• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bora Stanković: Vratiće “orlovi” staru slavu

Počasni generalni sekretar FIBA Borislav Stanković smatra da Srbija može napraviti dobar rezultat na EP i vratiti se na stare staze slave.

 Bora Stanković: Vratiće “orlovi” staru slavu Izvor: MONDO

Borislav Stanković, jedno od najznačajnijih imena svjetske košarke, u intervjuu za “Press RS” rekao je da je košarka u Srbiji zadržala popularnost i da će poslije samo jednog dobrog rezultata stvari krenuti nabolje.

To bi se prema njegovim riječima moglo desiti već sljedeće godine na EP u Sloveniji.

“Ako kažem da je u ovom trenutku teško prognozirati plasman, sigurno neću reći ništa novo. Činjenica je da imamo tim talentovanih igrača koji mogu da preokrenu situaciju na parketu, pa u krajnjem ishodu i rezultat. Isto tako imamo i loših trenutaka. Uprkos svemu, lično sam optimista. Mislim da možemo dobro proći, ali prerizično je govoriti da li ćemo biti prvi, drugi, treći... U svakom slučaju, očekujem mnogo bolji plasman od osmog mesta iz Litvanije”, rekao je Stanković, a onda se dotakao stanja u srpskoj košarci.

“Košarka ima svoje mjesto pri vrhu srpskog sporta, popularna je u svim kategorijama, međutim, nedostaju joj vrhunski rezultati. Više nemamo reprezentaciju na koju smo navikli u bivšoj Jugoslaviji, a nemamo ni timove koji su nekada bili u evropskom vrhu, poput Jugoplastike, Cibone, Partizana... Dakle, nisu usaglašeni popularnost i značaj sa jedne, odnosno rezultati sa druge strane. A samo uz dobre rezultate sport može krenuti naprijed. Treba obezbijediti ekonomske i lične uslove, te pravilno funkcionisanje krovne košarkaške organizacije. U savezu su se desile promjene, Dragan Đilas je postao predsjednik, svoje potpredsjednike je zadužio za izvršne poslove i potrebno je vrijeme da vidimo kako će to sve funkcionisati. Treba da budemo strpljivi i sačekamo da vidimo prve rezultate sa takmičenja na najvišem nivou”, dodao je Stanković.

Nekadašnji generalni sekretar FIBA slaže se s ocjenom da je njegovim odlaskom iz Svjetske košarkaške federacije Srbija ostala bez uticaja u međunarodnoj košarci.

“Vjerovatno je tako. U FIBA sam radio 26 godina i sigurno da je uticaj čovjeka iz Srbije bio značajan. Danas tamo nema nikoga našeg i tek se rađaju ideje da forsiramo neke nove ljude. Međutim, treba obaviti temeljne pripreme prije nego što odlučimo koga da ‘lansiramo’ u te krugove”, smatra Stanković.

Počasni predsjednik Košarkaškog saveza Srbije kaže da je uvijek je tu da pomogne srpskoj košarci, ali…

“Do sada sam prihvatao svaki poziv za pomoć, međutim bilo je mnogo nesporazuma. Meni je teško da se sporazumem sa ljudima današnjice, kao da ne govorimo istim jezikom. Zato je teško očekivati da će uskoro doći do saradnje. Poštujem mišljenje mladih ljudi, ali možda bi i oni mogli malo više da slušaju, a manje pogrešno da odlučuju. Siguran sam da bismo tako svi krenuli naprijed”.

Prema njegovom mišljenju reprezentacija Srbije nije izgubila kul koji je „plave" krasio sredinom devedesetih, ali je ostala bez rezultata i sada je odskočna daska za angažmane u inostranstvu, koji donose veliki novac.

“Kroz nacionalni tim treba da se afirmišu igrači, da se stvara njihov imidž. Međutim, interes za reprezentativnu košarku danas je umanjen, ali sam siguran da će se poslije prvog značajnijeg uspjeha stvari promijeniti nabolje”, smatra Stanković.

Evropsko srebro 2009. nagovijestilo je povratak “orlova” na staze uspjeha, ali poslije Poljske, reprezentacija je ostala i bez medalja, ali i plasmana na Igre u Londonu.

“Razlog je prije svega zbog malog fonda igrača. Kada se neko od nosilaca igre povrijedi ili nije u formi, ostanemo bez dobrog plasmana. Takođe, selektor mora da bude samo trener reprezentacije, a ne da radi i u klubu”, rekao je Stanković.

Ma mečeve Partizana i Crvene zvezde ne ide, zbog navijača i incidenaata, pa ih tek ponekad prati na televiziji, dok mečeve reprezentacije obavezno gleda.

Bora Stanković jedan je od protivnika regionalne ABA lige, jer smatra da to ne donosi ništa dobro srpskoj košarci.

“Nama jadranska liga ne treba! Imamo dovoljno veliki košarkaški pogon i interes, a to takmičenje treba da nam bude tek nadgradnja. Potrebno je da se vratimo staroj organizacionoj piramidi u kojoj je baza domaće prvenstvo. Tek potom na red dolaze regionalna i međunarodna takmičenja, a onda i ona reprezentativna. To znači da mi sada nemamo bazu, a svi znamo kako završava kuća bez temelja”, istakao je Stanković.

Iako se protivi regionalnoj ABA ligi, upoznat je sa uspjesima Igokee u ovom takmičenju.

“Ne tako davno sam bio u Laktašima i novoj dvorani, koja je lijepa i savršeno odgovara potrebama tog ambijenta. Vidio sam da je košarka popularna, razvijena i da postoji interes za nju. Rezultati Igokee su iznad očekivanja, zbog čega svi u klubu zaslužuju samo pohvale. Ova ekipa bi vrlo brzo mogla donijeti veliku slavu i gradu i Republici Srpskoj”, zaključio je Stanković.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC