• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL: Krle, Teo, Savan, Tripko...

Počinje druga faza Evrolige. U petak u Moskvi Krstić i Teodosić protiv Savanovića. Uroš Tripković na Barsu.

 EL: Krle, Teo, Savan, Tripko... Izvor: MONDO

TOP16 faza Evrolige proteći će bez srpskog predstavnika Partizana mt:s, ali srpsku košarku predstavljaće grupa igrača u raznim timovima. Takođe, i neki inostrani igrači koji su igrali u redovima srpskog šampiona (Lester Bo Mekejleb, Kurtis Džerels, Džejms Gist, Stefon Lazme, Nejt Džavai...).

U četvrtak i petak će biti odigrane utakmice 1. kola druge runde takmičenja u elitnom klupskom takmičenju, a već prvo kolo donosi duel Nenada Krstića i Miloša Teodosića sa jedne i Duška Savanovića sa druge strane. Biće to meč u Moskvi, između CSKA i Efesa, koji je zakazan za petak.

Veliki izazov je pred Urošem Tripkovićem, koji je prije nekoliko dana potpisao za Fenerbahče. U petak će turski tim igrati protiv jedne od najboljih ekipa u grupnoj fazi, Barselone u "Blaugrani". Za Barselonu igra "teškaš" Nejt Džavai, koji je bio i centar Partizana.

Još neki klubovi su promijenili ili osvježili "rostere" pred početak TOP16 faze. Neuspjeh milanskog Armanija, odnosno neprolazak grupe, uslovio je i prekid saradnje sa pojedinim igračima, a sve zarad smanjenja troškova.

Tako je Omar Kuk, nekadašnji igrač Crvene zvezde, koji će u januaru napuniti 31 godinu, otišao u Kaha Laboral kod Nemanje Bjelice. Klub iz Vitorije nedavno je obavio smjenu trenera (Žan Tabak nasledio Duška Ivanovića) i pobjedama u posljednja tri kola prve faze obezbijedio dalji boravak na evropskoj sceni.

Panatinaikos je, takođe, osvježio redove. U Atinu je došao Džejms Gist, nekadašnji igrač Partizana. Zanimljivo, Panatinaikos je tako "upario" dvojicu bivših igrača srpkog šampiona - Gista i Stefona Lazmea. Obojica igraju na pozicijama "trojke" i "četvorke".

Gist je ljeta 2011. iz Partizana prešao u Fenerbahče Ulker, dok je aktuelnu sezonu počeo u Malagi, gdje nije ispunio očekivanja trenera Jasmina Repeše. Gist je došao iz Unikahe, a u suprotnom smjeru je otišao veteran Endi Panko, igrač na istoj poziciji, ali drugačijih karakteristika.

U petak će Panatinaikos dočekati Žalgiris. Prema opštim ocjenama, Žalgiris je najprijatnije iznenađenje Evrolige. Litvanski klub ima jednu titulu prvaka Evrope (1999. godine), ali nikoga ne treba da iznenadi ako Žalgiris ove sezone dogura daleko.

Branilac titule prvaka Evrope, atinski Olimpijakos je takođe doveo pojačanje. Na centarskoj poziciji. Iz Makabija je došao Giorgi Šermadini. Gruzijac nije imao veliku minutažu kod Dejvida Blata, pa je pronašao novu sredinu. Makabi je umjesto njega na poziciji centra angažovao doskorašnjeg člana Širokog Darka Planinića.

Montepaski Sijena se rastala od Marija Kasuna samo 24 časa nakon što je obezbijedila plasman u TOP16 fazu...

Dakle, neka pregrupisanja su izvršena, ostaje da se vidi ko je imao najbolji osjećaj i njuh za angažovanje novih igrača.

Čast da otvore drugu rundu takmičenja Evrolige imaće berlinska Alba i Real Madrid. Tim Saše Obradovića je sa skorom od četiri pobjede i šest poraza uspio da uđe među 16 najboljih. Velikih peh zadesio je Albu u finišu takmičenja kada se teško povrijedio plejmejker Vule Avdalović. Umjesto njega je angažovan Džikel Foster iz belgijskog Šarlroa.

Alba nikada nije bila prvak Evrope (ovo je prvo učešće berlinskog kluba u Evroligi od sezone 2008/09.), a u prvom kolu se sastaje sa osmostrukim šampionom Starog kontinenta!

U četvrtak igraju i Unikaha i Bamberg, ekipe koje takođe nikada nisu bile na evropskom tronu. Biće to prilika da Kosta Perović, na neki način, osveti svoj bivši tim Partizan, kojem je upravo njemački tim "ukrao" mjesto u TOP16 fazi.

Ključno pitanje pred start druge runde Evrolige je da li će biti iznenađenja, odnosno da li neko može da ugrozi "projektovane" ili "već viđene" učesnike četvrtfinala i Fajnal-fora (u O2 Areni u Londonu)?

Naravno, u sportu su iznenađenja uvijek moguća. Prisjetimo se samo šta je uradio Partizan prije nekoliko sezona ili kako je otpisani Olimpijakos sa Dušanom Ivkovićem prošle sezone došao do titule evropskog prvaka!

Prvi dio takmičenja Barselona i CSKA su završili sa ubjedljivo najboljim skorom - po devet pobjeda i samo jedan poraz (te poraze pretrpjeli su u međusobnim duelima). Slijede Makabi, Unikaha, Žalgiris i Olimpijakos sa po 8-2, Real Madrid je imao učinak 7-3...

Iz druge faze u četvrtifnale idu po četiri najbolja tima iz dvije grupe.

PAROVI 1. KOLA:

GRUPA E

Alba Berlin - Real Madrid (19h)
Unikaha - Bamberg (20.45h)

u petak:

CSKA Moskva - Efes (17h)
Panatinaikos - Žalgiris (21h)

GRUPA F

Bešiktaš - Himki (19h)
Kaha Laboral - Olimpijakos (20.30h)
Montepaski Sijena - Makabi (20.45h)

u petak:

Barselona - Fenerbahče (20.45)

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC