• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obradović: Rješenje je zatvorena Evroliga

Najtrofejniji evropski trener tvrdi da je bolje da se Evroliga sama reformiše nego da za par godina dođe NBA i oformi diviziju Evropa.

 Obradović: Rješenje je zatvorena Evroliga  Izvor: MONDO

Poslije 13 godina na klupi Panatinaikosa, sa kojim je pet puta bio prvak Evrope, Željko Obradović uživa u zasluženom "godišnjem" odmoru, doduše nešto produženoj varijanti...

Ipak, to što ne trenira i najvjerovatnije neće trenirati nikoga u sezoni 2012/13, ne znači da ne razmišlja o košarci. Najtrofejniji trener u istoriji evropske košarke dao je intervju magazinu "Gigantes del Basket", koji se ovim razgovorom pohvalio u decembarskom izdanju.

Tema je bila sadašnjost i budućnost Evrolige, a srpski trener ima zanimljivo mišljenje.

Na pitanje: "Kuda ide evropska košarka", Obradović je rekao:

"Ka zatvorenoj Evroligi", a potom i obrazložio:

"Ne vidim drugu soluciju. Naša košarka, o čemu svjedoči snaga španske reprezentacije, svakim danom bliža je NBA ligi i jedini način da se taj trend isprati je formiranje jake Evrolige, u kojoj će najjači timovi Evrope igrati mnogo utakmica jedni protiv drugih. Primjer onoga o čemu pričam je Top 16 faza koja slijedi".

Iako se ovaj stav neće dopasti mnogima koji pokušavaju da se domognu Evrolige iz sezone u sezonu, Obradović kaže da ako Evroliga sama ne napravi taj korak, neko drugi će to uraditi u budućnosti sigurno. Taj "neko drugi", tvrdi Željko, je NBA...

"Uvjeravam vas da, ako sami ne krenemo tim putem, jednog dana doći će NBA i oformiti svoju diviziju Evropa. To će onda biti smrt evropske košarke, bar u ovom obliku u kojem je mi poznajemo. Bolje je svakako da sami organizujemo takav projekat, a prije toga da prepoznamo potrebu za njim".

Logično pitanje za Obradovića, potom, bilo je: "Šta će biti sa domaćim šampionatima?"

"Oni bi se igrali bez timova koji učestvuju u Evroligi, koji bi mogli da se priključe za plej-of u maju ili junu..."

Obradović nije jedini zagovarač ove kontroverzne ideje. Borislav Stanković, podsjeća "GDB", pričao je o zatvorenoj Evroligi još ranih 90-ih godina prošlog vijeka, a vlasnik Makabija Dejvid Federman prije šest mjeseci rekao je:

"To što smo izdejstvovali broj utakmica u Top 16 fazi je dokaz da smo uspjeli u ovoj ideji. Top 16 faza je produžena na 14 utakmica. To je prvi korak ka krajnjem cilju, samostalnoj Evroligi za oko tri godine".

Nije samo proširenje Evrolige na 14 utakmica u Top 16 fazi i kretanje ka zatvorenoj Evroligi dokaz nepoštovanja domaćih takmičenja. Sve je počelo još uvođenjem licenci, a posljednji pokazatelj da će nacionalni šampionati uskoro postati potpuno nevažni je prebacivanje evroligaških utakmica na petak.

Mnogi su se smijali na pomisao da će NBA jednog dana oformiti diviziju Evropa, a skoro deceniju od kada su pioniri ovog načina razmišljanja izneli utopističku ideju, konture finalnog projekta lako se mogu prepoznati.

Ipak, šta znači "zatvorena Evroliga" i da li to podrazumijeva da će klubovi učesnici u prvoj sezoni to ostati zauvijek? Ako je vjerovati zagovornicima ove ideje, to se neće dogoditi, već "zatvoreno" znači da je nemoguće ispasti iz Evrolige tokom same sezone. Ona bi imala isti broj timova od početka do kraja, a onda bi se oni vraćali u nacionalne šampionate i u plej-ofu pokušavali da se ponovo izbore za učešće.

Takav sistem već postoji u Poljskoj, gdje Prokom nije igrao nacionalno prvenstvo do plej-ofa prošle sezone, dok su Litvanci takmičenje organizovali tako da Žalgiris i Lijetuvos igraju samo polovinu utakmica, odnosno one u kojima su gosti. Sviđalo se nekome to ili ne, činjenica je da Evropa ide ka novom formatu takmičenja u elitnom društvu i, vjerovatno će se opet potvrditi da će profitirati samo oni koji se prvi prilagode.

Srpska košarka je, ispostavilo se, već dovoljno izgubila kada u dva bitna trenutka u novijoj istoriji nije prepoznala strateške ciljeve i sopstveni interes: neulazak tadašnje Juba lige u ULEB, odnosno vjernost zaboravljenoj FIBA organizaciji, a potom i ignorisanje projekta Jadranske lige, koja je poslije decenije postala jedini izlaz srpskih klubova u evro-kupove.

Realnost je da će zatvorene Evrolige biti, ukoliko neko bude tako želio.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC