• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP (U20): "Orlići" stali u polufinalu

Mlada reprezentacija Srbije u polufinalu Evropskog prvenstva u Sloveniji poražena od Litvanije - 68:73.

 EP (U20): "Orlići" stali u polufinalu  Izvor: MONDO

""Orlići" su stali u polufinalu Evropskog košarkaškog prvenstva za igrače do 20 godina, koje se održava u Sloveniji.

Izabranici Aleksandra Džikića izgubili su od vršnjaka iz Litvanije 68:73 (17:21, 13:16, 22:16, 15:20), pa im preostaje borba za bronzanu medalju.

Kada je Srbija tačno dva minuta prije kraja utakmice povela pogotkom najboljeg igrača Aleksandra Cvetkovića 64:61, činilo se da je finale na dohvat ruke.

Međutim, nije bilo ni blizu.

Neshvatljivim greškama u svim segmentima igre, dopustili smo "izgubljenoj" Litvaniji da serijom 12:4 u posljednjih minut i po(!) stigne do borbe za zlato.

Srbi su u odlučujućim momentima više ličili na ekipu koja se ovog subotnjeg popodneva okupila da prvi put odigra basket, a ne na tim koji je na prethodnih sedam utakmica na Evropskom prvenstvu u Sloveniji zabilježio isto toliko pobjeda.

Poniranje je počelo kada je Vitenis Čižauskas promašio oba slobodna bacanja, ali su Litvanci uhvatili loptu i uz peti prekršaj Stefana Nastića dobili novu priliku sa penal. Ovaj put plejmejker "zelenih" nije imao problema.

Muke po "orliće" su tek počele...

Već kod izvođenje lopte, Srbi nisu imali odgovor na presing protivnika. Pogriješili su i omogućili rivalu da povede. Bogdan Bogdanović, jedan od kreatora preokreta u trećoj četvrtini, slobodnim bacanjima je održavao naš tim u životu, ali ne dugo.

I njemu je ponestalo koncentracije, pa je greškama u napadu još više olakšao posao Litvancima.

Takođe, opet je izostao skok poslije šuta za tri poena. A, zanimljivo da su Džikićevi puleni do finiša bili daleko bolji u skoku (42-33), ali su, ispostavilo se, posljednje dvije od devet uhvaćenih lopti u napadu reprezentacije sa Baltika bile ključne.

Litvanci su svaku grešku nemilosrdno kažnjavali i zasluženo stigli do finala.

Utakmica je odigrana u ljubljanskoj dvorani Stožice.

Najbolji u reprezentaciji Srbije bili su Bogdan Bogdanović (16p, 7sk), Aleksandar Cvetković (15p, 4as) i Stefan Nastić (11p, 9sk). Nenad Miljenović je potpuno podbacio sa samo četiri poena, od čega jedna trojka (pet pokušaja) i jedno bacanje.

U pobjedničkoj ekipi najefikasniji je bio Zigimantas Skučas sa 14 poena.

U prvoj dionici punih osam minuta igralo se "koš za koš". Nijedan tim nije stekao veću prednost od dva poena, ali su Litvanci, sa dvije vezane trojke Dovidasa Redikasa i Rolandasa Jakstasa, uspjeli u finišu da se odlijepe na "plus šest". Tome je kumovao i Miljenović sa dve olako izgubljene lopte.

Vođstvo protivnika ublažio je prvim poenima Marko Grujaničić - 21:17.

Litvanija je i na početku druge četvrtine imala šest poena prednosti. Međutim, izabranici Aleksandra Džikića "dodali su gas" i serijom 7:0 preokrenuli rezultat.

Nerezonskim potezima u napadu i novim "poklonjenim" loptama, Srbija je omogućila Litvancima da se opet "odlijepi" na 35:28.

Srbija je poslije 20 minuta bila bez ubačne trojke iz osam pokušaja (ukupno na kraju 3/14). Prednjačili su u šutu van linije 6,75 Miljenović i Bogdan Bogdanović sa po tri pormašaja.

Litvanija je u 21. minutu prvi put stekla dvocifrenu prednost. Arnas Buktevičius je postigao koš uz faul - 40:30. Tek poslije toga Bogdanović je postigao prvu trojku.

U napadu nikako nije išlo. Teško su "orlići" pronalazili put do koša, pogotovo centri.

Ulaskom Ivana Marinkovića Srbija je dobila dodatnu snagu pod košem. Aleksandar Cvetković odlično je koristio dobru odbranu našeg tima i u brzim kontrama pronalazio sjajna rješenja.

Poslije zaostatka od 11 poena početkom trećeg dijela, Džikićevi puleni su nešto manje od četiri minuta prije kraja pretposljednje dionice stigli na "minus tri" - 43:46.

Ulogu lidera preuzeo je Cvetković, i to je činio vrlo dobro. Plejmejker Crvene zvezde pogodio je trojku za izjednačenje - 50:50, a u narednom napadu naših juniora Marinković iskoristio jedno bacanje za vođstvo Srba poslije dugo vremena.

Litvanija je imala samo pet sekundi da organizuje napad, ali joj je i to bilo dovoljno da poentira.

Rezultatska klackalica nastavila se i u posljednjoj četvrtini. Bogdanović je uspio da u jednom napadu izgubi, pa presječe i opet izgubi loptu, poslije čega je Stefan Nastić napravio nesportski faul. Ipak, Litvanci koriste samo jedno bacanje.

Konačno je i Miljenović proradio. Upisao je prvu trojku 3,30 pre kraja za vođstvo 62:61. A, Cvetković "probio" za najveću prednost "olrića" 64:61. Do kraja meča ostalo je tačno dva minuta. Nažalost, previše da Litvanije preokrene rezultat.

Serijom grešaka u napadu, lošim pokrivanjem koša poslije šuta Litvanaca i neadekvatnim odgovorom na presing protivnika, dozvolili smo rivalu da napravi seriju 12:4!

Spasa nije bilo... Litvanije je zaslužno izborila finale.

U drugom polufinalu sastaće se posljednja dva osvajača titule prvaka Evrope, Španija i Francuska, u 20,45. Finale je na programu u nedelju u 20,45, a borba za treće mjesto počeće u 18 sati.

SRBIJA: Cvetković 15, 4as, Lambić 4, Miljenović 4, Dangubić, Bogdanović 16, 7sk, Mitrović 2, Grujaničić 8, Luković, Bešović 4, Drenovac, Marinković 4, Nastić 11, 9sk.

LITVANIJA: Vaitiekunas 11, Pukis, Aniulis, Ulanovas 11, 7sk, 6as, Redikas 7, Giedraitis, Močkevičius 2, Sabonis, Skučas 15, Čižauskas 13, 5sk, 7as, Jakstas, Butkevičius 10.

(MONDO - foto: FIBA)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC