• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Todorović: Igrati u Pioniru je san

Talentovani krilni centar, rodom iz Podgorice, kaže da će utakmica Partizan - Barselona biti jedan od trenutaka za pamćenje u njegovoj karijeri.

 Todorović: Igrati u Pioniru je san  Izvor: MONDO

Da su Srbija i Crna Gora i dalje jedna država, navijali bismo za Marka Todorovića (20 godina, 208 cm), kao za najveću nadu svoje generacije na poziciji "četiri".

Ponikao u poznatoj školi košarke "Džoker", kao i nešto stariji as Real Madrida Nikola Mirotić, još prije četiri godine se preselio u Španiju, gdje je nastupao za rezervni, a zatim i prvi tim Huventuda.

Ljudi iz susjedne Barselone prepoznali su o kakvom se talentu radi i ljetos sa njim potpisali dvogodišnji ugovor. Sa Špancem Abrinesom (rođen 1993) i Hrvatom Hezonjom (1995) čini trio velikih nada slavnog kluba, kojima trener Ćavi Paskval daje šansu čak i u mečevima Evrolige.

Barsa takvom strategijom ove sezone odskače od ostalih pretendenata na najviši plasman, pa i od većine klubova "srednje" kategorije.

"S obzirom na to da sam prošle sezone igrao treću špansku ligu, razlika u nivou takmičenja je ogromna. Došao sam u mnogo iskusniji tim, ali ovde su sve izvrsni momci i takav njihov karakter mi je pomogao da se lakše prilagodim. Sada sam jedan od njih, nema velike razlike među nama", rekao je Marko Todorović uoči treninga u dvorani Pionir.

Po priči o utakmici sa Partizanom (20.45 časova), vidjelo se da nije riječ o momku čija je glava u oblacima i koji ne haje mnogo za širi kontekst, kakav umije da bude slučaj sa pojedinim talentima.

"Partizan ne mora da nas dobije, ali ako bi dobio, imao bi lakši posao u posljednjem kolu. Morao bi samo da pobijedi Bamberg, a ne bi morao da juri više od pet poena razlike, koliko su Nijemci pobijedili ovdje. Nama je utakmica isto jako važna, iz razloga što ako dobijemo, protiv CSKA bismo branili prednost od 21 poena, ostvarenu u Rusiji".

Za svaku ekipu, a pogotovo za mladog igrača, veliki je izazov kada nastupa pred punom dvoranom bučnih protivničkih navijača. Ni Todorović nije izuzetak.

"Očekuje nas teška utakmica, pred nevjerovatnom publikom, sigurno najboljom u Evropi", kaže on i dodaje da na internim sastancima nije bilo posebnih psiholoških priprema.

"Imamo mnogo igrača, koji su već gostovali u Pioniru. Važno je da znamo šta bi trebalo da uradimo u igri i da što manje pažnje obratimo na navijače. Naravno, njih je nemoguće izbjeći, ali što više uspijemo da se 'isključimo', biće bolje po našu igru. Moramo da budemo glasni i da što bolje komuniciramo na parketu".

Barsa je prošle nedelje gostovala u istanbulskom "Abdi Ipekčiju" i pobijedila Bešiktaš sa čak 30 razlike.

"Bilo je sjajno navijanje, ali za nas samo priprema za Partizan. Ovo će sigurno biti nešto najveće u tom smislu, za mene nešto o čemu sam sanjao i što ću dugo pamtiti. Vjerujem da će nam iskustvo iz Istanbula dobro doći u četvrtak".

Todorović je indirektno vezan za crno-bijele preko svog prvog učitelja košarke, Jadrana Vujačića, koji je krajem 80-ih bio saigrač Divca, Paspalja i ostalih. Vujačić je u "Džokeru" izbacio mnoge talente, koji se danas razvijaju u drugim klubovima.

"Dobar rad se prepoznaje i uvijek izađe na vidjelo. Jadran Vujačić je igrao u Partizanu, osvojio Kup Radivoja Koraća... Sigurno je veliko ime, a i odličan trener, po mišljenju mnogih najbolji individualni trener u Evropi".

Mladi igrač Barselone prošle sezone je zbog loše postavljene dijagnoze dugo vukao povredu šake, pa je morao da propusti U-20 Evropsko prvenstvo, možda i pripreme seniorske reprezentacije Crne Gore.

Nada se da će ga Luka Pavićević narednog ljeta uvrstiti na širi spisak, pa ćemo ga možda gledati i u susretu sa "orlovima" u Jesenicama.

"Samo da me obiđu povrede", ističe Todorović.

"Grupa u koju smo žrijebani je jako teška, toga smo svi svjesni. Srbija će igrati mnogo bolje nego u kvalifikacijama, ali će i Crna Gora doći na takmičenje sa dosta samopouzdanja. Dvije pobjede nad Srbijom ljetos su mnogo značile igračima, time je ipak pokazan kvalitet... Vjerujem da ćemo proći bolje nego u Litvaniji 2011, kada smo imali jak tim, ali i određene probleme, pa je sve krenulo kako ne treba".

(I. B. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC