• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL: Partizan izblokiran!

Nejt Džavai izblokirao je Dejana Muslija sekund prije kraja produžetka i odbranio pobjedu Barselone u grotlu "Pionira" - 67:68 (58:58)

 EL: Partizan izblokiran! Izvor: MONDO

U februaru 2010. godine pregledanje snimka i pobjeda 67:66.

U decembru 2012. godine produžeci, blokada uz zvuk sirene i poraz 67:68.

Košarkaši Partizana i Barselone, prema navici, odigrali su još jedan evroligaški "klasik" u kojem je ulog bio "samo" razlika sa kojom će srpski šampion morati da pobijedi Bamberg 13. decembra u Njemačkoj da bi prošao u Top 16 fazu.

Partizan mt:s - Barselona 67:68, 58:58 (14:13, 16:12, 14:18, 14:15).

I prije paklenih 45 minuta pred 7.200 duša bilo je poznato da će crno-bijeli pobjedom moći samo da olakšaju sebi posao pred posljednje kolo Grupe H, odnosno da bi im tada bila dovoljna bilo kakva pobjeda nad Bambergom. Ovako, tim Duška Vujoševića moraće da bude ubjedljiviji od Nemaca, koji su u "Pioniru" pobijedili 77:72.

To je bio glavni ulog u utakmici u kojoj se Partizan, kao i prije tri sezone, susreo sa neporaženom Barselonom. Tada, Lorens Roberts skinuo je loptu sa obruča uz zvuk sirene poslije šuta Pita Majkla, pa je Luiđi Lamonika nekoliko minuta presuđivao i presudio na pobjedu crno-bijelih.

Ništa manje dramatično nije bilo ni ovog četvrtka uveče, kada je Partizan u više navrata gubio sa četiri poena razlike tokom produžetka, a onda izabrao da ima posljednji napad za pobjedu, 15,5 sekundi prije kraja. Zahvaljujući trojki Vladimira Lučića (65:66) i potom sjajnoj akciji "2 na 2" Leo Veterman/Đorđe Gagić (67:66), crno-bijeli serijom 5:0 vratili su se u već izgubljenu utakmicu.

Barselona je imala napad 26,6 sekundi prije kraja, kada se Vujošević odlučio da pozove Nemanju Gordića na faul, a Marselinjo Uertas pogodio oba penala.



Partizan mt:s tražio je da sam rješava svoju sudbinu i za to imao 15,5 sekundi, Vesterman i ovog puta Musli odigrali su identičnu akciju onoj iz koje je Gagić postigao 67. poen na meču, ali se između pobjede i poraza ispriječio bivši centar Partizana Džavai i udario "žestoku" rampu Musliju pod obručem.

Navijači su tražili silaznu putanju, ali je sve bilo više nego regularno - Barselona je ostala jedina neporažena ekipa u Evroligi, a Partizan za utjehu pred put u Njemačku ima podatak da je jedini u Grupi H uspio da namuči prvaka Španije. U Kataloniji bilo je 82:85.

Bio je to drugi od dva napada za pobjedu crno-bijelih, drugi neuspješno. Prethodno, svega 26 sekundi prije kraja četvrte četvrtine, pri rezultatu 58:58, najefikasniji igrač Partizana na ovoj utakmici Dragan Milosavljević krenuo je na ulaz u srce reketa i u namjeri da spusti loptu centru, u tom slučaju Dejanu Musliju, loše je dodao i dao protivniku priliku da riješi meč prije produžetaka.

U pomalo haotičnoj akciji, u kojoj su crno-bijeli umalo presjekli pas Marselinja, lopta je uz zaglušujuću buku stigla do Majkla, koji je iz ugla pokušao za tri, ali nije bio uspješan. Loptu je dohvatio Si-Džej Volas, koji iz okreta nije dobaci do obruča.

Otišlo se u dodatnih pet minuta, gdje je Barselona ušla sigurnije i lakim poenima preko Majkela iz kontre i Volasa došla do četiri poena prednosti, a tu razliku održavali su Ante Tomić igrom leđima i teatralni Navaro, koji je starom-dobrom glumom, ali i teško zarađenom reputacijom, izborio dva slobodna bacanja i ubacio ih (62:66).

Drame ne bi bilo da Lučić u jednom napadu nije bacio "air ball" za tri, a onda tresnuo tek treću trojku crno-bijelih na meču, nakon što je Bogdan Bogdanović pokupio "otpadak" pod košem. Rijetka drskost i hrabrost kapitena Partizana da odapne dve trojke u deset sekundi, vratila je njegov tim na "minus 1".



Tada se ponovo pregledao snimak u "Pioniru", kao 2010. godine. Lučić je odigrao jaku odbranu na Navaru, sjekao pas Marselinja ka najboljem strelcu, ali je lopta na putu ka autu dodirnula tijelo Navara koji to nije želio da prizna. Sudije su zatražile usporeni snimak i dale loptu, zasluženo, Partizanu, poslije čega su Vesterman i Gagić napravili neviđenu buku u "Pioniru" - 67:66.

Suočen sa "plus 1", protivnikom u čijoj petorci svako može da riješi meč i 26 sekundi na raspolaganju, Vujošević je ostao vjeran sebi i tražio da sam rješava stvar. Nekome će se to svidjeti, nekome ne - Partizan nije branio napad, već pravio faul i potom se Džavai pojavio pravo niotkud da Partizanu mt:s oteža posao 13. decembra.

PARTIZAN: Milutinov, Vesterman 6, 5 as, 4 izg, Gordić 6, 4 izg, Lučić 10, 8 sk, 2 ukr, Milosavljević 14 (7/7 za dva), Bogdanović 2, Gagić 12, 4 sk, Musli 12, 3 sk, Čakarević, Gordon 3 (1/7 za dva), Anđušić, Bertans 2.

BARSELONA: Sada 4, Uertas 5, Abrinjes, Navaro 10, Jasikevičijus 7, Todorović 1, Volas 7, 9 sk, Ingles 9, Rabaseda 5, Džavai 8, 4 sk, Majkel 8, 5 sk, Tomić 4.

U prvom poluvremenu, Barselona nije uspjevala da se suoči sa nevjerovatnom (i prepoznatljivom) energijom crno-bijelih u odbrani. Svega 13 poena u prvoj i 12 u drugoj nešto su što Katalonci nisu doživjeli ove sezone. U jednom trenutku, Partizan je zahvaljujući odbrani Milosavljevića nad Navarom, koji je nervozan dobio tehničku grešku, stigao do 11 poena prednosti (24:13), ali je iskustvo Majkela i Džoa Inglesa vratilo gosta na "pristojnu" udaljenost (24:17 i 30:25).

Barselona je bolje počela treću četvrtinu u kojoj je od "minus 5" stigla do prvog vođstva poslije dugo vremena - 32:33. Nalet gostiju zaustavio je Milosavljević fantastičnim "kucanjem" i dugom dvojkom i tada je postavljen "egal" iz kojeg se nije iskakalo sve do greške Muslija u četvrtoj četvrtini, koju je Ćavi Rabaseda kaznio trojkom iz ugla i pogotkom iz kontre - 46:49.



Najveću prednost Barselona stekla je na suvo iskustvo Šarunasa Jasikevičijusa koji je sa klupe pogodio dvojku iz trka i onda odigrao "2 na 2" sa Džavaijem za 48:53, ali dalje od toga nije dao do tad nevidljivi Leo Vesterman sa uveliko zarađene četiri lične greške.

"Alej-ap" za Gagića, pa trojka iz kontre, pa još jedno polaganje... Uz sedam poena Francuza u nizu, Partizan je stigao do 55:56 i onda eksplozija u vidu trojke Lučića za dva poena prednosti, svega 60 sekundi prije kraja. Šta se tada dogodilo? Dogodio se Navaro, koji je sišao u reket da napravi blok centru, pao kao pokošen i dobio dva slobodna bacanja za automatsko poravnjanje - 58:58, koje je ostalo da važi sve do početka.

U kratkom rezimeu trebalo bi reći da Partizan očekivano nije mogao da održi granitnu odbranu svih 40 minuta, što zbog vještine Španaca da se adaptiraju na svaku situaciju, što zbog ranih penala u koje su ušli Lučić i Vesterman, pa i Milosavljević koji je sjajnu odbranu nad Navarom platio izlaskom sa pet ličnih u produžetku.

Gotovo nevjerovatno zvuči podatak da Partizan tokom cijelog drugog poluvremena i u prvih tri minuta i 20 sekundi produžetka nije izveo NIJEDNO slobodno bacanje.

Bivše saigrače, protiv bivšeg velikog rivala, iz prvog reda kraj parketa podržavao je Novica Veličković.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC