dogodi da Lejkersa i ne bude u ovoj seriji, jer su Denver Nagetse izbacili u sedam utakmica i to tako što su u sedmoj pronašli četiri trojke iz pet pokušaja "izvjesnog" Stiva Blejka. Prije toga, u šestom meču, gubili su 28 poena razlike od Nagetsa, a prethodne noći dali su rivali čak 35 poena prednosti i jasno je da tako ne igra tim koji pretenduje da bude šampion.

"Dobili smo batine večeras. Možemo da se vadimo koliko hoćemo da smo igrali seriju od sedam utakmica i da nismo imali odmora, ali najvažnija stvar je da je ovo plej-of i da se u njemu izlazi na teren da se igra i bori. A mi to nismo uradili. Dobili smo batine", slikovit je bio trener Lejkersa Majk Braun.

"Ovo je samo prva, moramo da se podignemo i uzvratimo u sljedećoj".

Oklahoma nije morala da smišlja prljavu taktiku da zaustavi Kobija i vrati milo za drago Vorld Pisu. Tander je igrao tečno i nadahnuto, a kao tim sa najviše izgubljenih lopti u ligi, u prosjeku 16,4, samo četiri puta prethodne noći prodali su posjed bez šuta i tako postavili rekord od osnivanja.

"Mislim da je to jako važno. Četiri izgubljene lopte!? Imali smo toliko poslije šest minuta igre u svakoj utakmici", nije mogao da se načudi trener Skot Bruks, ali to donekle govori i o defanzivnoj igri i uloženoj energiji Lejkersa.

Oklahoma je riješila prvo kolo protiv šampiona Dalasa u svega četiri meča i potom imala više od sedam dana za pripremu polufinala, dok su Lejkersi izborili plasman u drugu rundu 48 sati prije pojavljivanja u dvorani Tandera. To se itekako osjetilo, a moguće je da će se osjetiti i u nastavku serije.

Detalje sa utakmice pogledajte OVDJE.

ISTOK:

(2) Majami Hit - (3) Indijana Pejsers, rezultat u seriji 1:0
/Druga utakmica u noći između utorka i srede/

(4) Boston Seltiks - (8) Filadelfija Siksers 81:82, rezultat u seriji 1:1
/Alen 17, Garnet 12 sk, Rondo 13 as - Holidej 18, Hauvis 10 sk, Igoadala 7 as/

ZAPAD

(1) San Antonio Spars - (5) Los Anđeles Klipers, rezultat u seriji 0:0
/Prva utakmica serije u noći između utorka i srede/

(2) Oklahoma Siti Tander - (3) Los Anđeles Lejkers 119:90, rezultat u seriji 1:0
/Vestbruk 29, 9 as - Brajant 20, Bajnam 20, 14 as/

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC